Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Izraelská armáda zasiahla približne 4500 cieľov Hizballáhu v Libanone a Sýrii: Ten tvrdí, že vypálil vyše 100 rakiet

(Zdroj: SITA/AP Photo)

JERUZALEM - Izraelská armáda v utorok uviedla, že za posledných päť mesiacov zasiahla približne 4500 cieľov Hizballáhu v Libanone a Sýrii, pričom zabila 300 bojovníkov tejto skupiny a viac ako 750 zranila. Informujeme na základe správy z agentúry AFP.

Sklady zbraní, vojenské štruktúry pre útočnú činnosť Hizballáhu a veliteľské a riadiace strediská zasiahla armáda zo vzduchu aj zo zeme, uvádza sa vo vyhlásení. Zasiahnuté boli aj desiatky teroristických buniek, ktoré riadili alebo odpaľovali protitankové strely a rakety na Izrael. Medzi zabitými bolo päť vysokých veliteľov. Išlo o reakciu na útoky Hizballáhu na civilistov a komunity v severnej časti Izraela.

Od vypuknutia vojny v Pásme Gazy sa Izrael a Hizballáh, spojenec Hamasu, denne ostreľujú. Od začiatku ostreľovania zahynulo na libanonskej strane hranice najmenej 319 ľudí, väčšinou militantov Hizballáhu, ale aj 54 civilistov, vyplýva z bilancie zostavenej AFP. Izraelská armáda eviduje desiatich mŕtvych vojakov a siedmich civilistov. Hizballáh opakovane tvrdí, že zastaví útoky na Izrael po dosiahnutí prímeria vo vojne v Pásme Gazy. Izraelský minister obrany Joav Galant však nedávno vyhlásil, že akékoľvek prímerie v Gaze nezmení cieľ Izraela, ktorým je vytlačiť Hizballáh z oblastí na juhu susedného Libanonu - silou alebo rokovaním.

Hizballáh tvrdí, že vypálil na pozície Izraela vyše 100 rakiet

Libanonské šiitské militantné hnutie Hizballáh oznámilo, že v utorok odpálilo vyše sto rakiet na pozície izraelskej armády. Spravilo tak v reakcii na pondelkový útok Izraela na východ Libanonu, ktorý si vyžiadal jednu obeť. Informujeme podľa správy agentúry AFP. Hizballáh uviedol, že pri útoku použil rakety "typu Kaťuša", pričom sa zameral na dve vojenské základne Izraelu. Hnutie vo vyhlásení tiež uviedlo, že údery podniklo v reakcii na izraelské útoky proti libanonskému ľudu, obciam a mestám a predovšetkým v reakcii na najnovší útok na mesto Baalbek a zabitie človeka.

Pondelkový útok Izraela na Baalbek na severovýchode Libanonu bol v poradí druhým útokom židovského štátu v tejto oblasti od začiatku ostreľovania na izraelsko-libanonskej hranici. Mesto leží približne 100 kilometrov od izraelských hraníc. Izrael útočil aj v utorok na severovýchod Libanonu, informovala agentúra AP. Podľa nemenovaného predstaviteľa libanonských bezpečnostných zložiek zomreli pri útoku najmenej dvaja ľudia a 20 ich utrpelo zranenia. Jeden z útokov tiež údajne poškodil sklad s potravinami.

Ranné raketové útoky hnutia na sever Izraelu

Izraelská armáda uviedla, že pri utorkovom útoku zasiahla ciele Hizballáhu, pričom útok podľa vlastných slov podnikla v reakcii na ranné raketové útoky hnutia na sever Izraelu. Hnutie Hizballáhu je spojencom Hamasu i úhlavného nepriateľa Izraelu - Iránu. Od začiatku vojny v Pásme Gazy prichádza na izraelsko-libanonských hraniciach takmer ku každodenným prestrelkám.

Útoky sa zo začiatku zameriavali predovšetkým na pohraničné regióny. Niekoľko izraelských útokov však v posledných týždňoch zasiahlo aj pozície Hizballáhu ležiace viac na sever, čo vyvolalo obavy z vypuknutia väčšieho konfliktu. Hizballáh opakovane uviedol, že svoje útoky zastaví, iba ak bude uzatvorené prímerie v Pásme Gazy. Izraelský minister obrany Joav Gallant však nedávno povedal, že ani prímerie v Gaze nezmení cieľ Izraela, ktorým je vytlačiť Hizballáh z juhu Libanonu, a to buď silou alebo diplomaciou.

Viac o téme: SýriaIzraelLibanon
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu