Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Výbuch bomby na trhu v sýrskom meste Azáz si vyžiadal najmenej osem mŕtvych

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Hadi Mizban)

DAMASK - Najmenej osem ľudí zahynulo a viac ako 20 ďalších utrpelo zranenia pri výbuchu bomby, ku ktorému došlo v nedeľu skoro ráno na trhu v severosýrskom meste Azáz, ktoré držia proturecké sily.

Nálož ukrytá v automobile explodovala uprostred obľúbeného trhu v Azáze v provincii Aleppo. Výbuch spôsobil "značné škody" a vyvolal požiar. Na mieste zasahovali sanitky a záchranári, tvrdí SOHR s tým, že počet obetí je predbežný.Občianska vojna v Sýrii sa začala po tom, ako vláda v roku 2011 potlačila pokojné protesty, a prerástla do smrtiaceho konfliktu, do ktorého sa zapojili džihádisti aj zahraničné armády. Vojna si už vyžiadala viac ako 507.000 mŕtvych, milióny vysídlených osôb a poškodila infraštruktúru i priemysel krajiny.

Turecko uskutočnilo v Sýrii niekoľko vojenských ofenzív, z ktorých väčšina bola zameraná na kurdských militantov, ktorých Ankara spája so Stranou kurdských pracujúcich (PKK). Tá už desaťročia vedie povstanie proti tureckému štátu. Turecké jednotky a ich sýrski zástupcovia ovládajú rozľahlé pohraničné oblasti vrátane niekoľkých metropol a menších miest, ako je Azáz.

Krajina je v súčasnosti rozdelená. Sýrsky prezident Bašár Asad s pomocou svojich spojencov - Ruska, Iránu a libanonských milícií Hizballáh - získal kontrolu nad jej dvoma tretinami. Severozápad je stále pod kontrolou opozičných síl.

Viac o téme: TrhObeteBombaSýriaVýbuch
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu