Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Za výbuchom, ktorý zranil členov mierových síl OSN je Hizballáh: Poľská prokuratúra začala vyšetrovanie

Pri nálete Izraela v Gaze zahynuli humanitárni pracovníci World Central Kitchen
Pri nálete Izraela v Gaze zahynuli humanitárni pracovníci World Central Kitchen (Zdroj: TASR/AP/Abdel Kareem Hana)

TEL AVIV - Izraelská armáda v stredu obvinila hnutie Hizballáh zo zodpovednosti za výbuch, ktorý v sobotu 30. marca zranil pri libanonskej dedine Rmajš príslušníkov mierových síl OSN. Libanonská armáda v rámci vyšetrovania zistila, že príslušníkov zranila nášľapná mína, nie je avšak jasné, kto ju tam položil. Hizballáh na obvinenia Izraela bezprostredne nereagoval. Informujeme na základe agentúry AFP.

Traja zranení vojenskí pozorovatelia OSN z Austrálie, Čile a Nórska a ich libanonský tlmočník v sobotu hliadkovali v blízkosti takzvanej modrej línie - hranice medzi Izraelom a Libanonom vymedzenej OSN. Vojenskí pozorovatelia boli súčasťou pozorovacej misie OSN pre dohľad nad prímerím v južnom Libanone - UNIFIL.

archívne video

Počas operácií v Chán Júnise našli vojaci desiatky granátov a výbušnín používaných na streľbu z dronov (Zdroj: X/IDF)

Libanonské médiá s odvolaním sa na bezpečnostných predstaviteľov ešte v sobotu uviedli, že na ich auto zaútočil izraelský dron. Izraelská armáda to na sociálnej sieti X poprela. Izraelské jednotky a ozbrojené zoskupenia libanonského Hizballáhu, podporovaného Iránom, sa takmer denne ostreľujú. K zintenzívneniu paľby došlo po 7. októbri, keď izraelská armáda zaútočila proti palestínskemu hnutiu Hamas v Pásme Gazy.

Poľská prokuratúra začala vyšetrovať úmrtie Poliaka pri útoku Izraela v Gaze

Poľská prokuratúra spustila vyšetrovanie úmrtia poľského humanitárneho pracovníka Damiana Sobóla, ktorý zomrel začiatkom týždňa pri izraelskom útoku v Pásme Gazy. Oznámila to v stredu okresná prokuratúra juhopoľského mesta Przemyšl, odkiaľ obeť pochádzala. Informuje správa agentúry PAP. 

"Začali sme vyšetrovanie úmrtia poľského občana Damiana Sobóla medzi 1. a 2. aprílom v Pásme Gazy v dôsledku útoku ozbrojených síl Izraela, ktoré použili výbušniny," uviedla Beata Starzecká z prokuratúry v Przemyšli. Dodala, že v súčasnosti nemôže o veci poskytnúť viac informácií.

Soból bol jedným zo siedmich humanitárnych pracovníkov, ktorí zahynuli pri pondelkovom útoku Izraela na konvoj neziskovej organizácie World Central Kitchen (WCK). Obete pochádzali okrem Poľska aj z Austrálie a Británie. Jeden z mŕtvych mal dvojaké americko-kanadské občianstvo, pričom útok si vyžiadal aj život jedného palestínskeho humanitárneho pracovníka.

Telá šiestich medzinárodných humanitárnych pracovníkov, ktorí zahynuli pri útoku, by mali v stredu vyviezť z vojnou zmietaného Pásma Gazy cez hraničné prechod Rafah s Egyptom, uviedol riaditeľ nemocnice an-Nadžár Abú Júsuf, na ktorého sa odvoláva agentúra AFP.

Útok vyvolal pohoršenie v mnohých krajinách sveta a náčelník generálneho štábu izraelskej armády Herci Halevi ho v stredu označil "za závažnú chybu". Izraelský premiér Netanjahu v utorok vyhlásil, že humanitárni pracovníci zahynuli pri "neúmyselnom zásahu" armády.  Hoci Izrael prijal za incident plnú zodpovednosť, Poľsko od neho očakáva úplné vysvetlenie smrti poľského občana, píše PAP.

Viac o téme: ArmádaIzraelHizballáh
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu