Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Za vandalizmus vo volebných miestnostiach v Rusku zadržali najmenej sedem ľudí

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: SITA/AP Photo/Alexander Zemlianichenko)

MOSKVA - V Rusku bolo v prvý deň prezidentských volieb zadržaných už najmenej sedem ľudí, ktorí sa vo volebných miestnostiach dopustili vandalizmu. S odvolaním sa na ruské úrady o tom v piatok informovala agentúra AFP. Úrady pritom neuviedli, či išlo o protesty proti Vladimirovi Putinovi.

Britská stanica BBC ako príklad uviedla, že ruský Vyšetrovací výbor (Sledkom) začal trestné stíhanie proti 20-ročnej žene z Moskvy, ktorá do volebnej urny vo volebnej miestnosti naliala žiarivú zelenú tekutinu, pričom vykrikovala proukrajinské slogany. Sledkom začal túto mladú ženu stíhať pre podozrenie z "bránenia výkonu volebných práv alebo práce volebných komisií. Rovnaký incident - s použitím zeleného dezinfekčného roztoku alebo atramentu - sa podľa podpredsedu ruskej Ústrednej volebnej komisie Nikolaja Bulajeva odohral aj vo volebných miestnostiach v Rostove na Done na juhu Ruska, v Karačajevsko-čerkeskej republike na Kaukaze i vo Voronežskej oblasti na juhozápade európskej časti Ruska. 

Za vandalizmus vo volebných
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Alexander Zemlianichenko)

Iná Moskovčanka podpálila volebnú urnu a bola zadržaná. Ďalšieho voliča zadržali za zapálenie ohňostroja vo volebnej miestnosti. Ruský expert na voľby Stanislav Andrejčuk vo svojom statuse upozornil, že konanie "týchto ľudí nie je o nič lepšie ako činy falšovateľov" volieb. Varoval, že ich páchatelia pripravujú občanov, ktorí už hlasovali, o ich hlas. "Navyše ide o trestný čin," dodal. Časť voličov v Rusku využíva na svoj protest proti súčasnému "nezmeniteľnému" vedeniu krajiny menej radikálny spôsob – znehodnocujú svoj hlasovací lístok. Fotografie ich hlasovacích lístkov s nápismi "Demobilizácia", "Krásne Rusko budúcnosti" či "Navaľnyj" kolujú na sociálnych sieťach. Sčítanie takýchto hlasovacích lístkov robí hnutie s názvom Preberte sa!, a to v rámci kampane Hlas proti.

Viac o téme: VoľbyVandalizmusRusko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu