Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Hamas víta rozhodnutie Ruska a Číny vetovať rezolúciu Bezpečnostnej rady OSN o prímerí v Gaze

Bojovníci radikálnej teroristickej skupiny Hamas, ktorá operuje v pásme Gazy Zobraziť galériu (2)
Bojovníci radikálnej teroristickej skupiny Hamas, ktorá operuje v pásme Gazy (Zdroj: X/Maverick Aoko)

GAZA - Palestínske militantné hnutie Hamas v piatok privítalo rozhodnutie Ruska a Číny vetovať návrh rezolúcie o prímerí v Pásme Gazy na pôde Bezpečnostnej rady OSN, ktorú predkladali Spojené štáty.

"Oceňujeme postoj Ruska, Číny a Alžírska, ktoré odmietli neobjektívnu americkú rezolúciu o agresii voči nášmu ľudu," uviedlo radikálne hnutie vo vyhlásení.Za rezolúciu nezahlasovali celkovo traja členovia BR OSN. Jedenásť krajín vrátane dvoch stálych členov, Francúzska a Británie, jej znenie podporilo a Guyana sa hlasovania zdržala.

archívne video

Izraelská armáda objavila tunely, v ktorých Hamas zadržiaval rukojemníkov (Zdroj: Twitter/Israel Defense Forces)

Dokument, ktorý navrhli USA, predpokladal "nevyhnutnosť okamžitého a trvalého prímeria" a prvýkrát odsudzoval bezprecedentný útok Hamasu na Izrael z vlaňajšieho októbra so stovkami obetí. Návrh sa však vyhol výslovnej požiadavke, aby Izrael okamžite ukončil svoju vojenskú operáciu v pobrežnej enkláve.Podľa Hamasu tento návrh obsahoval zavádzajúce formulácie", ktoré sú komplicom Izraela a "poskytujú mu krytie a legitimitu na páchanie genocídnej vojny proti Palestínčanom v Pásme Gazy".

Hamas víta rozhodnutie Ruska
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Bebeto Matthews)

Ruský veľvyslanec pri OSN Vasilij Nebenzia pred hlasovaním vyzval ostatných členov rady, aby za rezolúciu nezahlasovali. Podľa neho slov tento text bol "mimoriadne spolitizovaný" a Izraelu dával faktický súhlas na uskutočnenie vojenskej operácie v Rafahu, meste na juhu Pásma Gazy, do ktorého sa uchýlilo viac ako milión utečencov z iných oblastí tejto vojnou zmietanej palestínskej enklávy.Americká veľvyslankyňa Linda Thomas-Greenfieldová označila označila veto Ruska a Číny za "nielen cynické", ale aj "malicherné". Podľa nej nechceli hlasovať za túto rezolúciu, pretože ju predložili Spojené štáty.

O alternatívnom návrhu rezolúcie, ktorého spoluautorom je Alžírsko, bude BR OSN hlasovať v sobotu. Tento nový dokument je podľa podľa AFP tvrdší a "požaduje okamžité prímerie" počas prebiehajúceho posvätného mesiaca moslimov ramadánu, ktoré povedie k "trvalo udržateľnému prímeriu" rešpektovanému všetkými stranami.Zároveň je v ňom spomenutá požiadavka na "okamžité a bezpodmienečné" prepustenie rukojemníkov unesených do Pásma Gazy po útoku Hamas na Izrael. USA už naznačili, že túto rezolúciu budú vetovať.

Viac o téme: PrímerieRuskoČínaGazaHamas
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu