Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

MIMORIADNY ONLINE Zelenskyj odvolal z funkcie svojho asistenta: Rusko útočilo na Charkovskú a Chersonskú oblasť

Volodymyr Zelenskyj Zobraziť galériu (3)
Volodymyr Zelenskyj (Zdroj: TASR/AP/Efrem Lukatsky)

KYJEV - Ak Ukrajina nedostane sľúbenú americkú vojenskú pomoc, ktorú blokujú spory v Kongrese, budú ukrajinské sily musieť začať po malých krôčikoch ustupovať. Kyjev však hľadá cesty, ako takémuto scenáru zabrániť. V dnes publikovanom rozhovore s americkým listom The Washington Post (WP) to uviedol ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Situáciu na Ukrajine sledujeme online.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 765

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 765 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:45 Vyhlásenie o príjme naznačuje, že Shmyhalova rodina zarába 8-násobok jeho platu. Vyhlásenie o príjme premiéra Denysa Shmyhala za rok 2023 odhalilo, že jeho zárobok pozostával z platu 25 000 dolárov, zatiaľ čo jeho manželka a dcéra zarábali 200 800 dolárov.

21:15 Zdá sa, že britské ozbrojené sily stratili malý arzenál zbraní, ktorý zahŕňa guľomety, útočné pušky, raketomety a tisíce nábojov, uvádzajú oficiálne záznamy.

Zdá sa, že britské ozbrojené sily stratili malý arzenál zbraní, ktorý zahŕňa guľomety, útočné pušky, raketomety a tisíce nábojov, uvádzajú oficiálne záznamy.

20:45 Stovky ľudí sa v sobotu v Nemecku pripojili k tradičným veľkonočným pochodom, pričom požadovali ukončenie vojen na Ukrajine i v Pásme Gazy, informuje agentúra DPA.

20:00 Ruské úrady zaradili do zoznamu teroristov a extrémistov aj dvoch manažérov nočného klubu Pose, ktorí sú stíhaní pre údajné propagovanie hnutia LGBTQ+. V sobotu o tom informovala agentúra AFP.

19:20 EÚ zatvára turecké aerolínie: vzťahy s Ruskom ju stoja slobodu lietania. EÚ sa rozhodla uzavrieť vzdušný priestor pre tureckú spoločnosť Southwind Airlines v dôsledku podozrení z jej väzieb na Rusko

18:30 Ukrajinské ozbrojené sily ukázali robotické platformy s automatickými granátometmi AGS-17, ktoré Rusi používajú pri Avdiivke Ukrajinské stíhačky ich ničia dronmi FPV.

17:45 Ministerstvo obrany Spojeného kráľovstva: Rusko mobilizuje približne 30 000 vojakov mesačne. „Rusko môže s vysokou pravdepodobnosťou pokračovať v absorbovaní strát a pokračovať v útokoch zameraných na zničenie ukrajinských síl,“ uviedlo britské ministerstvo obrany vo svojej najnovšej správe.

17:00 Ruskí kňazi sa oficiálne zaviazali modliť sa za víťazstvo Ruska vo vojne s Ukrajinou.  Ruská pravoslávna cirkev poslala ruským kňazom list, v ktorom im nariaďuje, aby sa počas pôstu denne modlili „za Svätú Rus“.

16:00 Zahraniční diplomati akreditovaní v Rusku si v sobotu položením kvetov k improvizovanému pomníku pri komplexe Crocus City Hall v Krasnogorsku uctili pamiatku najmenej 144 obetí teroristického útoku, ktorý sa tam odohral minulý piatok. 

15:22 Ruské bombardovanie východoukrajinskej obce Krasnohorivka si vyžiadalo dve civilné obete na životoch, uviedol v sobotu gubernátor Doneckej oblasti Vadym Filaškin a vyzval obyvateľov obce, aby sa evakuovali.

14:37 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v sobotu odvolal svojho dlhoročného prvého asistenta Serhija Šefira aj niekoľkých poradcov v rámci pokračujúcej personálnej reorganizácie. Informuje správa agentúry AP.

14:00 Stádo oviec v noci nelegálne prekročilo ukrajinskú hranicu neďaleko kontrolného bodu Korczowa-Krakowiec.

13:28 Pri ruských útokoch v Charkovskej a Chersonskej oblasti bol za posledných 24 hodín zabitý jeden človek a traja boli zranení, informovali úrady. Píše o tom portál The Kyiv Independent.

12:47 Iniciatíve českého delostrelectva stále chýbajú financie, hovorí estónsky minister obrany. „Momentálne môžeme povedať, že peniaze chýbajú viac ako projektily,“ povedal estónsky minister obrany Hanno Pevkur. Informoval o tom portál The Kyiv Independent.

11:12 Z ruskej Belgorodskej oblasti hraničiacej s Ukrajinou bolo evakuovaných päťtisíc detí ohrozovaných ukrajinským bombardovaním. V sobotu to uviedol oblastný gubernátor Vjačeslav Gladkov, informuje správa AFP.

Regionálne úrady minulý týždeň uviedli, že 9-tisíc neplnoletých osôb bude premiestnených do iných regiónov pre ohrozenie cezhraničným ostreľovaním a útokmi bezpilotných lietadiel. Doteraz si tu rusko-ukrajinský konflikt vyžiadali viac ako tucet civilistov.

9:45 Končiaci tajomník ukrajinskej bezpečnostnej rady Oleksij Danilov sa stane veľvyslancom v Moldavsku. Vo svojom pravidelnom večernom prejave to v piatok oznámil prezident Volodymyr Zelenskyj, ktorý Danilova odvolal z čela úradu pred niekoľkými dňami a vymenoval do neho doterajšieho šéfa rozviedky (SZR) Oleksandra Lytvynenka.

9:33 Ruské nezávislé médiá Mediazona spolu s BBC Russia prostredníctvom výskumu otvorených zdrojov potvrdili mená 49 281 ruských vojakov, ktorí boli zabití od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu v plnom rozsahu vo februári 2022. Informoval o tom portál The Kyiv Independent.

8:41 Ukrajinské jednotky protivzdušnej obrany zničili 9 z 12 bezpilotných lietadiel typu Shahed, ktoré Rusko vypustilo počas noci, informovali 30. marca vzdušné sily.

7:24 Ruské sily dnes v noci opäť útočili na ukrajinskú energetickú infraštruktúru na juhu a juhovýchode krajiny. Akcia trvala vyše troch hodín, uviedli dnes ráno ukrajinské úrady na platforme Telegram. Ukrajinské letectvo zničilo deväť z 12 dronov Šáhed 136/131 v Dnepropetrovskej, Odeskej, Chersonskej a Poltavskej oblasti.

Bez americkej podpory nemáme protivzdušnú obranu, hovorí Zelenskyj

"Ak nebudeme mať americkú podporu, bude to znamenať, že nemáme protivzdušnú obranu, žiadne rakety Patriot, rušičky pre elektronický boj, delostrelecké granáty kalibru 155 milimetrov," povedal WP. "To by znamenalo, že sa budeme vracať, ustupovať, krok za krokom, po malých krôčikoch," pokračoval. "Snažíme sa nájsť nejaký spôsob, ako neustupovať," dodal.

Zelenskyj podľa WP tiež poznamenal, že Ukrajina môže na ruské útoky na energetickú infraštruktúru reagovať podobne. "Ak nebudeme mať protivzdušnú obranu, ktorá ochráni našu energetickú sústavu, a Rusi na ňu zaútočia, moja otázka znie: Prečo im nemôžeme odpovedať? Ich spoločnosť sa musí naučiť žiť bez benzínu, bez nafty, bez elektriny. Je to spravodlivé," povedal s tým, že keď Rusko prestane útočiť, prestane na to Ukrajina odpovedať.

Na otázku, či americkí činitelia Ukrajinu varovali, aby nevykonávala útoky na ruskú energetickú sústavu, odpovedal, že americká reakcia nebola pozitívna, ale že Washington nemôže Ukrajine brániť v nasadzovaní zbraní domácej výroby. "Použili sme naše drony. Nikto nám nemôže tvrdiť, že nesmieme," uviedol.

Ukrajina potrebuje americké rakety dlhého doletu

Zelenskyj podľa WP tiež zdôraznil, že Ukrajina potrebuje americké rakety dlhého doletu ATACMS, ktoré by podľa neho mohli zasiahnuť ciele na Ruskom okupovanom Kryme, a to najmä letisko. "Keď bude Rusko vedieť, že môžeme tieto lietadlá zničiť, nebudú útočiť z Krymu. To je ako s námornou flotilou. Vytlačili sme ich z našich teritoriálnych vôd. Teraz ich vytlačíme z letísk na Kryme," dodal. Rusko v rozpore s medzinárodným právom v roku 2014 pripojilo ukrajinský Krym k svojmu územiu. Vtedy tiež obsadilo vojenskú infraštruktúru na polostrove.

Americká vláda od začiatku ruskej invázie posiela na Ukrajinu vojenské vybavenie zo svojich zásob, ktoré potom dopĺňa za peniaze uvoľnené Kongresom. Na konci minulého roka však vyčerpala posledné prostriedky, ktoré zákonodarcovia na tento účel uvoľnili, a americká vojenská pomoc je odvtedy ochromená. Návrh, ktorý by vláde poskytol dodatočných 60 miliárd dolárov na vojenskú aj ekonomickú podporu Ukrajiny, už prešiel Senátom, republikánske vedenie Snemovne reprezentantov ho však zatiaľ blokuje.

Ukrajina dostala od Svetovej banky úver za 1,5 miliardy dolárov, uviedol Šmyhal

Ukrajina v rámci programu Svetovej banky (SB) dostala úver v objeme 1,5 miliardy dolárov, uviedol dnes ukrajinský premiér Denys Šmyhal. Pôžičku Kyjev brániacu sa ruskej invázii podľa neho využije na rozpočtové, sociálne a humanitárne výdavky. Nový balík pomoci od Svetovej banky financovala Británia a Japonsko - Londýn poskytol 516 miliónov dolárov a Tokio 984 miliónov dolárov, napísal na sociálnej sieti X Šmyhal.

Ukrajina sa spolieha na finančnú pomoc od svojich zahraničných partnerov, aby bola schopná pokryť rozpočtový deficit, uviedla agentúra Reuters. V prvých dvoch mesiacoch tohto roka sa však zahraničná pomoc znížila, pričom úlohu zohrala aj politická situácia v Spojených štátoch, kde finančný balík niekoľko mesiacov v Kongrese blokovala Republikánska strana.

V marci sa Kyjevu podarilo zo zahraničia získať približne deväť miliárd dolárov, uviedlo ukrajinské ministerstvo financií. Medzi darcami bola Európska únia, Kanada, Japonsko, Medzinárodný menový fond (MMF) a Británia.

Viac o téme: BojeRuskoUkrajinaVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu