Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

WCK pozastavuje svoju činnosť: Lode s nedodanou pomocou sa vracajú z Pásma Gazy

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

NIKÓZIA — Nezisková organizácia World Central Kitchen (WCK) pozastavila v utorok svoju činnosť v Pásme Gazy po izraelskom útoku, pri ktorom zahynulo sedem jej pracovníkov. Lode s približne 240 tonami nedodanej pomoci sa preto vracajú z tejto palestínskej enklávy, informuje Cyprus. TASR o tom informuje s odvolaním sa na agentúru AP.

archívne video

Zbraňový priemysel Hamasu v centre Gazy – nad zemou aj pod zemou (Zdroj: Twitter/Israel Defense Forces)

Cyperský minister zahraničných vecí Konstantinos Kombos uviedol, že charitatívna organizácia pozastavuje svoje operácie v Gaze z úcty k obetiam, ako aj preto, aby preverila svoje bezpečnostné protokoly.Cyprus zohráva kľúčovú úlohu v úsilí vytvoriť koridor námornej pomoci do Pásma Gazy z prístavného mesta Larnaka. V súčasnosti sa však objavili komplikácie, keď WCK po útoku zastavila svoju činnosť, komentuje AP.

Výbuch na severe pásma Gazy pri pohľade z južného Izraela
Zobraziť galériu (2)
Výbuch na severe pásma Gazy pri pohľade z južného Izraela  (Zdroj: SITA/AP Photo/Ariel Schalit)

WCK v utorok potvrdila úmrtie siedmich svojich pracovníkov pri leteckom útoku Izraela a dodala, že išlo o osoby z Austrálie, Poľska, Spojeného kráľovstva, jedného pracovníka s dvojakým občianstvom Kanady a USA a Palestínčana.

Táto nezisková organizácia sa podieľala na doručovaní potravinovej pomoci do palestínskeho Pásma Gazy na lodiach z Cypru a na výstavbe dočasného móla pri pobreží mesta Gaza, kde je možné takýto náklad vyložiť. Útok už odsúdili viaceré krajiny a vysokopostavení politici vrátane USA, Číny, Španielska, či Vysokého predstaviteľa EÚ pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku Josepa Borrella.

Viac o téme: Humanitárna pomocLodePásmo GazyWCK
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu