Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Biden vyzval na dodržanie posvätného záväzku voči NATO

(Zdroj: SITA/AP Photo/Manuel Balce Ceneta)

WASHINGTON – Spojené štáty musia dodržiavať svoj "posvätný záväzok" voči Severoatlantickej aliancii, uviedol vo štvrtok pri príležitosti 75. výročia vzniku NATO americký prezident Joe Biden. Informuje o tom agentúra AFP.

"Musíme pamätať na to, že posvätný záväzok, ktorý dávame našim spojencom – brániť každý centimeter územia NATO – zvyšuje aj našu bezpečnosť," vyhlásil Biden. Vyjadrenie Bidena prišlo po tom, ako jeho súper v novembrových prezidentských voľbách, exprezident Donald Trump spochybnil záruky kolektívnej obrany. Vyhliadku na Trumpov návrat do Bieleho domu vnímajú spojenci z NATO so znepokojením, konštatuje AFP.

archívne video

Slováci v Maďarsku vstupom do NATO a EÚ cítili, že patria k Západu (Zdroj: TASR/Ladislav Vallach)

Trump vo februári vyhlásil, že by nabádal Rusko, aby zaútočilo na členské štáty NATO, ktoré dostatočne nefinancujú svoju obranu. Podľa vlastných slov by ako prezident zvážil vystúpenie USA z Aliancie, pretože si iné štáty neplnia finančné záväzky. Biden naopak vydvihuje jednotu NATO v čase, keď Aliancia posilnila vojenskú podporu Ukrajiny brániacej sa proti invázii Ruska.

Prijatím Fínska a Švédska, ktoré vstúpili do NATO v dôsledku vojny na Ukrajine, je dnes Aliancia "väčšia, silnejšia a odhodlanejšia než kedykoľvek predtým", uviedol Biden vo vyhlásení. "Keď naši protivníci plánovali rozbiť našu pozoruhodnú jednotu, naše demokracie stáli neochvejne," dodal americký prezident, ktorého krajina bude v júli vo Washingtone hostiť tohtoročný summit NATO.

Viac o téme: VýročieUSANATOJoe Biden
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu