Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Zadržaní TERORISTI vypovedali pred súdom: TOTO s nimi spravila ruská polícia, pred porotou doslova nevnímali

Štyria teroristi Islamského štátu (IS) boli predvolaní pred súd v Moskve. Na svedomí mali útok v Krasnogorsku, pri ktorom zomrelo 133 ľudí. Takto vyzerali po jednej noci od zadržania.
Štyria teroristi Islamského štátu (IS) boli predvolaní pred súd v Moskve. Na svedomí mali útok v Krasnogorsku, pri ktorom zomrelo 133 ľudí. Takto vyzerali po jednej noci od zadržania. (Zdroj: SITA/AP/Alexander Zemlianichenko)

MOSKVA - Súd v Moskve obvinil štyroch ľudí podozrivých z piatkového útoku v koncertnej sále v meste Krasnogorsk z teroristického činu. Hrozí im doživotie, uviedla agentúra TASS. Na všetky štyri osoby súd uvalil väzbu na dobu najmenej dvoch mesiacov alebo než sa uskutoční súdny proces. Pri strašnom útoku zahynulo najmenej 137 ľudí, ďalších viac ako 180 je zranených. Uviedli to  moskovské úrady. 

archívne video

Teroristický útok v Moskve

Ruské bezpečnostné sily v sobotu 23. marca oznámili, že zadržali páchateľov útoku na koncertnú sálu v Krasnogorsku. Zatknutých bolo celkom 11 osôb, vrátane štyroch útočníkov. Moskva naznačovala ich spojenie so susednou Ukrajinou, k útoku sa ale opakovane prihlásila teroristická organizácia Islamský štát (IS). Kyjev akékoľvek zapojenie dôrazne poprel.

Zadržaní štyria teroristi

Súd v Moskve rozhodoval, či na podozrivých uvalí väzbu. Urobil tak v prípade všetkých štyroch mužov obvinených z teroristického činu. Určil, že dvojmesačná lehota môže byť predĺžená do doby, než sa začne súdny proces na základe obvinenia z terorizmu. Ten by mal začať 22. mája, uviedla agentúra Reuters, ktorá sa odvoláva na vyhlásenie zo súdneho procesu zverejneného no platforme Telegram. Podľa súdu sa rodáci z Tadžikistanu priznali.

Obvinení z terorizmu sú Dalerdcon Barotovič Mirzojev, Sajdakrami Murodali Račabalizoda, Muhammadsobir Fajzov a Šamsudin Fariduni, uviedol s odkazom na súdne spisy Reuters. Jedného z nich priviedli do súdnej siene so zviazanými očami. Pásku mu zložila ostraha, takže bolo možné vidieť jeho monokel, uviedla agentúra AP.

Mučili ich

Na sociálnych sieťach je uverejnených viacero záberov zo zadržania. Mučlili ich viacerými spôsobmi. Elektrinu púšťali jednému z teroristov napríklad aj do rozkroku. Za chrbtom mal zviazané ruky, takže sa nevedel brániť. 

V aute, v ktorom podozriví utekali z Moskvy sa podľa jedného z ruských poslancov našli cestovné pasy Tadžikistanu. Ruské médiá zverejnili zábery, na ktorých jeden zo zadržaných odpovedá na otázky tadžicky.

Polícia ich hneď nezatkla

Teroristov nemali zadržať hneď ako polícia získala lokáliciu ich vozidla (biely Renault Megane). Tajné služby mali vozidlo ďalej sledovať. Zároveň boli odpočúvané ich telefóny, čo v tomto prípade viedlo k zadržaniu ďalších osôb spájaných s teroritickým útokom. Neskôr, v skorých ranných hodinách, keď už boli teroristi unavení a informácie mali ruské tajné služby z veľkej časti zhromaždené, došlo k zatknutiu podozrivých. Na mieste ich nechceli zraniť, aby ich rovno dostavili na výsluch. 

Dokonca sa objavilo tvrdenie, že zatknuté osoby nie sú tými istými mužmi, ktorí spáchali teroristický čin v Krasnogorsku. Zadržaní boli v aute s rovnakou ŠPZ, mali rovnaké oblečenie ako teroristi v zábere počas útoku. Po zadržaní zo strachu doslova vypustili exkrementy a k činu sa niektorí aj hneď priznali. 

Viac o téme: ObvineníTeroristický útokSúdne pojednávanieRuskoMoskvaTerorizmusKrasnogorsk
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu