Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

BLAMÁŽ Niekto kradol Bidenovi rovno pod nosom! FOTO Z Air Force One zmizli cenné predmety, obviňujú všetkých novinárov

Americký prezident Joe Biden a jeho lietadlo Air Force One
Americký prezident Joe Biden a jeho lietadlo Air Force One (Zdroj: SITA/AP/Greg Nash, Getty Images)

WASHINGTON – Oficiálna návšteva prezidenta USA Joea Bidena nedopadla dobre po všetkých stránkach. Po prílete do Washingtonu D. C. sa zistilo, že na palube chýbajú veľmi cenné predmety. Keďže išlo o politickú návštevu, všetci pasažieri museli byť uvedený na zozname. Obvinenie padlo napokon na akreditovaných novinárov.

archívne video

Bidenová odchod z paláca (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Prezident USA Joe Biden absolvoval ešte vo februári oficiálnu návštevu západného pobrežia USA. Od pobrežia k pobrežiu sa prepravoval modelom Air Force One, osobným lietadlom amerického prezidenta. Keďže išlo o oficiálnu cestu, musela spĺňať prísne opatrenia. Všetci pasažieri na palube sa však nesprávali podľa protokolu. Ako informuje BBC, v sekcii pre akreditovaných novinárov sa stalo niečo, čo odhalila až kontrola po spätnom prílete do Washingtonu. 

Chýbali položky

V sekcii pre novinárov chýbalo podľa starostlivo spraveného zoznamu hneď niekoľko položiek. Nešlo pritom o potraviny, ale cenné predmety, ktoré sa nachádzajú len an palube Air Force One. Konkrétne to mali byť značkové obliečky na paplóny a vankúše, poháre či taniere so zlatým rámom. "Všetci pasažieri boli pritom jasne informovaní, že je zakázané brať z lietadla akékoľvek hmotné predmety, samozrejme okrem zabaleného jedla," informovala Asociácia spravodajcov z Bieleho domu.

Asociácia poslala ešte minulý mesiac, v marci, hromadný mail všetkým akreditovaným novinárom, že takýto prístup sa odrazil na zlom mene všetkých novinárov počas letu na západné pobrežie. Okrem toho ich informovali, že už sa to nesmie opakovať.   

Ako pripomína BBC, novinári zvyknú dostávať na pamiatku po oficiálnej ceste malé balíčky s čokoládou M&Ms zdobené prezidentskou pečaťou a podpisom aktuálnej hlavy USA. Z Air Force One ale pravidelne miznú uteráky, príbor, či v tomto prípade obliečky a zdobené taniere. 

Legálna zbierka

Misha Komadovsky, člen odboru Bieleho domu pre styk s médiami uviedol, že za svoje cesty v Air Force zhromaždil hneď niekoľko predmetov. "Nikoho som neuviedol do rozpakov ani som sa nedopustil žiadneho previnenia. Napriek tomu som dal nejako dokopy túto svoju zbierku," povedal. V ruke držal práve papierový pohár s logom Air Force One, ktorý podľa svojich slov "jednoducho zabudol vyhodiť".

Lietadlo hlavy USA

Air Force One, ktorú Biely dom nazýva prezidentova "kancelária na oblohe", má plochu o veľkosti 372 metrov štvorcových, ktorá je rozložená na troch úrovniach. Nájdete tu prezidentský apartmán, lekársku ambulanciu aj s operačným stolom, konferenčnú miestnosť, či jedáleň, dve kuchyne (dokážu naraz uvariť 100 jedál), VIP sektor či vyhradené priestory pre tlač a personál lietadla.

Lietadlo je schopné odolať leteckému útoku. Je klasifikované ako vojenské lietadlo. Na oblohe môže byť desiatky hodín, keďže disponuje aj dopĺňaním paliva počas letu. Na palube je aj 85 telefónov. Prezidentské priestory sa nachádzajú vpredu, zatiaľ čo priestory pre tlač na opačnom konci. 

Viac o téme: NovináriBlamážUSAWashingtonBiely domAir Force OneKrádežPolitika
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu