Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Emmanuel Macron varoval Izrael pred núteným presunom ľudí z Rafahu

Emmanuel Macron
Emmanuel Macron (Zdroj: SITA/John Thys, Pool Photo via AP)

PARÍŽ – Francúzsky prezident Emmanuel Macron v nedeľu izraelskému premiérovi Benjaminovi Netanjahuovi povedal, že prípadný nútený presun ľudí z mesta Rafah na juhu Pásma Gazy by predstavoval "vojnový zločin".

Macron v telefonáte s Netanjahuom tiež dôrazne odsúdil piatkové oznámenia Izraela o zabratí 800 hektárov územia v okupovanom Predjordánsku pre nové osady, oznámil Elyzejský palác.Francúzsky líder potvrdil, že nesúhlasí s plánovanou izraelskou vojenskou operáciou proti hnutiu Hamas v Rafahu, do ktorého sa po mesiacoch bojov uchýlila väčšina obyvateľov Pásma Gazy.

archívne video

Izraelské vzdušné sily prerušili údery kvôli prítomnosti civilistov (Zdroj: X/Israel Defense Forces)

Netanjahuovi povedal, že má v úmysle predložiť Bezpečnostnej rade OSN návrh rezolúcie žiadajúcej "okamžité a trvalé prímerie". Izrael vyzval, aby okamžite otvoril všetky hraničné priechody s Gazou.Macron podľa svojho úradu hovoril aj s jordánskym kráľom Abdalláhom II., témou bola aj "neprijateľná humanitárna situácia v Gaze".

Obaja lídri sa zhodli, že nútiť civilistov, aby podstupovali riziko hladomoru, je neakceptovateľné. Zhodujú sa tiež v potrebe tzv. dvojštátového riešenia izraelsko-palestínskeho konfliktu zahŕňajúceho vytvorenie palestínskeho štátu, ktorého súčasťou bude Gaza.

Viac o téme: IzraelBenjamin NetanjahuRafahEmmanuel Macron
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu