Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Veľká CHYBA ruských úradov: SERŽANTA bojujúceho na Ukrajine označili za TERORISTU! Ten požaduje miliónové odškodné

Ruský seržant bojujúci na Ukrajine Alexej Milčakov. Napravo s nacistickou vlajkou počas protestu v Petrohrade. Fotky na brožúre, ktorú vydal ruský rezort diplomacie v novembri 2023. Zobraziť galériu (3)
Ruský seržant bojujúci na Ukrajine Alexej Milčakov. Napravo s nacistickou vlajkou počas protestu v Petrohrade. Fotky na brožúre, ktorú vydal ruský rezort diplomacie v novembri 2023. (Zdroj: X/Mara-XIV )

MOSKVA – Ruský rezort diplomacie spravil malú chybu, ktorá má veľké dôsledky. Počas výroby brožúry, v ktorej sú použité fotografie nacistov, sa jedno meno nezhodovalo s vojakom na obrázku. Úrady označili ruského seržanta za nacistu. Ten teraz žiada odškodné v astronomickej sume.

archívne video

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 755 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

Ministerstvo zahraničných vecí Ruskej federácie spravilo chybu, ktorá zrejme ochudobní štátnu kasu o dva milióny rubľov. Ako informuje ruský portál Fontanka, diplomatické oddelenie spravilo chybu pri výrobe brožúry "Ukrajina: Nové centrum svetového nacizmu", keď na strane 18 použilo fotku seržanta ruskej armády Alexeja Milčakova bez jeho vedomia. Navyše v popise sa spomína meno iného muža patriaceho do skupiny nacistov, ktorá je podľa rozhodnutia Najvyššieho súdu Ruskej federácie na území Ruska zakázaná. 

Zle použitá fotografia

Brožúra bola vydaná ako propagačný materiál už v lete 2023 a vyšla v ruštine, angličtine, francúzštine aj španielčine. Na spomenutej strane 18 novembrovej publikácie mala byť podľa popisu fotografia člena bieloruskej anarchistickej a nacionalistickej organizácie "Blesk" Jana Melnikova. V skutočnosti ale autori brožúry použili archívnu fotografiu Milčakova, ktorý pózuje s nacistickou vlajkou. Na tej istej strane brožúry boli aj fotky ukrajinskej nacionalistickej skupiny "Pravý sektor". 

Organizácie "Blesk" aj "Pravý sektor" sú v Rusku zakázané. Milčakova tak označil rezort diplomacie de facto za personu non grata. Postihnutý podal trestné oznámenie za hanobenie a znevažovanie jeho osoby. Súd Presnenského obvodu v Moskve preskúma nároky poškodenej osoby, pričom súdne pojednávanie je naplánované na 18. apríla. Podľa dostupných informácií sa však žalobca nedostaví, keďže ako člen ruskej armády bojuje na ukrajinskom fronte. 

Žaloba 

Milčakov otvorene v žalobe cez právnika prehlasuje, že použitý záber s jeho podobizňou je síce autentický, ale vznikol pred niekoľkými rokmi, keď protestoval v Petrohrade za nacistické názory. Nespochybňuje jeho reálnosť, ale kontext, v ktorom bol použitý. "Žalobca nebol nikdy členom anarchistickej skupiny 'Pravý sektor' ani jej podobným zoskupeniam a nikdy sa nezúčastnil výcviku bieloruských militantov," uvádza sa v trestnom oznámení.  

Veľká CHYBA ruských úradov:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

V citáte žaloby sa okrem iného píše, že informácie na strane 18, ktoré sa Milčakova priamo dotýkajú, sú hanlivé, pretože podľa § 205 ods. 1 Zákona o podpore teroristickej činnosti a podľa § 282 Zákona o organizácii nelegálnej ozbrojenej skupiny alebo účasti na nej, ako aj účasti na ozbrojenom konflikte alebo nepriateľských akciách, ktoré sú v rozpore so záujmami Ruskej federácie "obsahujú skutočné dôkazy z páchania trestných činov". 

Ujma na cti

Zverejnenie fotografie malo podľa žalobcu vplyv na vytvorenie negatívneho obrazu o Milčanovi, ktorý bol prezentovaný ako člen ozbrojenej zakázanej skupiny. Žalobca mal týmto spôsobom utrpieť ujmu na cti, dôstojnosti a povesti. Publikovanie brožúry spôsobilo Milčakovi "hlboké morálne utrpenie a citový nepokoj, ktoré by mohli mať vplyv na plnenie jeho bojových úloh". 

Ruský seržant bojujúci na Ukrajine Alexej Milčakov. Napravo s nacistickou vlajkou počas protestu v Petrohrade. Fotky na brožúre, ktorú vydal ruský rezort diplomacie v novembri 2023.
Zobraziť galériu (3)
Ruský seržant bojujúci na Ukrajine Alexej Milčakov. Napravo s nacistickou vlajkou počas protestu v Petrohrade. Fotky na brožúre, ktorú vydal ruský rezort diplomacie v novembri 2023.  (Zdroj: X/Mara-XIV )

Milčakov žiada odstránenie informácií o jeho osobe na sociálnych sieťach aj webových stránkach ministerstva, pričom žiada uverejnenie rozhodnutia súdu o tomto konaní. Okrem toho požaduje náhradu za morálnu ujmu vo výške dvoch miliónov rubľov. 

Vyjadrenie ruského rezortu diplomacie

Ruskému webu Fontanka mala prísť od rezortu diplomacie takáto odpoveď k informáciám o vydaní brožúry: "Ruské ministerstvo zahraničia takúto brožúru nezverejnilo. Redakčná žiadosť bola odoslaná 31. októbra, odpoveď prišla tretieho novembra. Dňa prvého novembra bola táto brožúra zverejnená na oficiálnej stránke Veľvyslanectva Ruskej federácie vo švédskom kráľovstve."

Od 18. marca 2024 je originál brožúry stále k dispozícii na webovej stránke ruského veľvyslanectva v Argentíne. Ale odkazy na webovej stránke diplomatickej misie vo Švédsku a v oficiálnom telegramovom kanáli ministerstva zahraničných vecí vedú k upravenej verzii. Tam na strane 18 nie je žiadna fotografia Milčakova a nespomína sa ani meno Jan Melnikov. 
 

Viac o téme: ChybaNacionalistaBrožúraRuskoRezort diplomacieVojna na UkrajineAlexej MilčakovRuský seržantHanobenie mena
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu