Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Macron podporil plán Brazílie vyvíjať ponorky na jadrový pohon

(Zdroj: SITA/John Thys, Pool Photo via AP)

PARÍŽ - Francúzsky prezident Emmanuel Macron v stredu vyjadril podporu plánu Brazílie vyvíjať ponorky na jadrový pohon. Informuje agentúra AFP.

"Chcem, aby sme otvorili kapitolu nových ponoriek... aby sme sa pozreli jadrovému pohonu do tváre a zároveň dokonale rešpektovali všetky záväzky týkajúce sa nešírenia jadrových zbraní. Ak to chcete, Francúzsko vám bude stáť po boku," uviedol Macron.

archívne video

Macron prehral súboj ohľadom vysielania vojakov na Ukrajinu, tvrdí Fico (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Podľa AFP však francúzsky prezident neoznámil žiadnu konkrétnu spoluprácu v oblasti technológie jadrového pohonu, na ktorú Brazília naliehala. Macron vystúpil v lodenici v meste Itaguaí neďaleko Ria de Janeiro počas slávnostnej ceremónie pri príležitosti spustenia tretej brazílskej ponorky navrhnutej vo Francúzsku, ktorá podľa AFP pomôže zabezpečiť dlhé pobrežie tejto juhoamerickej krajiny.

Výroba ponoriek s konvenčným pohonom je súčasťou dohody o strategickej spolupráci, ktorú v roku 2008 dosiahli brazílsky prezident Luiz Inácio Lula da Silva a vtedajší francúzsky prezident Nicolas Sarkozy. Obsahovala tiež nákup 50 francúzskych vrtuľníkov Caracal.

Brazília v rámci tejto dohody tiež plánuje vyrobiť svoju prvú ponorku na jadrový pohon s názvom Álvaro Alberto. Stala by sa tak prvou krajinou okrem stálych členov Bezpečnostnej rady OSN (USA, Ruska, Číny, Británie a Francúzska), ktorá by mala takúto ponorku k dispozícii.

Pomáha spoločnosť Naval Group

S návrhom a konštrukciou pomáha francúzska zbrojárska spoločnosť Naval Group. Brazília si sama navrhuje jadrový reaktor a snaží sa Francúzsko presvedčiť, aby jej poskytlo ďalšie technológie a pomohlo integrovať reaktor do ponorky. Paríž sa k transferu takýchto technológií stavia zdržanlivo vzhľadom na problémy súvisiace so šírením jadrových zbraní.

V súčasnosti sa diskutuje o možnosti spolupráce s Francúzskom, a to aj v oblasti jadrovej energie a jadrového paliva, uviedla predstaviteľka brazílskej diplomacie Maria Luisa Escorelová, ktorá uznala, že ide o strategickú a citlivú záležitosť. Projekt ponorky na jadrový pohon sa výrazne oneskoril, predovšetkým v dôsledku rozpočtových obmedzení. Jej spustenie na vodu sa podľa brazílskeho vojenského námorníctva očakáva medzi rokmi 2036 a 2037.

Viac o téme: PlánPonorkyBrazíliaEmmanuel Macron
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu