Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Šéf OSN odsudzuje tragický prípad humanitárnej pomoci v Gaze

Antonio Guterres
Antonio Guterres (Zdroj: SITA/AP Photo/Craig Ruttle)

NEW YORK - Generálny tajomník OSN António Guterres odsudzuje tragický prípad humanitárnej pomoci na severe Pásma Gazy, pri ktorom bolo podľa palestínskeho hnutia Hamas zabitých vyše 100 ľudí. Informoval o tom vo štvrtok Guterresov hovorca Stéphane Dujarric. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry AFP.

Tisíce Palestínčanov v meste Gaza sa vo štvrtok ráno nahrnuli k stanovišťu na distribúciu potravín, čo sa skončilo smrtiacim chaosom a ostrou streľbou izraelských vojakov. Vojaci spustili paľbu, pretože si mysleli, že ich dav "ohrozuje". Hovorca úradu premiéra Netanjahua však povedal, že mnohých ľudí prešli kamióny s humanitárnou pomocou. Hovorca OSN Dujarric vyhlásil, že tieto udalosti "treba vyšetriť".

"Nevieme, čo sa presne stalo, ale či už ľudia zomreli na následky izraelskej streľby, či ich ušliapal dav, či ich prešiel kamión, v určitom zmysle sú to všetko násilné činy spôsobené týmto konfliktom," uviedol Dujarric. Dodal, že na mieste činu "nebola OSN prítomná", a zopakoval výzvu generálneho tajomníka na "okamžité humanitárne prímerie a bezpodmienečné prepustenie všetkých rukojemníkov". "Zúfalí civilisti v Pásme Gazy naliehavo potrebujú pomoc, vrátane tých na obliehanom severe, kde OSN nedokáže doručiť pomoc už vyše týždňa," vysvetľoval Dujarric. Dodal, že Guterresa "desí počet tragických obetí konfliktu".

Viac o téme: Humanitárna pomocOSNGazaAntónio Guterres
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu