Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Smrť Chovanca si žiada spravodlivé vyriešenie, tvrdia europoslanci

Policajtka hajlovala, zatiaľ čo šiesti ďalší policajti mali kľačať 16 minút na hrudníku Chovanca
Policajtka hajlovala, zatiaľ čo šiesti ďalší policajti mali kľačať 16 minút na hrudníku Chovanca (Zdroj: Reprofoto - Youtube/7sur7)

BRUSEL - Skupina ôsmich slovenských poslancov Európskeho parlamentu (EP) v stredu zaslala list na adresu Európskej komisie, v ktorom vyjadrila znepokojenie nad rozhodnutím belgického vyšetrovacieho súdu, ktorý odložil rozhodnutie o trestnom stíhaní 31 podozrivých osôb v prípade smrti Jozefa Chovanca. Informuje o tom spravodajca.

Iniciátorom listu je europoslanec Ivan Štefanec (KDH), vedúci slovenskej delegácie Európskej ľudovej strany (EPP) v europarlamente, ktorému sa podarilo zozbierať podporné podpisy ďalších siedmich poslancov z rôznych politických frakcií.

archívne video

Slovensko odovzdalo Belgicku diplomatickú nótu pre úmrtie Jozefa Chovanca (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

Pod výzvu pre eurokomisára pre spravodlivosť Didiera Reyndersa sa podpísali aj Vladimír Bilčík (nezávislý/EPP), Lucia Ďuriš Nicholsonová (nezávislá/RE), Eugen Jurzyca (SaS/ECR), Miriam Lexmann (KDH/EPP), Jozef Mihál (nezávislý/RE), Peter Pollák (hnutie Slovensko/EPP) a Katarína Roth Neveďalová (Smer-SD/nezaradená).

"Vyšetrovanie trvá už šiesty rok a táto situácia sa dotýka nielen Slovenska a Belgicka, ale aj Európskej únie. Uvedomujeme si subsidiaritu vo veciach spravodlivosti v národných štátoch, ale zároveň sme presvedčení, že aj európskym inštitúciám musí záležať na spravodlivosti v EÚ. Je preto dôležité túto smutnú vec opätovne pripomenúť a vyslať spoločný signál o našom pretrvávajúcom záujme o spravodlivé vyriešenie prípadu," uvádza sa v spoločnom liste, ktorý pripravil Štefanec.

Jozef Chovanec zomrel pred šiestimi rokmi

Jozef Chovanec zomrel pred šiestimi rokmi v belgickej nemocnici po policajnom zásahu na letisku Charleroi, ktorý nasledoval po jeho násilnom správaní sa voči personálu na palube lietadla. V auguste 2020 unikli videozáznamy z policajnej cely, na ktorých je vidieť, ako zadržaný Chovanec búcha hlavou o dvere a krváca. Následne sa ho policajti pokúšajú násilím upokojiť, tvár má zakrytú dekou, policajti sa smejú a jedna policajtka dvíha ruku v podobe nacistického pozdravu.

Tlačová agentúra Belga v pondelok s odvolaním sa na právnika spomínanej policajtky informovala, že rozhodnutie vyšetrovacieho súdu o začatí stíhania policajtov a ďalších zúčastnených osôb bolo odložené na neurčito. Neskôr prokuratúra v Charleroi oznámila, že vyšetrovací súd má rozhodnúť 3. júna. Prokuratúra je za zrušenie obvinení, zatiaľ čo civilná strana žiada o postúpenie veci trestnému súdu.

Viac o téme: EuroposlanciSmrťEurópska komisiaJozef Chovanec
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu