Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Zomrel bývalý senátor a kandidát na viceprezidenta Joe Lieberman

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

NEW YORK - Bývalý americký senátor a demokratický kandidát na viceprezidenta USA Joe Lieberman zomrel v stredu vo veku 82 rokov, vyplýva z vyhlásenia jeho rodiny. Informuje agentúra AP a Reuters.

Lieberman zomrel v stredu v New Yorku v kruhu rodiny v dôsledku komplikácií po páde, uvádza sa vo vyhlásení. Joe Lieberman bol nominantom Demokratickej strany na post viceprezidenta vo voľbách v roku 2000, pripomína Reuters. O funkciu prezidenta sa vtedy uchádzal Al Gore, voľby však nakoniec vyhral George W. Bush.

archívne video

Dcéra Kožku otvorila boľavé rany: V otcovej smrti je až príliš veľa nejasností! TOTO dodnes nevieme (Zdroj: Ján Zemiar)

Demokratický politik, ktorý sa stal nezávislým, sa nikdy nezdráhal odkloniť od straníckych línií, konštatuje AP. Jeho nezávislosť, ale aj kritika demokratického prezidentského nominanta Baracka Obamu v roku 2008 či podpora americkej invázie do Iraku v roku 2003 pobúrili mnohých demokratov.

Podpora práv gayov, občianskych práv, práva na umelé prerušenie tehotenstva a environmentálnych káuz mu však svojho času priniesla priazeň množstva liberálov. Lieberman bol tiež prvým demokratom, ktorý verejne kritizoval prezidenta Billa Clintona za jeho mimomanželskú aféru s praktikantkou v Bielom dome, a prvým židovským kandidátom jednej z hlavných politických strán v USA na post viceprezidenta vo voľbách. Pohreb Liebermana bude v piatok v jeho rodnom meste Stamford v americkom štáte Connecticut.

Viac o téme: SmrťSenátorKandidát Joe Lieberman
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu