Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

V Európe sa "ohromujúco" šíria pohlavné choroby, informuje ECDC

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

ŠTOKHOLM - V Európe výrazne narastá počet prípadov pohlavne prenosných chorôb, informovalo vo štvrtok Európske centrum pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC). Len v prípade kvapavky zaznamenali v roku 2022 medziročný nárast o 48 percent.

Riaditeľka Európskeho centra pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC) Andrea Ammonová informovala, že väčšina nahlásených prípadov bola medzi "mužmi, ktorí majú sex s mužmi", ale agentúra zaznamenala aj nárast medzi ženami a heterosexuálnymi mužmi.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto  (Zdroj: Getty Images)

Na celom území Únie a krajín Európskeho hospodárskeho priestoru (krajiny EÚ a Island, Nórsko, Lichtenštajnsko) v roku 2022 nahlásili 70.881 prípadov kvapavky.Počet prípadov syfilisu sa podľa ECDC v tom istom roku zvýšil o 34 percent na viac ako 35.391 infikovaných. Počet ľudí infikovaných chlamýdiami stúpol o 16 percent.

"Tento nárast je ohromujúci a zároveň znepokojujúci," uviedla na tlačovej konferencii Ammonová. Dodáva, že údaje môžu byť podhodnotené z dôvodu rozdielov v testovacích postupoch a prístupu k sexuálnemu zdraviu v jednotlivých krajinách.Agentúra tiež varovala, že chlamýdie, kvapavka a syfilis sú síce liečiteľné, ale ak sa neliečia, môžu viesť k vážnym zdravotným komplikáciám.

Viac o téme: ŠíreniePohlavné chorobyECDC
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu