Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

AKTUÁLNE Izraelská armáda údajne zlikvidovala veliteľa elitnej jednotky Hizballáhu

(Zdroj: Topky.sk)

JERUZALEM - Izraelská armáda tvrdí, že pri nedeľnom útoku bezpilotného lietadla v južnom Libanone zlikvidovala dôstojníka elitných jednotiek libanonského proiránskeho šiitského hnutia Hizballáh. Informovala o tom v nedeľu agentúra AFP.

archívne video 

Izraelské jednotky vykonávali cielenú operačnú činnosť na jednom z hlavných výcvikových stredísk. (Zdroj: X/IDF)

Denník The Times of Israel (TOI) tohto dôstojníka identifikoval ako Ismáíla Alího az-Zína, ktorý bol jedným z veliteľov protitankovej raketovej jednotky Radwán. Az-Zín je Izraelom považovaný za človeka s veľkými znalosťami o protitankových strelách a za osobu zodpovednú za desiatky raketových útokov proti izraelským civilistom, komunitám a bezpečnostným zložkám.

Útok uskutočnila prostredníctvom dronu

Izraelská armáda doplnila, že útok s použitím dronu sa odohral v oblasti Kunínu, odkiaľ az-Zín pôsobil. Dron pri útoku zasiahol vozidlo, v ktorom sa az-Zín nachádzal. Po tom, čo komandá palestínskeho radikálneho hnutia Hamas a ďalších palestínskych formácií vlani 7. októbra podnikli masívny útok na juh Izraela a rozpútali tým v Pásme Gazy vojnu s Izraelom, Hizballáh začal odpaľovať rakety na vojenské zariadenia pozdĺž severnej hranice Izraela, ktorého armáda podniká odvetné údery na ciele v libanonskom pohraničí.

Pri cezhraničnej paľbe bolo v Libanone zabitých už najmenej 331 ľudí, väčšina z nich sú príslušníci Hizballáhu. O život však prišlo aj najmenej 57 civilistov. Podľa izraelskej armády zahynulo na severe Izraela najmenej desať izraelských vojakov a sedem civilistov. Prestrelky na severnej hranici Izraela vyvolávajú obavy z totálneho konfliktu medzi Izraelom a Hizballáhom, ktoré proti sebe viedli vojnu aj v roku 2006.

Viac o téme: IzraelHizballáhHamas
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu