Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Nemci budú platiť viac za kúrenie plynom, keďže DPH sa vracia na 19 %

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BERLÍN - Nemeckí spotrebitelia čelia od pondelka vyšším cenám plynu, keďže v nedeľu (31. 3.) vypršalo dočasné zníženie dane z pridanej hodnoty (DPH) na túto položku. Informuje agentúra DPA.

Vláda v Berlíne v októbri 2022 znížila DPH na plyn z vtedajších 19 % na 7 %, aby zmiernila negatívne dôsledky ruskej vojny na Ukrajine a následné zvýšenie cien plynu pre domácnosti. Ich účty za kúrenie tak klesli. "Štát nesmie ťažiť z toho, že život sa ľuďom predražuje," povedal vtedy minister financií Christian Lindner. Zníženie dane bolo od začiatku limitované a malo vypršať v nedeľu.

Parlament však schválil zákon, ktorý požadoval, aby sa daňová úľava skončila už vo februári. Nakoniec však bol opäť odsúhlasený pôvodný termín 31. marca 2024 po vyjednávaní parlamentného sprostredkovateľského výboru medzi dvoma komorami nemeckého parlamentu, Bundestagom a Bundesratom. Podľa výpočtov spotrebiteľského webu Check24 po vrátení DPH na úroveň 19 % zaplatí domácnosť so spotrebou 5000 kilowatthodín za plyn o 52 eur viac.

 

Viac o téme: NemeckoDPHPlyn
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu