Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

MIMORIADNY ONLINE Zelenskyj podpísal zákon o znížení mobilizačného veku na 25 rokov

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj Zobraziť galériu (4)
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (Zdroj: Facebook/Volodymyr Zelenskyj)

KYJEV/MOSKVA -Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v utorok podpísal zákon, na základe ktorého sa znižuje vek pre odvod do armády z 27 na 25 rokov. Príslušné znenie zákona v utorok zverejnil na svojej webstránke ukrajinský parlament. Situáciu sledujeme online.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 769

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 769 (Zdroj: Facebook/ General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:49 USA a ich spojenci sa každý deň usilujú zabrániť tomu, aby boli do Ruska dovážané z krajín ako Čína, Irán či Severná Kórea zbrane, ktoré by následne Moskva použila vo svojej invázii na Ukrajinu. Povedal to v utorok počas návštevy Paríža americký minister zahraničných vecí Antony Blinken.

Antony Blinken
Zobraziť galériu (4)
Antony Blinken  (Zdroj: SITA/AP)

21:22 Severoatlantická aliancia (NATO) údajne plánuje Ukrajine poskytnúť v nasledujúcich piatich rokoch vojenskú podporu vo výške 100 miliárd eur, uvádza v utorok agentúra DPA odvolávajúca sa na viacero nemenovaných diplomatických zdrojov.Fond na tento účel navrhol generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, pričom podľa DPA sa má o ňom diskutovať na stredajšom zasadnutí ministrov zahraničných vecí krajín NATO v Bruseli.

21:06 Ruský raketový útok na Dnipro zranil 18 ľudí vrátane 5 detí.

20:01 Ukrajina dostane prvé dodávky munície získanej vďaka českej iniciatíve už v priebehu júna, uviedol český premiér Petr Fiala v utorok počas návštevy Litvy."Bez toho, aby som zachádzal do detailov, sme schopní dodať muníciu na Ukrajinu z tejto iniciatívy už v júni a potom postupne do konca roka tak, aby sme splnili očakávané dodávky v počte 100.000 kusov," povedal Fiala novinárom.

19:15 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v utorok podpísal zákon, na základe ktorého sa znižuje vek pre odvod do armády z 27 na 25 rokov. Príslušné znenie zákona v utorok zverejnil na svojej webstránke ukrajinský parlament. Najvyššia rada túto legislatívu schválila už koncom vlaňajšieho mája podľa návrhov ministerstva obrany. K jej podpisu ukrajinským prezidentom dochádza v situácii, keď Ukrajina čelí nedostatku vojakov na bojisku vo vojne s Ruskom.

18:45 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v utorok opätovne vyzval medzinárodné spoločenstvo na spoločné úsilie pri stíhaní ruských vojnových zločinov. Vyjadril sa na konferencii v Haagu o stíhaní vojnových zločinov na Ukrajine.

18:20 Ukrajinská vláda vyčlenila ďalších 144 miliónov dolárov na výstavbu opevnenia.

17:59 Rusko podniklo raketový útok na Dnepro, hlásia zranenia.

16:46 Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v utorok uviedol, že Rusko musí rokovať s afganským vládnucim hnutím Taliban o dôležitých otázkach a pracuje na vyradení Talibanu zo svojho zoznamu zakázaných teroristických organizácií.

16:10 Do funkcie veliteľa ruských námorných síl bol vymenovaný admirál Alexandr Moisejev, ktorý bol vedením tohto postu dočasne poverený od 19. marca. V utorok o tom informovalo ruské ministerstvo obrany.

15:28 Útok dronu sa údajne zameriava na ropnú rafinériu v ruskom Tatarstane.

14:40 Rusko v utorok oznámilo, že jeho sily tento rok dobyli 400 kilometrov štvorcových ukrajinského územia. "Od začiatku roka sme získali kontrolu nad 403 kilometrami štvorcovými," oznámil ruský minister obrany Sergej Šojgu. Pripomínal tým územné zisky v Doneckej, Chersonskej, Luhanskej a Záporožskej oblasti, ktoré v roku 2022 Rusko anektovalo, aj keď nad ich územiami nemá plnú kontrolu, píše AFP.

13:12 Ukrajinské drony zasiahli pri utorkovom útoku v Tatársku v Rusku jednu z najväčších ruských ropných rafinérii. Informuje správa agentúry Reuters. Pri utorkových dronových útokoch boli zasiahnuté industriálne objekty pri mestách Jelabuga a Nižnekamsk, ktoré ležia asi 1200 kilometrov od Ukrajiny.

12:44 Bývalý poradca ukrajinského prezidentského úradu bol 2. apríla obvinený z údajnej sprenevery takmer 95 miliónov HR  v rámci rozsiahleho korupčného plánu spojeného s Ukrajinskými železnicami (Ukrzaliznytsia).

12:00 Južná Kórea uvalila sankcie na ruské organizácie a jednotlivcov kvôli spolupráci s Pchjongjangom.

11:35 Toto sú indikatívne odhady bojových strát Ruska k 2. aprílu, podľa Ozbrojených síl Ukrajiny.

11:00 Nemecko v rámci českej iniciatívy na skôr sľúbený nákup 180.000 kusov delostreleckej munície pre Ukrajinu poskytne 576 miliónov eur. Agentúre Reuters to dnes oznámilo nemecké ministerstvo obrany. Spolkový minister obrany Boris Pistorius už v polovici marca oznámil, že Berlín zaplatí 180.000 delostreleckých granátov, konkrétnu finančnú sumu ale vtedy neuviedol.

10:30 Minister hovorí, že Rusko bude čoskoro čeliť „maximálnemu obmedzeniu“ používania terminálov Starlink.

9:45 Ukrajina zasiahla továreň na drony v ruskom Tatarstane. Ukrajinská vojenská spravodajská agentúra (HUR) sa zamerala na výrobný závod pre útočné drony typu Shahed v ruskom Tatarstane, uviedol zdroj z HUR pre Kyjev Independent.

9:00 Ruské bezpečnostné služby uviedli, že na kontrolnom stanovišti v Pskovskej oblasti zadržali "ikony s výbušninami".

8:00 Bezpilotné lietadlá zaútočili v utorok ráno na industriálne objekty v ruskom Tatársku, ktoré leží vyše 1100 kilometrov od Ukrajiny. Pri útokoch utrpelo zranenia niekoľko dní. Informuje správa agentúr Reuters a AFP, ktoré sa odvolávajú na ruské štátne médiá.

7:35 Bielorusko začalo v utorok vojenské cvičenia v oblastiach hraničiacich s Ukrajinou a s členskými krajinami Európskej únie, Litvou a Poľskom. Oznámilo to bieloruské ministerstvo obrany, informuje agentúra Reuters.

6:50 Zara, ďalšie módne značky, sa na Ukrajine znovu otvoria od 3. apríla. Inditex, španielska materská spoločnosť obľúbených odevných značiek vrátane Zara, Bershka a Pull&Bear, postupne obnoví prevádzku na Ukrajine.

6:11 Pentagon: Severná Kórea pokračuje v dodávkach zbraní Rusku. Americký Pentagon usúdil, že Severná Kórea naďalej dodáva Rusku zbrane, uviedla na tlačovom brífingu 1. apríla hovorkyňa Pentagonu Sabrina Singhová.

6:00 Ruský prezident Vladimir Putin nariadil úradníkom a zákonodarcom urýchlene sa venovať zvýšeniu daní zámožným spoluobčanom a prosperujúcim firmám, aby naplnil štátny rozpočet, ktorý tento rok minie každý tretí rubeľ na armádu a výrobu zbraní. Putin dal vláde a snemovni pokyn vykonať do 31. júla zmeny daňových zákonov, aby sa dosiahlo "spravodlivé rozdelenie daňovej záťaže so zreteľom na výšku príjmov daňovníkov", uviedol dnes server The Moscow Times s odvolaním sa na prehľad príkazov hlavy štátu, zverejnený Kremľom.

Vozidlo v meste Starobiľsk

Vo vozidle v meste Starobiľsk v Luhanskej oblasti explodovalo popoludní "neznáme zariadenie", uviedla miestna pobočka ruského Vyšetrovacieho výboru. Zabitým je podľa nej zástupca riaditeľa štátneho centra služieb pre vzdelávacie organizácie samozvanej Luhanskej ľudovej republiky.

Výbor zverejnil fotografiu vozidla typu SUV po výbuchu a doplnil, že vyšetruje tento "teroristický čin". Vedúci mestskej správy Vladimir Černev oznámil, že obeťou je regionálny predstaviteľ Valerij Čajka. Obyvateľov vyzval, aby boli pozorní a hlásili podozrivú aktivitu úradom.

Luhanská oblasť je jednou zo štyroch oblastí na východe Ukrajiny, ktorých anexiu Rusko oznámilo v roku 2022. Od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu vo februári 2022 zomrelo pri útokoch na okupovanom území viacero Moskvou dosadených predstaviteľov, dodáva AFP.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajinaVojnaVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu