Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

MIMORIADNY ONLINE Na Ukrajine už zabili alebo zranili už vyše 350-tisíc ruských vojakov: Scholz potvrdil pomoc pre Ukrajinu

Na snímke z videa, ktoré zverejnila tlačová služba ruského ministerstva obrany v stredu 13. marca 2024, je vidieť zničenie vrtuľníkov ukrajinských ozbrojených síl na mieste zoskoku na neznámom mieste v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Zobraziť galériu (3)
Na snímke z videa, ktoré zverejnila tlačová služba ruského ministerstva obrany v stredu 13. marca 2024, je vidieť zničenie vrtuľníkov ukrajinských ozbrojených síl na mieste zoskoku na neznámom mieste v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. (Zdroj: Facebook/General Staff of Armed Forces of Ukraine)

MOSKVA/KYJEV - Západné spravodajské služby odhadujú, že počet ruských vojakov zabitých alebo zranených na Ukrajine už presiahol 350-tisíc, uviedol vo štvrtok generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg. Informuje o tom agentúra DPA.Situáciu na Ukrajine sledujeme online.

Naživo z Ukrajiny

 

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 749

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 749 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:56 Ruské bezpilotné lietadlo zasiahlo obytnú budovu vo Vinnyckej oblasti, informoval guvernér Serhii Borzov večer 14. marca. Traja ľudia boli hospitalizovaní, uviedol guvernér.

21:34 Po mesiacoch meškania je 100 bulharských obrnených transportérov na ceste po železnici na Ukrajinu, potvrdil 14. marca bulharský minister obrany Todor Tagarev.

21:21 Nemecký výrobca zbraní Rheinmetall plánuje na Ukrajine zriadiť najmenej štyri továrne na výrobu delostreleckých granátov, vojenských vozidiel, pušného prachu a protilietadlových zbraní, informovala 14. marca agentúra AFP.

21:07 Ruské útoky proti mestu Seredyna-Buda v Sumskej oblasti ráno 14. marca zranili štyroch civilistov, uviedla regionálna prokuratúra.

20:43 Ruské sily zintenzívnili svoje útoky v frontových sektoroch Záporoží a Donecka, uviedol 14. marca v národnej televízii hovorca ukrajinskej skupiny Tavria Dmytro Lykhovii.

20:24 Armáda: Ruské jednotky zintenzívňujú útoky v sektoroch Záporoží, Donecka.

20:05 Protikremeľské milície 14. marca opäť vyzvali civilných obyvateľov na ruskej strane rusko-ukrajinskej hranice, aby sa evakuovali, pričom varovali pred novými útokmi.

19:35 Biely dom vo štvrtok vyhlásil, že ho veľmi znepokojuje "hrozný, surový" útok kladivom v Litve na Leonida Volkova, spojenca zosnulého ruského opozičného lídra Alexeja Navaľného. Informuje o tom tlačová agentúra AFP.

19:30 Ruský guvernér tvrdí, že Belgorod zasiahli tri údery počas dňa.

18:49 Ukrajinský projekt DE TY organizuje medzinárodnú osvetovú kampaň v USA a Kanade pri príležitosti druhého výročia ruského úderu proti činohernému divadlu Mariupol zo 16. marca a upozorní na deti, ktoré trpia v dôsledku ruskej vojny.

18:05 Švédsko prisľúbilo takmer 33 miliónov dolárov českej muničnej iniciatíve pre Ukrajinu.

17:57 Západné spravodajské služby odhadujú, že počet ruských vojakov zabitých alebo zranených na Ukrajine už presiahol 350.000, uviedol vo štvrtok generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg. Informuje o tom agentúra DPA.

16:56 Rusko vo štvrtok oznámilo, že zakazuje vstup na svoje územie viac ako 200 občanom Spojených štátov, o ktorých Moskva tvrdí, že sú zapojení do "protiruskej činnosti". Informuje o tom agentúra AFP.

16:43 Nemecký kancelár Olaf Scholz ubezpečil vo štvrtok ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského o pokračovaní vojenskej pomoci. V ten istý deň však nemecká vládna koalícia opäť zamietla návrh opozície na dodanie rakiet Taurus pre Ukrajinu. Innformuje o tom agentúra DPA.

16:39 Vzhľadom na svoju geopolitickú situáciu môže Maďarsko zaujať k vojne na Ukrajine iba jediný postoj, a tým je mier. V rozhovore zverejnenom vo štvrtok serverom mandiner.hu to vyhlásil prezident Tamás Sulyok.

15:59 Poslanci Európskeho parlamentu (EP) vo štvrtok poukázali na to, že Rusko zadržiava rumunský národný poklad a kultúrne artefakty už od prvej svetovej vojny, a v prijatom uznesení vyzvali Moskvu na ich vrátenie. Uznesenie iniciovala frakcia Európski konzervatívci a reformisti (ECR).

15:20 Nemecká konzervatívna opozícia vo štvrtok opäť neuspela v parlamente s návrhom, v ktorom vyzýva vládu, aby dodala Ukrajine riadené strely Taurus. Informuje o tom agentúra DPA.

15:15 73-ročnú ženu hospitalizovali so stredne ťažkými zraneniami. Sedemročný chlapec, 43-ročný muž a dve ženy, obe 74, sa budú liečiť doma, uviedol guvernér.

14:53 Ruská národná garda tvrdila, že odrážala útok pri dedine Tyotkino v ruskej Kurskej oblasti, ktorý vykonali „sabotážne skupiny“ 14.

14:03 Ukrajina vo štvrtok vyzvala medzinárodné spoločenstvo, aby odmietlo výsledok volieb prezidenta Ruskej federácie, ktoré sa konajú tento víkend, a to aj v oblastiach Ukrajiny okupovaných rukou armádou. Informuje o tom agentúra AFP.

13:46 Ruské ministerstvo zahraničných vecí si v súvislosti s vyhostením dvoch diplomatov z ruského veľvyslanectva vo Viedni predvolá rakúskeho veľvyslanca v Moskve Wernera Almhofera. Agentúru TASS o tom vo štvrtok informoval ruský rezort diplomacie. Uviedli to agentúra APA a denník Kurier.

13:17 Vo veku 54 rokov zomrel viceprezident ruského ropného gigantu Lukoil Vitalij Vladimirovič Robertus. Je už štvrtým popredným predstaviteľom tejto spoločnosti, ktorý zomrel od začiatku vojny na Ukrajine. Informovala o tom v stredu nemecká spravodajská televízia n-tv a rakúsky denník Kurier.

13:02 Súd v Moskve odsúdil dvoch vysokoškolákov na viac ako tri roky väzenia za ich zapojenie sa do aktivít štábov zosnulého opozičného lídra Alexeja Navaľného. Informovala vo štvrtok agentúra AFP.

12:40 Niektoré časti Sumskej oblasti na severovýchode Ukrajiny zostali po nočnom dronovom útoku ruských síl bez televízneho a rozhlasového signálu. Uviedli to vo štvrtok miestne úrady, informuje o tom správa z agentúry Reuters.

12:22 Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov vo štvrtok odmietol komentovať správy o útoku na ruského opozičného politika Leonida Volkova, ktorý sa odohral v utorok v Litve. Peskov novinárom odporučil, aby sa obrátili na litovské úrady. Informovala o tom britská televízia Sky.

12:01 Jednotky ruskej Národnej gardy vo štvrtok v blízkosti obce Ťotkino v Kurskej oblasti odrážajú útok skupiny diverzantov, ktorí do pohraničia prenikli zo susednej Ukrajiny. V statuse na platforme Telegram o tom informovalo ruské ministerstvo obrany, ktoré vo svojej správe citovala agentúra AFP

10:28 Ruská tajná služba FSB zadržala v Petrohrade štyroch údajných členov proukrajinskej polovojenskej skupiny, ktorá pripravovala teroristické útoky na zariadenia kritickej infraštruktúry v Rusku a chcela tiež otráviť ruských vojakov bojujúcich na Ukrajine. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na štvrtkové vyhlásenie FSB.

9:25 Ruskom dosadené vedenie ukrajinskej Záporožskej jadrovej elektrárne (ZAES) vo štvrtok obvinilo ukrajinskú armádu, že ostreľovala zariadenie kritickej infraštruktúry v areáli elektrárne. Informovala o tom agentúra Reuters. Vedenie ZAES spresnilo, že do blízkosti plota, pri ktorom sa nachádzajú nádrže na naftu, bolo zhodené výbušné zariadenie.

8:36 Ruská armáda v noci na štvrtok zaútočila na Ukrajinu 36 bezpilotnými lietadlami typu Šáhid. Ukrajinská protivzdušná obrana zlikvidovala 22 z nich. S odvolaním sa na generálny štáb ozbrojených síl Ukrajiny o tom vo štvrtok informovala britská stanica BBC.

7:39 Prokuratúra jedného z mestských obvodov Moskvy oficiálne varovala, že účasť na nepovolených verejných zhromaždeniach avizovaných v deň prezidentských volieb - napoludnie 17. marca - bude porušením zákona. Informovala o tom vo štvrtok stanica Rádio Sloboda (RFE/RL).

7:38 Varšava chce vyčleniť 117 miliónov zlotých na vybudovanie krytov a realizáciu ďalších bezpečnostných opatrení v nasledujúcich dvoch až troch rokoch. Oznámil to v stredu starosta poľskej metropoly Rafal Trzaskowski, ktorý podľa poľských médií povedal, že cieľom programu nazvaného "Varšava chráni" je pripraviť sa na každú eventualitu. Susedná Ukrajina sa už viac ako dva roky bráni ruskej vojenskej agresii.

7:37 Ruské ministerstvo obrany oznámilo, že v noci na dnes zničilo 14 ukrajinských bezpilotných lietadiel v Belgorodskej a Kurskej oblasti pri hraniciach s Ukrajinou, ktorá už vyše dva roky čelí ruskej invázii. S odvolaním sa na vyhlásenie úradu to uviedla agentúra AFP.

7:12 Ruská tajná služba FSB oznámila, že zadržala štyri osoby, ktoré chceli ruským vojakom bojujúcim proti Ukrajine poslať otrávenú humanitárnu pomoc. Uviedla to agentúra TASS s tým, že štvorica bola súčasťou bunky Ruského dobrovoľníckeho zboru a konala pod vedením ukrajinskej vojenskej rozviedky.

6:24 Šéf Kremľa Vladimir Putin pred nadchádzajúcimi prezidentskými voľbami vyzval voličov, vrátane tých v okupovaných častiach Ukrajiny, aby účasťou na hlasovaní určili budúcnosť svojej krajiny. Trojdňové voľby sa začínajú v piatok a je prakticky isté, že v nich zvíťazí Putin.

6:22 V Charkove boli hlásené výbuchy. Ruské sily sa zamerali na mesto Charkov, informoval 14. marca regionálny gubernátor Oleh Syniehubov. Vyzval obyvateľov, aby zostali v úkrytoch. Informoval o tom portál The Kyiv Independent.

Médiá informujú o ukrajinských útokoch pomocou dronov na ruské rafinérie

V Riazani podľa správ médií horela najväčšia ropná rafinéria spoločnosti Rosnefť, siedma najväčšia v Rusku. Podľa agentúry RIA Novosti na ňu skoro ráno zaútočili štyri ukrajinské drony, čo spôsobilo požiar na ploche 175 metrov štvorcových. Plamene sa odvtedy podarilo uhasiť. Podnik podľa zdrojov Reuters odstavil dve poškodené jednotky na rafináciu ropy. Závod podľa Tejto agentúry ročne spracuje asi 12,7 milióna ton ropy, čo zodpovedá 4,6 percenta z celkového množstva v Rusku.

"Našou úlohou je pripraviť nepriateľa o zdroje a znížiť tok peňazí z ropy a pohonných hmôt, ktoré Ruská federácia smeruje priamo do vojnového úsilia," uviedol zdroj Unianu. Útoky sú podľa neho súčasťou stratégie zameranej na znižovanie ruského ekonomického potenciálu.

Nie je jasné, či sa útokom v Kstove myslí utorkový zásah rafinérie spoločnosti Lukoil, ktorá je štvrtá najväčšia v Rusku, alebo či ide o nový úder. Miestne úrady ani ruské ministerstvo obrany nálety v regióne nehlásili.

Poškodený je aj závod neďaleko Nižného Novgorodu

Po útoku ukrajinského dronu vypukol požiar v rafinérii NORSI firmy Lukoil neďaleko Nižného Novgorodu, uviedli v utorok ruskí predstavitelia. Závod je podľa zdrojov Reuters poškodený a najmenej polovica produkcie zastavená. NORSI spracuje ročne 15,8 milióna ton ruskej ropy, čo predstavuje 5,8 percenta z celkového objemu. Nižnij Novgorod leží hneď vedľa mesta Kstovo.

Pokiaľ ide o zariadenie v Kiriši juhovýchodne od Petrohradu, ruská protiletecká obrana podľa gubernátora Leningradskej oblasti Alexandra Drozdenka blízko rafinérie zostrelila dron. Na prevádzku zariadenia to nemalo žiadny vplyv, uviedol. Taktiež táto rafinéria patrí podľa Reuters medzi najväčšie v Rusku a ročne spracuje asi 17,7 milióna ton ruskej ropy, čo predstavuje 6,4 percenta z celkového množstva.

Ropná rafinéria v meste Novošachtinsk v Rostovskej oblasti dnes prerušila prevádzku po tom, ako na ňu spadli zostrelené drony, píše Reuters s poznámkou, že počas dňa podnik práce obnovil. Agentúra Ukrinform o incidente v tomto závode píše ako o štvrtej ruskej rafinérii údajne zasiahnutej ukrajinskými dronmi za 24 hodín.

Viac o téme: VojnaBojeútok RuskoUkrajinaDrony
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu