Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Šokujúce odhalenie: Hlavy odrezané od tiel! Zdravotníci sa na tvárach zosnulých učia, ako bezpečne podávať botox

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN – Britský denník Daily Mail zistil, že trusty vládnej agentúry britskej Národnej zdravotníckej služby (NHS) rozdávajú mŕtvoly súkromným poskytovateľom estetických kurzov, ktorí si od lekárov, zdravotných sestier a zubárov účtujú až 1 440 libier (1 680 eur) za precvičovanie kozmetických techník na telách.

archívne video

Z dvanástich operačných sál v nemocnici Poprad fungujú len tri, odstavené sú dve oddelenia, hovorí predseda vlády Heger (Zdroj: TASR/Michal Svítok)

Estetické ošetrenia, ako napríklad aplikácia botulotoxínu proti vráskam, nie sú v NHS dostupné. Medici sa preto učia v súkromnej praxi na telách zosnulých Britov, ktorí súhlasili s použitím ich pozostatkov na medické účely, informuje Daily Mail. Aktivisti kritizovali firmy ponúkajúce kurzy a medikov, ktorí sa na nich zúčastňujú. Kritizovali aj NHS za to, že tento obchod uľahčuje.

Firma Cosmetic Courses vedie niekoľko kurzov anatómie tváre v oblasti estetickej medicíny vo vzdelávacom truste Nottingham University Hospitals NHS Trust. Predstavitelia firmy tvrdia, že uzavreli partnerstvo s Národným centrom úložiska, ktoré im poskytuje hlavy mŕtvol. Na nich si medici skúšajú rôzne formy estetických zákrokov. Informácie na webovej stránke firmy uvádzajú, že vďaka kurzu môžu účastníci preskúmať, ako umiestnenie výplne interaguje s anatómiou tváre osoby, čo im umožňuje optimalizovať ošetrenie najbezpečnejším možným spôsobom. Kurz tiež učí medikov, ako používať hyalázu – látku, ktorá sa používa na rozpustenie výplne na miestach, ako sú pery a líca, ako aj na zvládanie komplikácií.

Šokujúce odhalenie: Hlavy odrezané
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)

Pod rúškom neinformovanosti

V brožúre, ktorú NHS Trust rozdáva ľuďom uvažujúcim o darovaní svojho tela alebo tela zosnulého príbuzného, nie je žiadna zmienka o tom, že ich pozostatky budú použité na školenie v oblasti estetických zákrokov. „Váš dar prispeje k výchove ďalšej generácie zdravotníckych pracovníkov a vhodne kvalifikovaných jednotlivcov podľa určenia Národného pamäťového centra a môže pomôcť aj pri vývoji život zachraňujúcich techník alebo pri vytváraní nových operačných prístrojov,“ informuje brožúra.

Steven Gill, klinický vedúci Trustu pre Národné centrum úložísk, obhajoval dodávku darovaných tiel na použitie poskytovateľmi estetických kurzov. „Tieto orgány sú vysoko cenené a rešpektované a používajú sa len na eticky schválený výskum a školenie registrovaných zdravotníckych pracovníkov,“ povedal pre Daily Mail. Dodal, že každé použitie tiel bolo v súlade s predpismi Spojeného kráľovstva a uviedol, že Trust nezískal žiadne peniaze z dohôd so súkromnými spoločnosťami. „Všetky postupy vykonávajú vyškolení zdravotníci pod prísnym vedením. To nám umožňuje ponúknuť zdravotníkom bezpečný výcvik v bezrizikovom prostredí pred začatím klinickej praxe. Nezarábame peniaze z darovaných tiel; hradíme len náklady na skladovanie, prípravu dopravy a pohreb,“ uviedol ďalej.

Šokujúce odhalenie: Hlavy odrezané
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)

Vedenie obvinenia popiera

Nottingham University Hospitals NHS Trust nie je jedinou zdravotníckou organizáciou vykonávajúcou podobnú praktiku. Ďalší kurz organizuje klinika SkinViva Training v University Hospital Coventry a Warwickshire NHS Trust's West Midlands Surgical Training Centre. Tento kurz, ktorý stojí účastníkov 1 350 libier (1 578 eur), je otvorený len pre registrovaných zdravotníkov, ako sú lekári, zdravotné sestry a zubári. Vedúci oddelenia anatómie a kliniky SkinViva Training James Ashton školenie obhajoval a poprel, že by bolo zamerané na estetiku, a to aj napriek tomu, že sa toto slovo niekoľkokrát objavilo v propagačnom materiáli spoločnosti.

„Vôbec nie je zameraný na estetiku, ale na manažment komplikácií a anatómiu. Sú to komplikácie, ktoré môžu vzniknúť, keď niekto podstúpi estetické ošetrenie,“ povedal pre britský denník. Ashton tiež trval na tom, že kurz neučí zdravotníkov, ako prevádzať estetické zákroky, ale to, ako sa vyhnúť komplikáciám súvisiacim s týmito zákrokmi. Univerzitná nemocnica Coventry a Warwickshire NHS Trust tiež poskytuje každoročný kurz pitvy tváre, očí a nosa. Trust však tvrdí, že tento kurz je zameraný na výučbu techník pre chirurgov, ktoré môžu použiť na liečbu zranení, popálenín a onkologickej rekonštrukcie u pacientov, ktorí utrpeli veľké poranenia tváre. Na webovej stránke ani v programe podujatia to však nikde nie je zmienené.

Šokujúce odhalenie: Hlavy odrezané
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)

Aktivisti praktiku ostro kritizujú

Podľa pravidiel Spojeného kráľovstva možno telá darované na lekársky výskum použiť iba na tri účely: výučbu študentov medicíny, lekársky výskum, ako je testovanie nových chirurgických techník či nástrojov, a ďalšie vzdelávanie registrovaných zdravotníckych pracovníkov. Kurzy estetiky využívajúce mŕtvoly technicky spadajú do tretej kategórie. Aktivisti však tvrdia, že to nepodporuje myšlienku, s ktorou ľudia a ich rodiny darovali svoje telá. Antonia Maricondaová, zakladateľka organizácie Safety and Beauty, ktorá sa venuje zlepšeniu bezpečnostných etických noriem v kozmetickom priemysle, pre Daily Mail uviedla, že takéto kurzy sú neetické.

„Je neetické používať hlavu mŕtvoly na kozmetický tréning,“ povedala. „Hlava mŕtvoly v miestnosti plnej ľudí, ktorí sa učia, kde bezpečne aplikovať kozmetické ošetrenia, nie je dôstojným spôsobom ošetrovania a uchovávania materiálov, ktoré boli darované s myšlienkou, že ich použijú na lekársky alebo vedecký výskum,“ uviedla ďalej. Podľa jej slov by rodiny pozostalých boli určite rozrušené, keby sa dozvedeli, na aké účely boli použité ich telá. „Základná otázka znie: Ak ste darcom akejkoľvek časti tela, boli by ste radi, keby ste sa dozvedeli, že tá časť, ktorá je pre vás najcennejšia, vaša tvár, sa používa na rozvíjanie zručností niekoho iného v kozmetických ošetreniach? Myslím si, že 99 percent populácie by povedalo nie,“ dodala Maricondaová.

Šokujúce odhalenie: Hlavy odrezané
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)

Darovaný orgán možno použiť na množstvo účelov

Hovorca Kráľovskej akadémie chirurgov v Anglicku pre britský denník povedal, že Úrad pre ľudské tkanivá má prísne pravidlá, ktorými sa pri používaní darovaných častí tela riadi. Hovorca Úradu pre ľudské tkanivá dodal, že darovaný ľudský materiál možno použiť na množstvo účelov vrátane výučby, výskumu a odborného výcviku. „V závislosti od okolností Úrad pre ľudské tkanivá udeľuje licencie a kontroluje organizácie, ktoré tieto činnosti vykonávajú,“ dodal. Každé telo a všetky následné časti darované na tréningové účely v Spojenom kráľovstve majú jedinečné identifikačné číslo sledujúce jeho použitie v celom systéme. Telo je zvyčajne, ale nie vždy, rozdelené do rôznych segmentov relevantných pre školenie alebo výskum. Keď už nie sú jednotlivé časti použiteľné, časti sa zvyčajne spoja a potom spopolnia alebo inak odovzdajú rodine na súkromný pohreb.

Viac o téme: Estetický zákrokNHSDarovanie orgánov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu