Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Cyprus žiada Európsku úniu o pomoc pri zastavení prílevu sýrskych utečencov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Skye McKee/MSF Via AP)

NIKÓZIA - Cyprus vyzval v stredu EÚ na prijatie ráznych krokov na zastavenie prílevu prevažne sýrskych utečencov, ktorí v uplynulom období prichádzali na ostrov vo zvýšenej miere po mori cez Libanon. Informuje agentúra Reuters.

Cyprus zaznamenal tento týždeň príchod už viac ako 600 migrantov. Plavba z Libanonu alebo zo Sýrie na Cyprus trvá približne desať hodín. "Situácia sa postupne zhoršuje a v posledných dňoch zažívame v podstate nápor utečencov, ktorí plavbou na hnijúcich člnoch ohrozujú svoje životy," povedal cyperský minister vnútra Konstantinos Ioannou.

archívne video

Matúš Šutaj Eštok si na Cypre zmeral sily s profesionálnym vojakom (Zdroj: Facebook/Matúš Šutaj Eštok)

Podľa jeho slov všetko nasvedčuje tomu, že to bude pokračovať. Prispieva k tomu skutočnosť, že libanonské úrady sa v uplynulých mesiacoch prestali zameriavať na zastavenie migrácie na svojom pobreží v čase eskalácie napätia na izraelsko-libanonských hraniciach, uviedol Ioannou.

Cyprus dlhodobo apeluje na svojich partnerov z EÚ

Cyprus dlhodobo apeluje na svojich partnerov z EÚ, aby vyhlásili časti vojnou zničenej Sýrie za bezpečné, čo by mohlo uľahčiť návrat utekajúcich Sýrčanov do krajiny. Nikózia tiež žiada, aby pomoc eurobloku pre Libanon bola podmienená zastavením prílevu migrantov, povedal šéf cyperského rezortu vnútra.

Libanon hostí desaťtisíce sýrskych utečencov, vysvetľuje Reuters. Za prvé tri mesiace tohto roka prišlo na Cyprus po mori približne 2004 migrantov, zatiaľ čo vlani za rovnaké obdobie ich tamojšie úrady zaznamenali len 78, vyplýva z oficiálnych štatistík.

Cyperský prezident Nikos Christodoulidis v utorok diskutoval o tejto záležitosti s predsedníčkou Európskej komisie Ursulou von der Leyenovou. Podľa svedectiev utečencov si prevádzači účtujú 3000 dolárov za cestu na Cyprus, zatiaľ čo za plavbu do Talianska žiadajú 7000 dolárov.

Viac o téme: PomocUtečenciCyprusSýriaEurópska únia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu