Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Mongolsko hlási v dôsledku krutej zimy stratu 4,7 milióna kusov dobytka

Mongolsko
Mongolsko (Zdroj: Katarína Hoglová)

ULANBÁTAR - Mongolsko prišlo túto zimu pre extrémne počasie o vyše 4,7 milióna kusov dobytka zo svojich stád, informoval v utorok krízový výbor krajiny.

Tento údaj predstavuje prudké zvýšenie oproti zhruba 1,5 miliónu kusov hlásených približne pred mesiacom.Túto krajinu medzi Ruskom a Čínou občas v zimných mesiacoch postihuje extrémne počasie, známe v Mongolsku aj pod názvom "dzud".Podľa správy OSN zo začiatku minulého mesiaca je toto už druhý rok v rade, keď krajina čelí takémuto krutému počasiu.

Straty sú často vysoké po suchom lete

Správa opisuje dzudy ako osobitné, pomalé katastrofy typické pre Mongolsko - charakterizujú ich mrazy, husté sneženie a zem taká zamrznutá, že sa zvieratá nedokážu dostať k pastve a vyhrabať si potravu.Straty sú často vysoké po suchom lete, počas ktorého si dobytok nedokáže vytvoriť primerané zásoby tuku na zimu.

OSN odhaduje celkový počet kusov dobytka v Mongolsku na 64 miliónov. "Pasenie a stáda dobytka sú tradičnou, neoddeliteľnou súčasťou hospodárstva, kultúry a životného štýlu Mongolska," poznamenáva správa OSN.Podľa štátneho krízového výboru sú teploty v súčasnosti v určitých oblastiach okolo mínus desať stupňov Celzia. Počas minulej zimy, jednej z najdrsnejších za posledné desaťročia, klesli teploty výrazne pod mínus 30 stupňov Celzia.

Viac o téme: ZimaStrataDobytokMongolsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu