Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Desivý scenár pre Ukrajinu: Šéf Kremľa by mohol vojnu vyhrať do júna

Ruský prezident Vladimir Putin
Ruský prezident Vladimir Putin (Zdroj: SITA/AP/Kremlin Pool Photo/Mikhail Klimentyev)

KYJEV - Ukrajina sa pripravuje na najhorší scenár, podľa ktorého by Vladimir Putin mohol vyhrať vojnu už v júni. Aby sa predišlo ruskému víťazstvu, poľský prezident Andrzej Duda vyzval krajiny NATO, aby zvýšili svoje výdavky na obranu.

Najnovšie prognózy z vojny na Ukrajine neveštia nič dobré. Podľa Ukrajinského výboru pre tajné služby by ruský prielom cez kontaktnú líniu spojený s protestmi proti brannej povinnosti na Ukrajine mohol ukončiť konflikt, ktorý začal Vladimir Putin pred dvoma rokmi, už za tri mesiace. Britský portál „Express.co.uk“ ako prvý informoval o možnom konci vojny.

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 748 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

Hoci výbor tvrdí, že takýto scenár je výsledkom „ruských dezinformácií“, varuje pred možným ruským sprisahaním proti Volodymyrovi Zelenskému. Podľa toho by Vladimir Putin mohol presadzovať nebezpečný plán „Majdan 3“, ktorý by obrátil Ukrajincov proti ich prezidentovi. Varovanie Ukrajinského výboru pre spravodajské služby prichádza v čase, keď poľský prezident Andrzej Duda v pondelok (11. marca) vyzval ostatných členov aliancie NATO, aby zvýšili svoje výdavky na obranu na tri percentá svojho hrubého domáceho produktu, keďže Rusko premieňa svoju ekonomiku na vojnovú a napreduje vo svojej invázii na Ukrajine.

Dudova výzva prišla v predvečer návštevy Bieleho domu, kde v utorok americký prezident Joe Biden prijal Dudu aj poľského premiéra Donalda Tuska. "Vzhľadom na vojnu na Ukrajine a rastúce imperiálne ašpirácie Ruska musia krajiny NATO konať odvážne a nekompromisne," povedal Duda v pondelok večer na adresu svojej krajiny.

"Vojna na Ukrajine jasne ukázala, že Spojené štáty sú a mali by zostať lídrom v bezpečnostných otázkach v Európe a vo svete," dodal Duda. "Ale aj ostatné štáty NATO musia prevziať väčšiu zodpovednosť za bezpečnosť celej aliancie a intenzívne modernizovať a posilňovať svoje jednotky."

Členovia NATO sa v roku 2014 dohodli na zvýšení výdavkov na obranu na 2 percentá HDP po tom, čo Rusko v tom roku anektovalo ukrajinský Krymský polostrov. Väčšina členov (napríklad aj Nemecko) je však stále pod touto referenčnou hodnotou. Poľsko však teraz vynakladá štyri percentá svojho HDP na obranu, čo z neho v percentuálnom vyjadrení znamená, že člen vynakladá najviac na modernizáciu armády, zatiaľ čo Spojené štáty sú výrazne nad tromi percentami.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinDonald TuskUkrajinaAndrzej Duda
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu