Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Zemanov stav sa nezmenil: Zostáva však vážny, ale stabilizovaný

(Zdroj: TASR - Martin Baumann)

PRAHA - Zdravotný stav bývalého prezidenta Miloša Zemana sa nezmenil, zostáva teda vážny, ale stabilizovaný a nezhoršil sa. Na otázku ČTK to dnes ráno uviedla hovorkyňa pražskej Fakultnej nemocnice Motol Pavlína Danková. Exprezident sa vo štvrtok v Motole podrobil neplánovanej operácii kvôli kritickému nedokrviniu nohy, ktoré spôsobila krvná zrazenina. Štvrtým dňom je na jednotke intenzívnej starostlivosti Kliniky kardiovaskulárnej chirurgie, v pondelok ráno jeho zdravotný stav posúdi lekárske konzílium. V piatok nemocnica uviedla, že dĺžku hospitalizácie zatiaľ nemožno určiť.

Deväťdesiatsedemročný Zeman prišiel vo štvrtok do nemocnice, podľa svojich spolupracovníkov sa sťažoval na bolesť nohy. Zemanov hovorca Jiří Ovčáček oznámil, že hospitalizácia súvisí aj s cukrovkou, ktorou bývalá hlava štátu dlhodobo trpí. Lekári ešte ten istý deň Zemana operovali. Pri takzvanom hybridnom zákroku mu intervenční radiológovia a cievni chirurgovia spriechodnili tepny a obnovili prekrvenie nohy.

archívne video

Miloš Zeman si ako miesto rozlúčky so Slovenskom vybral Vysoké Tatry (Zdroj: TASR/Adriána Hudecová)

"Podľa mojich informácií sa mu darí dobre, ako len to je po operácii možné," povedal ČTK v sobotu Zemanov spolupracovník a hradný kancelár Vratislav Mynář. Už na začiatku prvého Zemanovho funkčného obdobia v roku 2013 lekári informovali o tom, že trpí polyfunkčnou neuropatiou, kvôli ktorej stráca cit v nohách, čo býva neurologická komplikácia pri cukrovke. V apríli 2021 Zeman oznámil, že sa pre problémy s chôdzou a stabilitou rozhodol presunúť na vozík.

Viac o téme: NemocnicaChirurgiaExprezidentMiloš ZemanOperáciaZdravotný stav
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu