Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

MIMORIADNY ONLINE Doživotie dostal muž, ktorý naviedol ruskú strelu na pizzeriu v Kramatorsku

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Facebook/General Staff of Armed Forces of Ukraine)

KYJEV – Muža obvineného z navedenia ruskej rakety na pizzeriu v Kramatorsku na východe Ukrajiny odsúdili na doživotie, oznámila dnes ukrajinská prokuratúra a tajná služba SBU. V pizzerii, ktorú zasiahla ruská raketa vlani v júni, prišlo o život 13 ľudí, vrátane troch detí, pripomenula agentúra Unian. Odsúdenca označila za "zradcu" a "ruského agenta". Situáciu sledujeme online.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 770

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 770 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:54 Odborníci sa domnievajú, že útoky proti ukrajinským kňazom a náboženským miestam nie sú svojvoľné. Kremeľ vyzbrojuje náboženstvo a používa ho ako nástroj kontroly a propagandy.

21:41 Plánované výpadky prúdu boli zavedené v šiestich ukrajinských regiónoch v dôsledku výpadkov elektriny spôsobených ruskými útokmi na energetický systém krajiny a vysokou spotrebou, informoval 4. apríla ukrajinský prevádzkovateľ štátnej siete Ukrenergo.

21:22 V severovýchodnom ukrajinskom meste Charkov bolo okolo 21:40 počuť niekoľko výbuchov. miestneho času 4. apríla, informovalo spravodajstvo Suspilne.

21:08 Ukrajina rieši požiadavky Maďarska na riešenie nevyriešených problémov ukrajinských národnostných menšín s cieľom odblokovať ôsmu tranžu z 500 miliónov eur pre Európsky mierový nástroj, uviedol 4. apríla ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba.

20:57 Niu-York, ktorý leží viac ako 30 kilometrov severne od okupovaného Donecka, sa vo večerných hodinách dostal pod štyri ruské letecké útoky, informoval regionálny guvernér.

20:39 Takmer 290 civilistov, z toho 15 detí, od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu zabili míny. Podľa portálu Ukrajinska pravda to povedal minister vnútra Ihor Klymenko.

19:56 Kaucia údajne zaplatila za poradcu bývalého prezidentského úradu podozrivého z korupcie. Kaucia vo výške 30 miliónov HR bola zaplatená za bývalého poradcu prezidentskej kancelárie Artema Shyla, podozrivého z korupčnej schémy spojenej s Ukrajinskými železnicami (Ukrzaliznytsia), informovalo 4. apríla Centrum boja proti korupcii. Predtým bol vzatý do väzby. deň. Shylo a šesť ďalších sú obvinení zo sprenevery 95 miliónov HR od ukrajinských železníc.

19:16 V Moldavsku, asi 500 metrov od hranice s Ukrajinou, sa 4. apríla našlo fragmenty toho, čo sa javí ako ruský útočný dron typu Shahed, informovala moldavská pohraničná polícia.

18:53 Historická a toponymická komisia mestskej rady v Odese navrhla premenovať tri ulice a jedno námestie v historickom centre pomenované po ruských historických osobnostiach, oznámila rada 4. apríla.

18:21 Berlín vyzve spojencov na celom svete, aby preskúmali svoje spôsobilosti protivzdušnej obrany a "poskytli Ukrajine všetko, čo môžeme", uviedla nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbock po zasadnutí Rady NATO-Ukrajina v Bruseli 4. apríla.

18:02 Ruský producent plynu Novatek zvažuje zníženie veľkého projektu na skvapalnený zemný plyn (LNG) v dôsledku vplyvu západných sankcií, informovala 4. apríla agentúra Reuters s odvolaním sa na zdroje z odvetvia.

17:33 Ruské spoločnosti čelia ťažkostiam pri opravách ropných rafinérií v dôsledku západných sankcií a útoky ukrajinských bezpilotných lietadiel by mohli problém ešte zhoršiť, informovala 4. apríla agentúra Reuters s odvolaním sa na nemenované zdroje oboznámené so záležitosťou.

16:57 Ruský útok proti Charkovskej štvrti zo 4. apríla zranil dvoch mužov vo veku 55 a 21 rokov, uviedol guvernér Oleh Syniehubov. Muž, ktorý bol predtým nahlásený ako usmrtený, bol 36-ročný poľnohospodársky pracovník. Všetky tri obete pracovali v čase útoku na poli medzi obcami Berezivka a Korotych.

16:37 Poľský premiér Donald Tusk vo štvrtok vyhlásil, že jeho krajina sa neplánuje priamo zapojiť do vojny na Ukrajine. Informuje o tom agentúra PAP.

16:01 Ukrajina musí úplne decentralizovať svoju elektrickú sieť, aby znížila svoju závislosť od väčších elektrární. V reakcii na série ruských útokov na energetickú infraštruktúru Ukrajiny to vo štvrtok uviedol Volodymyr Kudryckyj, ktorý je riaditeľom spoločnosti Ukrenerho - prevádzkovateľa rozvodnej siete na Ukrajine.

15:43 Kľúčoví členovia populistického krídla Republikánskej strany, ktorí boli kedysi domovom najagresívnejších zahraničnopolitických jastrabov, teraz vedú obvinenie za ukončenie ďalšej pomoci Ukrajine, napriek tomu, že autoritárske Rusko pokračuje v útokoch.

15:35 Ruské sily podnikli cielený útok na slnečnú elektráreň v tyle Ukrajiny po prvý raz od začiatku rozsiahlej invázie, uviedol na tlačovej konferencii 4. apríla Volodymyr Kudrytskyi, šéf ukrajinského štátneho prevádzkovateľa siete Ukrenergo.

15:06 Britský minister zahraničných vecí David Cameron vylúčil vyslanie jednotiek NATO na Ukrajinu, aby týmto spôsobom podľa neho Aliancia neposkytla cieľ ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi. Informuje o tom agentúra DPA.

14:44 Čína predložila zatiaľ najrozumnejší mierový plán pre vyriešenie konfliktu na Ukrajine. Vyhlásil to vo štvrtok ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov, informuje o tom agentúra Reuters.

14:22 Fínsko na neurčito predĺži uzáveru pozemných hraničných priechodov s Ruskom. Podľa agentúry Reuters to dnes oznámila fínska vláda, ktorá zároveň na zoznam pridala viacero prístavných hraničných priechodov. Helsinki koncom minulého roka uzavreli hranicu v reakcii na zvyšujúci sa počet migrantov prichádzajúcich z tretích krajín do Fínska cez ruské územie.

13:48 Ďalšie štyri deti sa vrátili domov z územia okupovaného Ruskom v Chersonskej oblasti, uviedol dnes gubernátor Oleksandr Prokudin.

12:29 Politika vlády SR nesúca sa v znamení stretnutia slovenského ministra zahraničných vecí Juraja Blanára so šéfom ruskej diplomacie Sergejom Lavrovov či výziev na mier na Ukrajine "za každú cenu" ohrozuje bezpečnosť Európy. Vyhlásil to český premiér Petr Fiala v rozhovore pre televíziu CNN Prima NEWS odvysielanom v stredu večer, informuje TASR.

11:59 Ukrajina potrebuje ďalšie systémy protivzdušnej obrany Patriot, aby sa dokázala brániť pred ruskými útokmi. Uviedol to vo štvrtok na Rade NATO - Ukrajina ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba, informuje spravodajca TASR.

11:58 Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg v stredu večer v rámci zasadnutia ministrov zahraničných vecí Severoatlantickej aliancie v Bruseli pred novinármi uviedol, že v posledných dňoch hovoril s maďarským premiérom aj šéfom maďarskej diplomacie, aby reagoval na obavy Budapešti ohľadom úlohy NATO na Ukrajine. Informuje o tom spravodajca TASR.

11:05 Parlamentný výbor pre regionálny rozvoj podporil premenovanie ďalších siedmich miest a 44 obcí, ktorých názvy nezodpovedajú normám ukrajinského jazyka alebo odkazujú na ruské či sovietske názvy, napísal dnes na X zákonodarca Roman Lozynskyi.

11:04 Ukrajinský najvyšší protikorupčný súd nariadil dnes vziať do väzby bývalého poradcu prezidentskej kancelárie Artema Šyla, ktorý je podozrivý z korupčnej schémy spojenej s Ukrajinskými železnicami (Ukrzaliznycja). Súd stanovil kauciu vo výške 30 miliónov hrivien (771 000 dolárov).

9:48 Vzťahy medzi Ruskom a Severoatlantickou alianciou (NATO) sa zhoršujú, no Moskva nemá v úmysle vstúpiť do konfliktu s členskou krajinou NATO. Uviedol to námestník ruského ministra zahraničných vecí Alexandr Gruško v rozhovore, ktorý bol zverejnený vo štvrtok. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters.

9:29 Bezpečnostná služba Ukrajiny (SBU) zhromažďuje dôkazy o ruských hackeroch, ktorí stáli za decembrovým útokom na Kyivstar, a materiály odovzdá Medzinárodnému trestnému súdu (ICC), uviedol šéf SBU pre kybernetickú bezpečnosť Illia Vitiuk v rozhovore pre Ukrinform zverejnenom dnes.

9:28 Prezident Volodymyr Zelenskyj zavolal novovymenovanému portugalskému premiérovi Luisovi Černákovi, aby s ním prediskutoval budúcu bezpečnostnú dohodu medzi Ukrajinou a Portugalskom.

9:27 V relácii Monitor nemeckej televízie ARD odznelo, že Rusko okrem iného používa cement spoločnosti Knauf pri stavebných prácach. Podľa vyšetrovania spoločnosť Knauf v súčasnosti v Rusku zamestnáva 4 000 ľudí a na ruskom trhu dosahuje miliardové tržby.

8:16 Najvyšší republikánski predstavitelia uviedli, že hlasovanie o pomoci Ukrajine v Kongrese je ešte niekoľko týždňov vzdialené, informovala dnes agentúra Bloomberg s odvolaním sa na nemenovaných zákonodarcov.

8:15 Ruské ministerstvo obrany dnes vyhlásilo, že jeho sily zostrelili tri ukrajinské drony nad Belgorodskou oblasťou a ďalšie dva nad Tulskou oblasťou.

Pri ruských útokoch na mesto Charkov zahynuli štyria ľudia

"Na mieste dvojakého úderu na obytnú budovu v husto obývanej charkovskej štvrti máme štyroch mŕtvych. Je tu tiež päť zranených," uviedol starosta, podľa ktorého ďalší človek zahynul v inej časti mesta.Zranených je v meste celkovo najmenej desať ľudí, uviedol Synehubov, ktorý na telegrame zverejnil aj fotografie z miesta útoku. Je na nich poškodený viacposchodový dom a obhorený voz záchrannej služby. Ruská strana sa k incidentu nevyjadrila. Charkovská aj susedná Sumská oblasť pred oznámením o zásahu v Charkove vyhlásili letecký poplach. Ukrajinské letectvo počas noci varovalo pred ďalšími presunmi ruských dronov nad ukrajinským územím.

Francúzsko poprelo tvrdenie Ruska, že diskutovali o mierových rozhovoroch

Rusko vyhlásilo, že jeho minister obrany Sergej Šojgu a francúzsky náprotivok Sébastien Lecornu v stredu počas zriedkavého telefonátu diskutovali o možných mierových rozhovoroch o ukrajinskom konflikte, ale toto tvrdenie Paríž okamžite poprel. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry AFP. Nečakaný telefonát, ktorý podľa Moskvy iniciovalo Francúzsko, je vzácnym momentom v kontaktoch oboch krajín, ktorých vzťahy veľmi vážne narušila dvojročná vojna na Ukrajine. "Zaznamenali sme pripravenosť na dialóg o Ukrajine. Východiskom by mohla byť Istanbulská mierová iniciatíva," napísalo ruské ministerstvo obrany vo vyhlásení k telefonátu.

Ministerstvo nespresnilo, čo to znamená, a zdroj blízky Lecornovi urýchlene poprel, že takýto rozhovor prebehol. "Francúzsko nič také neprijalo, ani nenavrhlo," povedal zdroj o konflikte pre AFP. Francúzske ministerstvo obrany pripustilo, že dvojica politikov diskutovala o Ukrajine, ale zdôraznilo, že Lecornu v rozhovore potvrdil francúzsku podporu Kyjeva v jeho boji proti Rusku. Turecko, člen Severoatlantickej aliancie (NATO), minulý mesiac uviedlo, že je pripravené znovu hostiť mierový summit oboch bojujúcich strán. Kyjev však túto myšlienku priamych rokovaní s Moskvou odmietol. Ankara hostila prvý mierový summit v týždňoch, ktoré nasledovali po spustení ruskej invázie na Ukrajinu vo februári 2022.

Kontakty medzi vysokopostaveným ruským predstaviteľom blízkym prezidentovi Vladimirovi Putinovi a vplyvným ministrom európskej veľmoci sú počas dva roky trvajúcej vojny zriedkavé. Obe strany po telefonáte uviedli, že ministri diskutovali o minulomesačnom smrtiacom útoku na moskovskú koncertnú sálu, ku ktorému si prihlásila teroristická organizácia Islamský štát a západné krajiny ho odsúdili. Lecornu povedal Šojguovi, že Francúzsko bolo vždy pripravené bojovať proti "terorizmu" a je pripravené na "intenzívnejšie výmeny informácií s cieľom čo najefektívnejšie bojovať proti tejto hrozbe". Uviedlo to vo vyhlásení francúzske ministerstvo obrany. Dodalo, že "Francúzsko terorizmus silno odsudzuje a je solidárne s obeťami a ich rodinami", zároveň však "úprimne odsudzuje útočnú vojnu, ktorú Rusku spustilo na Ukrajine".

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajinaVojna na UkrajineVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu