Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Izrael spustí ofenzívu v Rafahu aj bez podpory USA, avizuje Benjamin Netanjahu

Benjamin Netanjahu Zobraziť galériu (2)
Benjamin Netanjahu (Zdroj: SITA/AP Photo/Oded Balilty, File)

Tel Aviv 22. marca (TASR) - Izrael plánuje spustiť pozemnú operáciu do mesta Rafah na juhu Pásma Gazy aj bez podpory Spojených štátov, vyhlásil v piatok izraelský premiér Benjamin Netanjahu na schôdzke s americkým ministrom zahraničných vecí Antonym Blinkenom.

"Nemáme spôsob, ako poraziť (militantné hnutie) Hamas bez toho, aby sme sa dostali do Rafahu a zlikvidovali oddiely, ktoré tam zostali. Povedal som mu, že dúfam, že to urobíme s podporou Spojených štátov, ale ak to bude potrebné, urobíme to sami," uviedol Netanjahu po schôdzke s Blinkenom v Tel Avive.

archívne video

Pod mestom Khan Yunis jednotky IDF odhalili podzemný tunel, ktorý potvrdil, že zadržiavali izraelských rukojemníkov. (Zdroj: Twitter/Israel Defense Forces)

Netanjahu tento týždeň v súvislosti s ofenzívou v Rafahu uviedol, že prípravy na ňu budú ešte nejaký čas trvať. Do tohto mesta, ktoré sa nachádza na hraniciach Gazy s Egyptom, sa uchýlilo viac ako milión utečencov z iných oblastí tejto vojnou zmietanej pobrežnej enklávy.

Anthony Blinken
Zobraziť galériu (2)
Anthony Blinken  (Zdroj: SITA/AP)

USA varovali Izrael, aby zvážil alternatívny k plánovanému útoku v Rafahu, považovaného za baštu hnutia Hamas, ktoré je na zozname teroristických organizácií v EÚ aj USA. Netanjahu na návrh amerického prezidenta Joea Bidena súhlasil s vyslaním izraelskej delegácie do Washingtonu.Dôsledkom bojov v Pásme Gazy je aj veľmi nepriaznivá humanitárna situácia tamojšieho obyvateľstva. Medzinárodné organizácie varujú, že ak sa nepodarí výrazne zvýšiť dodávky pomoci, hrozí hladomor.

Viac o téme: OfenzívaUSAIzraelBenjamin NetanjahuRafahAnthony Blinken
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu