Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

MIMORIADNY ONLINE Ukrajina zvyšuje výrobu zbraní: Rusko útočilo na Sumskú oblasť

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

KYJEV/MOSKVA - Ukrajinská protivzdušná obrana v noci na dnes zostrelila desať z 13 dronov vyslaných ruskou armádou, uviedol ukrajinský generálny štáb. Ruské ministerstvo obrany naopak oznámilo zostrelenie 18 striel z raketometu nad západoruskou Belgorodskou oblasťou. O škodách sa ani jedna strana nezmienila, napísal ruskojazyčný server BBC.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 762

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 762 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:40 Švajčiarske banky začali zatvárať účty Rusom kvôli riziku sankcií.  Účty sa zatvárajú občanom krajiny, ktorí sú zároveň držiteľmi ruského pasu. Niekoľkým občanom Izraela, ktorí si ponechali svoje ruské pasy, už zamietli účet.

21:10 Budanov: Rusko vedelo o prípravách na teroristický útok minimálne od 15. februára. Rusko vedelo o prípravách na teroristický útok na svojom území minimálne od 15. februára, uviedol 27. marca šéf ukrajinskej vojenskej rozviedky Kyrylo Budanov.

20:15 Bieloruské a ruské spoločnosti falšujú dokumenty, aby obišli sankcie EÚ na drevo.  Uvádza sa to v spoločnom vyšetrovaní Bieloruského vyšetrovacieho centra, projektu "Schémy" a Gazeta Wyborcza.

19:25 Najvyšší súdny úradník, predtým obvinený z ruského občianstva, rezignoval. Vysokokvalifikačná komisia, jeden z kľúčových ukrajinských súdnych orgánov, schválila žiadosť svojho predsedu Romana Ihnatova o odvolanie z komisie.

18:33 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v stredu oznámil, že navštívil severovýchodnú Sumskú oblasť. Stretol sa s vojakmi zotavujúcimi sa zo zranení a navštívil tam novovybudované obranné línie. Informuje agentúra AFP.

18:00 Správanie ruského veľvyslanca v Poľsku ukazuje jeho "civilizovanosť a profesionalitu", vyhlásil v stredu poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski.Informuje správa agentúry PAP.

17:35 Počet zranených pri ruskom útoku na Charkov z 27. marca stúpol na 18, vrátane trojmesačného dieťaťa, uviedla prokuratúra v Charkovskej oblasti.

17:00 Pri stredajšom ruskom útoku na východoukrajinské mesto Charkov zahynul najmenej jeden človek a ďalších 16 je zranených, oznámil regionálny gubernátor Oleh Synehubov. Informuje agentúra AFP.

16:45 Počet mŕtvych po minulotýždňovom útoku na koncertnú sálu v Moskve stúpol na 140, pretože v nemocnici podľahla zraneniam ďalšia obeť. Informovala o tom v stredu tlačová agentúra AP.

16:26 Rozvojová banka Rady Európy poskytne Ukrajine pôžičku 100 miliónov eur.

16:18 Desiatky ľudí oslávili počas predošlého víkendu v kyjevskej synagóge jeden z najradostnejších židovských sviatkov - Purim. Dospelí i deti sa podľa tradície odeli do farebných kostýmov. Informuje agentúra AP.

16:00 Ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB) zadržala v Rostove nad Donom príslušníkov náboženskej skupiny Alijá Aját. Podľa agentúry Reuters o tom v stredu informovali ruské médiá.

15:45 Poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski vyzval v stredu Spojené štáty, aby urýchlene schválili balík vojenskej pomoci pre Ukrajinu. Vo vyjadrení na návšteve Lotyšska spomenul nedeľný incident, pri ktorom ruská raketa narušila vzdušný priestor Poľska. Informuje správa agentúry PAP.

15:05 Ukrajina zvyšuje výrobu zbraní na svojom území a vláda vyčlenila na rok 2024 takmer 1,3 miliardy eur na tzv. domáci nákup a výrobu zbraní. To je 20-krát viac ako pred ruskou inváziou, informuje v stredu agentúra AP.

14:48 Ukrajinské tajné služby vykonávajú atentáty na ľudí zodpovedných za vojnové zločiny a útoky proti ukrajinským občanom. V rozhovore pre súkromnú ukrajinskú televíznu stanicu ICTV to povedal šéf Bezpečnostnej služby Ukrajiny (SBU) Vasyľ Maľuk, informuje správa britskej televízie Sky News.

14:05 Na 360 za zvýšil počet ľudí, ktorí utrpeli zranenia pri minulotýždňovom teroristickom útoku na predmestí Moskvy. Informuje spravodajská stanica Sky News, ktorá sa odvoláva na ruskú štátnu agentúru TASS.

13:36 Ruskí štátni vyšetrovatelia v stredu oznámili, že sa budú zaoberať žiadosťou poslancov Štátnej dumy o preverenie údajného "organizovania, financovania a vykonávania teroristických činov" voči Rusku zo strany Spojených štátov a ďalších západných krajín. Informuje agentúra Reuters.

13:16 Ukrajinská bezpečnostná služba (SBU) v stredu oznámila, že zadržala dvoch agentov ruskej tajnej služby obvinených z toho, že informovali ruské sily o polohe citlivých vojenských cieľov. Informuje agentúra AFP.

13:00 Peskov nazval Zelenského „zvláštnym“ Židom.  Povedal to Putinov tlačový tajomník počas brífingu v odpovedi na otázku, ako možno spojiť islamistov s Ukrajinou, na čele ktorej stojí Žid.

12:48 Pápež František v stredu počas generálnej audiencie vo Vatikáne zopakoval svoju výzvu na ukončenie konfliktov na Ukrajine a v Pásme Gazy a pomodlil sa za "dar mieru". Informujú agentúry ANSA a Reuters.

12:27 Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR v súvislosti s prebiehajúcou vojenskou inváziou Ruskej federácie proti Ukrajine a eskaláciou aktuálnej bezpečnostnej situácie naďalej dôrazne odporúča občanom SR necestovať do Ruskej federácie. Rezort o tom informoval na webe.

12:11 Kirgizsko odporúča svojim občanom, aby necestovali do Ruska, ak to nie je nevyhnutné. Tamojšie ministerstvo zahraničných vecí predmetné odporúčanie zverejnilo po piatkovom teroristickom útoku v Rusku, z ktorého sú podozriví migranti zo strednej Ázie. Informuje o tom správa z agentúry Reuters.

11:37 Ukrajinská protivzdušná obrana v noci na dnes zostrelila desať z 13 dronov vyslaných ruskou armádou, uviedol ukrajinský generálny štáb. Najmenej štyria ľudia sú zranení v Charkovskej oblasti na severovýchode Ukrajiny. Ruské ministerstvo obrany naopak oznámilo zostrelenie 18 striel z raketometu nad západoruskou Belgorodskou oblasťou. O škodách sa ani jedna strana nezmienila, napísal ruskojazyčný server BBC.

11:21 Cestujúci medzi ukrajinským Kyjevom a východným Slovenskom by sa mali voziť po širokorozchodnej trati cez hraničný priechod Pavlovo - Maťovské Vojkovce. Linka by mala končiť v Haniske pri Košiciach, odkiaľ by cestujúcich odviezli autobusy na letisko alebo na železničnú stanicu v Košiciach. Vyplýva to z návrhu projektu zabezpečenia železničnej osobnej dopravy s Ukrajinou cez pohraničnú stanicu Pavlovo - Maťovské Vojkovce, ktorý v stredu schválila vláda.

10:24 Štyria ľudia utrpeli zranenia pri ruských útokoch na východoukrajinskú Charkovskú oblasť, uviedli v stredu miestni predstavitelia. Rusko zase hlásilo zostrelenie ukrajinských rakiet nad svojimi pohraničnými oblasťami, informuje agentúra AFP.

6:23 Ruské sily zaútočili na pohraničné oblasti a osady Sumskej oblasti, pričom vystrelili 36-krát a spôsobili najmenej 181 výbuchov, informovala vojenská správa Sumskej oblasti. Píše o tom portál The Kyiv Independent. Situáciu na Ukrajine sledujeme online.

6:22 Najmenej 32 ukrajinských vojnových zajatcov, ktorých nedávno zajalo Rusko, bolo popravených od 1. decembra 2023 do 29. februára, uvádza sa v správe Úradu vysokého komisára OSN pre ľudské práva (OHCHR) z 26. marca. Informuje o tom portál The Kyiv Independent.

Ukrajina oznámila zostrelenie ruských dronov, Rusko ukrajinských rakiet

Ukrajinské letectvo po polnoci varovalo, že sa zo severu blížia ruské bezpilotné lietadlá a letia na Sumskú, Charkovskú a Poltavskú oblasť. Kam dopadli tri nezostrelené drony, generálny štáb ani letectvo neuviedli.

Nad Belgorodskou oblasťou, ktorá susedí s Ukrajinou, sa podľa ruských úradov podarilo protivzdušnú obranu zostreliť strely z raketometu RM-70 Vampire českej výroby. Oblastný gubernátor Vjačeslav Gladkov o incidente informoval zhruba hodinu po polnoci miestneho času (v utorok pred polnocou SEČ) a uviedol, že si útok vyžiadal jedného zraneného.

Rusko a Ukrajina v posledných týždňoch zintenzívnili vzájomné cezhraničné útoky. Jednotky Moskvy minulý týždeň cielili najmä na energetický sektor v jednej z najväčších operácií proti ukrajinskej energetickej infraštruktúre od začiatku ruskej invázie z 24. februára 2022. Išlo podľa nich o odvetu za skoršie ukrajinské útoky na ropný priemysel.

Viac o téme: Bojeútok RuskoUkrajinaVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu