Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

MIMORIADNY ONLINE Putin prisahal odvetu! Jeho armáda odpovie na sériu ukrajinských útokov

Vladimir Putin Zobraziť galériu (3)
Vladimir Putin (Zdroj: SITA/Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

KYJEV - Dva ruské regióny susediace s Ukrajinou, Belgorodská a Kurská oblasť, sa stali oblasti, kde sa aktívne bojuje. Agentúre Reuters to povedal vo štvrtok večer hovorca ukrajinskej vojenskej rozviedky HUR Andrij Jusov. Podľa neho v oboch oblastiach bojujú ruskí vzbúrenci. Šéf Belgorodskej oblasti Vjačeslav Gladkov v noci na dnes uviedol, že v oblasti už nie sú žiadne nepriateľské jednotky. Situáciu sledujeme ONLINE.

Naživo z Ukrajiny 

VIDEO Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 750

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 750 (Zdroj: Facebook/General Staff of The Armed Forces of Ukraine)

ONLINE 

21:50 Oblastný súd v bieloruskom meste Homyel odsúdil ukrajinskú občianku Natáliu Zacharenkovú na deväť rokov väzenia za špionáž, informovalo dnes Rádio Slobodná Európa/Rádio Sloboda (RFE/RL) s odvolaním sa na svoje zdroje a Zacharenkovej príbuzných.

21:17 Ruský prezident Vladimir Putin nie je totožný s Ruskom tak, ako ani maďarský premiér Viktor Orbán nie je totožný s Maďarskom, odkázala v piatok maďarskej opozícii pri príležitosti maďarského štátneho sviatku vypuknutia protihabsburskej revolúcie v rokoch 1848 - 1849 Julia Navaľná, vdova po ruskom opozičnom lídrovi Alexejovi Navaľnom. S odvolaním sa na server infostart.hu o tom informuje spravodajca TASR v Budapešti.

19:30 Krajiny skupiny G7 varovali v piatok Irán, že naňho uvalia nové sankcie, ak poskytne Rusku balistické strely na použitie na Ukrajine. Informovala o tom agentúra AFP, píše TASR. "Opakujeme našu výzvu tretím stranám, aby okamžite prestali poskytovať materiálnu podporu nezákonnej a neospravedlniteľnej útočnej vojne Ruska proti Ukrajine, inak budú zaplatia vysokú cenu," uviedla skupina najvyspelejších krajín, ktorú tvoria USA, Japonsko, Nemecko, Francúzsko, Británia, Taliansko a Kanada.

19:29 Generálny tajomník OSN António Guterres v piatok odsúdil Rusko za organizovanie prezidentských volieb v častiach Ukrajiny obsadených inváznymi silami Moskvy. TASR prevzala informácie z tlačovej agentúry AFP.

19:28 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v piatok odsúdil ruský útok na prístav Odesa na juhu Ukrajiny, pri ktorom zahynulo najmenej 20 ľudí. Informuje agentúra AFP. "V Odese prebiehajú záchranné a vyslobodzovacie práce po ruskom raketovom útoku. Zberba tam zaútočila skutočne ohavným spôsobom," vyhlásil Zelenskyj online. "Dve strely, druhá dopadla, keď na miesto zásahu dorazili záchranári a lekári," dodal.

18:02 Srbský prezident Aleksandar Vučič v piatok vyhlásil, že svet čelí dvom scenárom: konfliktu globálnych mocností, ktorý by vyústil do tretej svetovej vojny, alebo dlhodobému prímeriu na Ukrajine, ak nebude možné dosiahnuť trvalý mier. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry Tanjug.

18:01 Ruský prezident Vladimir Putin v piatok vyhlásil, že jeho armáda odpovie na sériu ukrajinských útokov na Rusko. Označil ich za pokus Kyjeva vykoľajiť prezidentské voľby. TASR prevzala informácie z tlačovej agentúry AFP. Ruské pohraničné oblasti sa tento týždeň stali terčom smrtiaceho ukrajinského ostreľovania a zažili aj opakované prieniky skupín vytvorených z protikremeľsky naladených Rusov. "Tieto útoky nepriateľa nie sú a nezostanú nepotrestané," povedal Putin v príhovore, odvysielanom v televízii, na stretnutí so svojou bezpečnostnou radou.

"Som si istý, že naši ľudia, ruský ľud, na to odpovie ešte väčšou jednotou," dodal. Putin tvrdil, že ukrajinské útočné skupiny sa pokúšali ovládnuť ruské územie najmenej trikrát v pohraničnej Belgorodskej oblasti a tiež v susednej Kurskej oblasti. "Toto je pokus o zasahovanie do prezidentských volieb," povedal Putin. Tvrdil tiež, že ruskí vojaci vytlačili tieto ukrajinské sily z Kurskej aj Belgorodskej oblasti a že systémy ruskej protivzdušnej obrany zostrelili najviac projektilov vypálených silami Kyjeva.

17:12 Francúzsko, Nemecko a Poľsko jednotne spolupracujú na tom, aby zabránili Rusku zvíťaziť vo vojne na Ukrajine, nikdy sa však nebudú usilovať o priamy konflikt s Moskvou. Po stretnutí lídrov tejto trojice krajín to v piatok povedal francúzsky prezident Emmanuel Macron, informuje TASR podľa správ agentúr AFP a DPA.

16:55 Zasadnutie Bezpečnostnej rady OSN v súvislosti s nezákonnými voľbami na okupovaných územiach Ukrajiny, ktoré uskutočnilo Rusko. Bezpečnostná rada OSN sa stretne 15. marca, aby prediskutovala nelegálne organizované hlasovanie na Ruskom okupovaných územiach Ukrajiny v rámci prezidentských volieb v krajine, oznámil stály predstaviteľ Ukrajiny pri OSN Sergej Kyslycja.

16:03 Pri hlasovacej miestnosti na okupovanom juhu Ukrajiny v piatok explodovalo výbušné zariadenie, ale nikoho nezabilo. Incident sa stal v meste Skadovsk v južnej časti Chersonskej oblasti a výbuch oznámili predstavitelia podporovaní Kremľom. TASR prevzala informácie z tlačovej agentúry AFP.

15:40 Žena hodila v piatok Molotovov koktail do školy v Petrohrade, v ktorej sú hlasovacie miestnosti počas ruských prezidentských volieb. Oznámili to volebné úrady. TASR prevzala informácie z tlačovej agentúry AFP.

15:33 Počet obetí ruského raketového útoku na Odesu z dnešného dňa stúpol na 16, uviedol guvernér Oleh Kiper. Uviedol, že približne 55 ľudí bolo hospitalizovaných so zraneniami.

15:32 Fiala v prítomnosti Fica neprezradil podrobnosti o iniciatíve Česka pre Ukrajinu. Český premiér Petr Fiala sa údajne obával, že strategické informácie o škrupinách by mohli uniknúť do Ruska prostredníctvom slovenského premiéra Roberta Fica, uviedlo Aktualne.

14:55 Portugalsko sa pripojilo k iniciatíve pod vedením Českej republiky, ktorej cieľom je poskytnúť Ukrajine státisíce delostreleckých granátov, a prisľúbilo na ňu 109 miliónov dolárov, oznámilo portugalské ministerstvo obrany.

14:13 V Rusku bolo v prvý deň prezidentských volieb zadržaných už najmenej sedem ľudí, ktorí sa vo volebných miestnostiach dopustili vandalizmu. S odvolaním sa na ruské úrady o tom v piatok informovala agentúra AFP. Úrady pritom neuviedli, či išlo o protesty proti Vladimirovi Putinovi. Britská stanica BBC ako príklad uviedla, že ruský Vyšetrovací výbor (Sledkom) začal trestné stíhanie proti 20-ročnej žene z Moskvy, ktorá do volebnej urny vo volebnej miestnosti naliala žiarivú zelenú tekutinu, pričom vykrikovala proukrajinské slogany. Sledkom začal túto mladú ženu stíhať pre podozrenie z "bránenia výkonu volebných práv alebo práce volebných komisií.

13:40 Experti na ľudské práva podporovaní OSN v piatok oznámili, že získali nové dôkazy o mučení ukrajinských vojnových zajatcov ich ruskými väzniteľmi. Experti tvrdia, že takéto praktiky by mohli byť vojnovými zločinmi, uviedla agentúra AP. Vyšetrovacia komisia pre Ukrajinu uviedla, že k takémuto porušovaniu ľudských práv dochádza, odkedy ruský prezident Vladimir Putin pred viac ako dvoma rokmi nariadil svojim jednotkám inváziu na Ukrajinu. V dôsledku vojny narastá aj utrpenie civilistov.

13:04 Ruský raketový útok v Odese zabil 14 ľudí.

13:03 Voda sa začala vracať do nádrže Kakhovka.

12:43 Štátna služba pre mimoriadne situácie zverejňuje prvé zábery z následkov útokov v Odese.

12:18 V Odese pri útoku okupantov zahynuli záchranár a zamestnanec Štátnej pohotovostnej služby, ktorí prišli poskytnúť pomoc obetiam prvého výbuchu.

12:04 Známy ruský disident Oleg Orlov, ktorý bol nedávno odsúdený za údajnú diskreditáciu ruskej armády, odmietol ponuku podpísať zmluvu s ruskou armádou a ísť bojovať proti Ukrajine. S odvolaním sa na ľudskoprávne centrum Memorial o tom v piatok informovala agentúra AFP.        

12:00 Ukrajinské útoky na Belgorodskú oblasť majú narušiť ruské prezidentské voľby, uviedol dnes podľa agentúry TASS hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Trojdňovému hlasovaniu, ktoré sa začalo dnes, predchádzala séria rozsiahlych útokov na ruské územie vrátane dronových náletov, ostreľovania či vpádov ozbrojených skupín do pohraničných oblastí.

10:41 Ruská tajná služba FSB zadržala obyvateľa Moskvy, ktorý údajne na pokyn ukrajinských tajných služieb zostavil bezpilotné lietadlá a vypustil ich v blízkosti objektov ruského ministerstva obrany s cieľom ovplyvniť systémy protivzdušnej obrany. S odvolaním sa na ruské agentúry TASS a RIA-Novosti o tom v piatok informovala britská stanica BBC.

10:10 Opozícii naklonení voliči v Rusku na sociálnych sieťach informujú, ako ich úrady alebo nadriadení nútia ísť voliť - aj pod hrozbou prepustenia z práce alebo vylúčenia zo školy. Na sociálnych sieťach o tom v piatok informovali spolupracovníci ruského opozičného politika Alexeja Navaľného, ktorí dodali, že takéto správy dostávali celý uplynulý týždeň.

Podľa správ doručených do četu spravovaného Navaľného kolegami nadriadení od ľudí žiadajú hlasovať elektronicky alebo v konkrétny deň - najlepšie 15. a 16. marca, v konkrétnej volebnej miestnosti, alebo aby poslali fotografiu z volebnej miestnosti, či aby podali svojim nadriadeným hlásenie o "odvolení".        

9:30 Moskva v piatok uviedla, že odrazila všetky pokusy proukrajinských bojovníkov o obsadenie územia v ruských pohraničných oblastiach. TASR informuje podľa agentúry AFP, ktorá pripomína, že tento týždeň pred ruskými prezidentskými voľbami došlo k nárastu počtu útokov takéhoto typu.

"Za uplynulé tri dni, od 12. do 14. marca, vojaci ruských ozbrojených síl... zmarili všetky pokusy ukrajinských militantov preraziť na územie Belgorodskej a Kurskej oblasti v Ruskej federácii," uviedol ministerstvo obrany v Moskve v piatkovom vyhlásení.

8:40 Tri deti prišli o život v piatok v dôsledku ukrajinského ostreľovania v meste Doneck v ruskom okupovanej rovnomennej oblasti na východe Ukrajiny. TASR správu prevzala z agentúry AFP, ktorá sa odvolala na miestne úrady.

"V dôsledku barbarského ostreľovania počas noci... sme zaznamenali zásah domu v obytnej zóne," uviedol na sociálnej sieti Telegram Moskvou dosadený starosta Donecka Alexej Kulemzin. Spresnil, že o život prišli dve dievčatá narodené v rokoch 2007 a 2021 a chlapec narodený v roku 2014.

8:16 Z ruskej Belgorodskej oblasti pri hraniciach s Ukrajinou evakuovali v posledných dňoch asi 400 civilistov. Podľa britskej stanice BBC o tom v piatok informoval gubernátor oblasti Viačeslav Gladkov. Evakuácia súvisí s tým, že v rusko-ukrajinskom pohraničí v posledných dňoch zaznamenali niekoľko prípadov narušenia hranice diverzantmi, ktorí sa na územie Ruska snažia preniknúť z Ukrajiny, kde bojujú na strane ukrajinskej armády. Tieto cezhraničné výpady sprevádzali prestrelky s ruskými bezpečnostnými zložkami.

8:11 Cezhraničné razie v Rusku nútia Kremeľ platiť zdrojmi alebo reputáciou.

7:58 Ukrajina zostrelila všetkých 27 ruských bezpilotných lietadiel vypustených v noci nadnes.

7:27 Ukrajinská armáda v noci na piatok zneškodnila všetkých 27 dronov typu Šáhid, ktoré nad územie Ukrajiny vyslala ruská armáda. Rusko okrem toho útočilo na ciele v Charkovskej a Doneckej oblasti siedmimi raketami S-300/S-400. Raketa Ch-59 bola vypálená smerom na Poltavskú oblasť na severovýchode Ukrajiny.Britská stanica BBC dodala, že dronovým útokom bola vystavená Kirovhradská, Mykolajivská, Charkovská, Chersonská, Chmeľnycká, Vinnycká a Kyjevská oblasť.

6:33 Lotyšsko môže deportovať stovky ruských občanov.

6:14 Nemecký výrobca zbraní Rheinmetall sa chystá otvoriť na Ukrajine nové závody na výrobu munície či vojenských vozidiel. Vo štvrtok to podľa agentúry AFP oznámil šéf spoločnosti Armin Papperger. Podľa neho firma počíta s výrazným zvýšením produkcie delostreleckých granátov. Rheinmetall očakáva, že sa jej príjmy v tomto hospodárskom roku zvýšia zo 7,2 na desať miliárd eur.

6:05 Ruské útoky na Nikopol v Dnepropetrovskej oblasti zranili 6 osôb. 

6:00 Rusko sa domnieva, že rušilo signál v lietadle s ministrom obrany Spojeného kráľovstva.

Dva ruské regióny sú zónami aktívnych bojov, tvrdí ukrajinská rozviedka

"Kurská a Belgorodská oblasti sú teraz zóny aktívnych bojov. Potvrdzujem to," uviedol Jusov. Poukázal, že v ruských prihraničných regiónoch nebojujú Ukrajinci. "Ako tvrdia dobrovoľníci a vzbúrenci, hovoríme o ruských občanoch, ktorí bránia svoje občianske práva pred Putinovým režimom so zbraňou v ruke, pretože nemajú inú možnosť," dodal hovorca ukrajinskej vojenskej rozviedky.

Vo štvrtok z Belgorodskej oblasti prichádzali po celý deň správy o leteckých úderoch a stretoch na hraniciach s Ukrajinou. Útoky Rusko pripisuje ukrajinským jednotkám. V utorok ruskí dobrovoľníci bojujúci na strane Ukrajiny vyhlásili, že sa im podarilo prekonať hranicu a ovládnuť dedinu Ťotkino v ruskej Kurskej oblasti. Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že zamedzilo pokusu ukrajinských vojakov preniknúť cez ruskú hranicu pri dedine Spodarjušino v Belgorodskej oblasti.

Gladkov dnes krátko po polnoci vydal na sociálnych sieťach vyhlásenie, podľa ktorého sa na území regiónu nenachádzajú "žiadne ukrajinské jednotky". "Boje sú mimo územia (regiónu)," uviedol ruský predstaviteľ. Podľa neho je však jedna z dedín, kde boli boje najprudšie, vážne poničené.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajinaVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu