Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Obľúbenosť Zelenského klesá: Ukrajinci mu nevedia odpustiť TOTO rozhodnutie! Už majú za neho náhradu

Zelenskyj si vypočul kritiku od generála Zalužného.
Zelenskyj si vypočul kritiku od generála Zalužného. (Zdroj: SITA/AP Photo/Efrem Lukatsky, Ukrainian Presidential Press Office via AP)

KYJEV - Ak by teraz boli na Ukrajine voľby, úradujúci prezident Volodymyr Zelenskyj by prehral s vojenským veliteľom Valerijom Zalužným, ktorého odvolal. To je výsledok aktuálneho prieskumu.

V prezidentských voľbách na Ukrajine by odvolaný generál Valerij Zalužnyj porazil úradujúceho prezidenta Volodymyra Zelenského. Informuje o tom „Newsweek“ s odvolaním sa na prieskum. Zelenskyj prepustil Zalužného vo februári tohto roka. Predchádzali tomu mesice špekulácií o nezhodách medzi oboma mužmi.

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 743 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

Newsweek má podozrenie, že rozpor medzi prezidentom a najvyšším generálom mohol byť prehĺbený rozhovorom Zalužného s britským spravodajským magazínom The Economist. Armáda v ňom zhodnotila, že vojna na Ukrajine je na mŕtvom bode.

Odvolaný generál dominuje prieskumu

Prieskum uskutočnila kyjevská firma SOCIS a medzi 22. februárom a 1. marcom sa ho zúčastnilo 3000 dospelých Ukrajincov. Zistilo sa, že 41 percent opýtaných by podporilo Zalužného v prvom kole hlasovania v porovnaní s 23,7 percentami pre Zelenského.

Ak by bolo druhé kolo, Zalužnyj by získal viac ako dve tretiny (67,5 percenta) hlasov v porovnaní s približne tretinou (32,5 percenta) pre úradujúceho prezidenta.

Klesajúca dôvera v Zelenského, vysoká podpora pre Zalužného

Výsledky prieskumu SOCIS potvrdzujú popularitu Zalužného a dopĺňajú decembrový prieskum Kyjevského medzinárodného inštitútu sociológie (KIIS).

Ten ukázal, že dôvera Ukrajincov v Zelenského klesla z 84 percent na konci roka 2022 na 62 percent o rok neskôr, zatiaľ čo 88 percent uviedlo, že dôveruje Zalužnému.

Bývalý riaditeľ analýzy Ruska v CIA, vo februári pre americké médiá povedal, že Zelenskyj riskoval tým, že prepustil Zalužného. "Jeho popularita v ukrajinskej armáde a v prieskumoch verejnej mienky naznačuje, že je najpopulárnejšou osobnosťou v krajine a prevyšuje Zelenského vlastnú klesajúcu popularitu," povedal Beebe.

Viac o téme: PrieskumUkrajinaVolodymyr ZelenskyjValerij Zalužnyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu