Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Pápež odslúži vigíliu i nedeľnú omšu Pánovho zmŕtvychvstania

Pápež František
Pápež František (Zdroj: TASR/AP Photo/Domenico Stinellis)

RÍM - Vatikán v sobotu potvrdil, že pápež František bude celebrovať sobotňajšiu vigíliu i nedeľnú omšu Pánovho zmŕtvychvstania. Pochybnosti v tomto smere vyvolalo odrieknutie pápežovej účasti na piatkovej krížovej ceste v rímskom Koloseu, počas ktorej veriaci rozjímajú o Ježišovom utrpení.

Ako pripomenula agentúra AP, sobotňajšia vigília Pánovho zmŕtvychvstania je jedným z najslávnostnejších a najvýznamnejších obradov v liturgickom kalendári katolíckej cirkvi. Bohoslužba vo vatikánskej Bazilike sv. Petra sa má začať o 19.30 h a zvyčajne trvá dve hodiny. Pripomína Ježišovo zmŕtvychvstanie a zahŕňa aj posvätenie krstnej vody, obnovenie krstných sľubov a sviatosť krstu udelenú tento rok ôsmim dospelým.

archívne video

Na pápežovu omšu prišli veriaci z Bratislavy i Podunajskej nížiny (Zdroj: TASR/Ladislav Vallach)

V bazilike má pápež celebrovať aj nedeľnú omšu Pánovho zmŕtvychvstania a následne prednesie tradičné apoštolské požehnanie Urbi et Orbi (mestu a svetu). František nebol fyzicky prítomný na krížovej ceste v Koloseu ani vlani, pretože sa vtedy zotavoval zo zápalu priedušiek. Tento rok bolo na jeho príchod všetko pripravené, ale Vatikán päť minút pred oficiálnym začiatkom obradov oznámil, že František s ohľadom na svoje zdravie nepríde. Krížovú cestu sa modlil v Dome sv. Marty sledujúc televízny prenos z Kolosea.

Pápež, ktorému v mladosti lekári museli odstrániť časť pľúc, celú zimu bojoval s dýchacími problémami, ktoré mu sťažovali dlhšie rozprávanie. Z tohto dôvodu zrušil niektoré audiencie a často požiadal, aby jeho prejav prečítal niektorý z jeho spolupracovníkov. Nepredniesol ani kázeň na omši v Palmovú nedeľu, ktorou sa v katolíckej cirkvi začal Svätý týždeň.

Viac o téme: PápežOmšaZmŕtvychvstanieVatikánKoloseumJežišVigília
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu