Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Británia v tom má jasno: Nezabúdajme na Mníchov 1938! Rusko je hrozbou pre nás všetkých, tvrdí Matt Field

Britský veľvyslanec v Prahe Matt Field Zobraziť galériu (4)
Britský veľvyslanec v Prahe Matt Field (Zdroj: Facebook/Britské velvyslanectví v Praze - British Embassy Prague)

PRAHA – Vojna na Ukrajine je ukrajinským konfliktom len navonok. Podľa viacerých európskych krajín tvorí Kyjev akýsi štít proti ruskej rozpínavosti. Rovnaký postoj má k tomu aj Veľká Británia, ktorá už síce nepatrí do Európskej únie (EÚ), ale je stále plnohodnotným členom Severoatlantickej aliancie (NATO). Rusko je podľa vyjadrenia britského veľvyslanca hrozba pre všetkých.

archívne video

Premiér: Keď vojna na Ukrajine skončí, a nech jej výsledok bude akýkoľvek, Európa bude iná. (Zdroj: Facebook/Robert Fico)

Veľvyslanec Veľkej Británie v Prahe, Matt Field, povedal, že britské ostrovy sa prikláňajú k názoru vojenskej podpory Ukrajiny. Ohľadom vyslania vojsk na bojujúci front by však neuvažoval. "Sledujeme, čo je v stávke a čo treba urobiť,a by sme pomohli Ukrajine zvíťaziť," povedal pre Novinky Field, pričom dodal, že Kyjev v súčasnej dobe žiada hlavne muníciu, zbrane a vojenskú techniku. 

Ruský útok v Británii 

Británia, podobne ako Česká republika, reagovala na ruskú inváziu na Ukrajinu (podľa Putina "špeciálna vojenská operácia") medzi prvými. "Myslím, že je to preto, lebo aj my sme v minulosti už čelili ruskej agresii," uviedol Field. V roku 2018 bol v britskom Salisbury spáchaný útok nervovo paralytickou látkou novičok na Sergeja Skripaľa a jeho dcéru Júliu. 

Británia v tom má
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP/Matt Dunham/Andrew Matthews)

Rozdielna forma pomoci

Ako ďalej britský veľvyslanec v Prahe poznamenal, jeho krajina síce podporuje českú iniciatívu na vyzbieranie 800-tisíc kusov delostreleckej munície pre Ukrajinu, no do tejto kampane sa Briti priamo nezapojili. "Pomáhame trochu inak, a síce cez medzinárodný fond pre Ukrajinu (Británia, Kanada, USA, Švédsko, Švajčiarsko). Vďaka nemu sme pomohli s poskytnutím munície aj vojenského materiálu pre Ukrajinu. Okrem toho cvičíme aj ukrajinských pilotov," ozrejmil.  

Hrozba nekončí na Ukrajine 

Matt Field prehlásil, že samozrejme aj Veľká Británia si praje, aby boje skončili. "Na druhej strane je veľmi otázne, aký mier by bolo možné s Putinom vyjednať. Porušil všetky dohody, ku ktorým sa počas svojej politickej kariéry prihlásil," doplnil veľvyslanec. Rusko treba brať podľa neho ako hrozbu proti všetkým, nielen proti Ukrajine.

Británia v tom má
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Facebook/General Staff of Armed Forces of Ukraine)

Reagoval tak na posledný summit predstaviteľov Vyšehradsej štvorky (V4), ktorý sa nedávno konal v Prahe. Slovenský premiér Robert Fico presadzuje v ukrajinskej otázke podobný názor, ako jeho maďarský kolega Viktor Orbán, a síce zastavenie ďalších dodávok zbraní a munície na Ukrajinu. Poliaci a Česi sú iného názoru. 

Zľava slovenský premiér Robert Fico, poľský premiér Donald Tusk, český premiér Petr Fiala a maďarský premiér Viktor Orbán na summite Vyšehradskej štvorky (V4) v Prahe.
Zobraziť galériu (4)
Zľava slovenský premiér Robert Fico, poľský premiér Donald Tusk, český premiér Petr Fiala a maďarský premiér Viktor Orbán na summite Vyšehradskej štvorky (V4) v Prahe.  (Zdroj: TASR/Barbora Vizváryová)

Veľká Británia sa prikláňa k Varšave a Prahe. "Musíme si uvedomiť, že hrozba nekončí na ukrajinských hraniciach. Nezabúdajme na Mníchov 1938! Dohoda z Nemecka ukázala, že keď uvoľníte agresorovi spojencovo územie, jeho postup to nezastaví," poukázal Field na minulosť, z ktorej by si Ukrajina nemala brať príklad. "Názor, že Ukrajina môže žiť v mieri, keď dostatočne ustúpi Rusku, len ťažko pochopím. Keď ale Ukrajina prestane bojovať, už nebude žiadna Ukrajina," dodal britský veľvyslanec v Prahe Matt Field.   
 

Viac o téme: ZbraneMierMuníciaBritský veľvyslanecPrahaVeľká BritániaUkrajina v krízeVojna na UkrajinePomoc UkrajineMatt FieldMedzinárodný fond pre Ukrajinu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu