Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Slovenská opatrovateľka si posedí 20 rokov vo väzbe: Rozhodol o tom rakúsky súd

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

VIEDEŇ - Rakúsky súd v utorok odsúdil 24-ročnú opatrovateľku zo Slovenska na 20 rokov väzenia za vraždu seniora, o ktorého sa starala. Informuje agentúra APA. Porota odsúdenú uznala jednomyseľne za vinnú a zároveň za príčetnú. Vzhľadom na prognózu nebezpečenstva opakovania činu ju tiež poslali do forenzno-liečebného centra. Rozsudok je právoplatný.

K činu došlo 5. októbra 2023 v obci Geretsberg v Hornom Rakúsku. Opatrovateľka sa v ten deň pohádala s priateľom a opila, uviedla prokuratúra. Podľa žalobcov v dôsledku impulzívnosti a vplyvu alkoholu napadla 82-ročného muža s ochrnutou polovicou tela, ktorému zasadila 11 rán nožom.

archívne video

Seniori sa o zvýhodnených rekondičných pobytoch dozvedia na weboch kúpeľov či hotelov (Zdroj: TASR/Daniel Veselský)
Obhajca uviedol, že jeho klientka, ktorá sa označuje za transrodovú osobu, si so seniorom spočiatku rozumela. Za spúšťač činu obhajca považuje jej odlúčenie od priateľa po tom, ako sa dozvedel o údajných útokoch seniora. Obžalovaná sa podľa obhajcu chcela najskôr nožom zraniť sama, pričom si nepamätá samotný čin, len hádku, ktorá mu predchádzala.

Obžalovaná súdu v meste Ried im Innkreis hovorila o problémoch v detstve, prostitúcii, alkohole, drogách, rozvode po manželstve s mužom a psychiatrickej liečbe schizofrénie. Súdna psychiatrička však konštatovala kombinovanú poruchu osobnosti s nedostatočnou kontrolou impulzov, sklonom k agresii a dramatizácii. Zdôraznila, že nejde o ochorenie, dotknutá osoba dokáže o sebe premýšľať a mohla konať inak.

Ošetrovateľka dnes vypovedala na súde v hornorakouskom meste Ried im Innkreis

Slovenská ošetrovateľka obžalovaná z vraždy seniora dnes vypovedala na súde v hornorakouskom meste Ried im Innkreis. Podľa agentúry APA sa táto transsexuálna žena potýka s výpadkami pamäti. Prokuratúra na základe psychiatrického posudku okrem potrestania ženy navrhla, aby bola umiestnená do forenzno-psychiatrického centra.

Dvadsaťštyriročná opatrovateľka vlani 5. októbra v hornorakouskom Geretsbergu smrteľne pobodala 82-ročného seniora. Obžalovaná sa označuje za transsexuálku a chce byť oslovovaná ženským menom. Tomu dnes účastníci súdneho vypočutia do veľkej miery vyhoveli.

Prokuratúra uviedlo, že Slovenka sa v deň činu pohádala s priateľom na Slovensku a opila sa. Potrebovala svoje rozpoloženie ventilovať a pre nedostatočné ovládanie impulzov správania v spojení s alkoholom napadla seniora. Podľa prokuratúry mu nožom spôsobila 11 rán na hornej časti tela, na bruchu, v tvári a na hlave. To, že je transsexuálnou osobou, údajne dôchodcovi nebolo známe.

Deň činu bol pre ňu ťažký

Podľa psychiatrického posudku existuje 76-percentná pravdepodobnosť, že by žena svoj čin opäť zopakovala a toto nebezpečenstvo možno utlmiť len nariadenou terapiou vo väzenskom zariadení. Samotná opatrovateľka dnes vypovedala, že deň činu bol pre ňu ťažký. Zabudla si vraj vziať prášky, počula kroky a "deda", ako hovorila zverenému seniorovi, mal zlú náladu. Navyše telefonovala so svojím priateľom, ktorý na ňu naliehal, aby dala výpoveď. Kvôli tomu sa pohádali.

Obžalovaná uviedla, že potom pila víno a seniorovi oznámila, že od neho odchádza. Ten si vyžiadal pivo, kvôli cukrovke ho ale nedostal. Nasledovala hádka, no na ďalšie dianie si obžalovaná údajne nespomína. Videla len, že "dedo" je celý od krvi a dostala strach, že je v dome ešte niekto. Keď tam nikto nebol, usúdila, že páchateľkou je ona sama. Podľa psychiatrického posudku bola podozrivá v čase činu síce príčetná, ale vykazuje početné poruchy správania.

Viac o téme: OšetrovateľkaSenioriSúd Rakúsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu