Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Protestujúci roľníci hádzali na policajtov dlažobné kocky a pálili rakvu

Nové protesty poľských poľnohospodárov Zobraziť galériu (2)
Nové protesty poľských poľnohospodárov (Zdroj: TASR/Michal Dyjuk)

VARŠAVA - Protestujúci poľskí poľnohospodári v stredu vo Varšave hádzali na policajtov dlažobné kocky a pokúšali sa preraziť zábrany okolo parlamentu. Účastníci protestu pri tom zranili niekoľko policajtov. Informuje agentúra AP.

Polícia zadržala niekoľko desiatok ľudí a zabránila demonštrantom dostať sa k budove Sejmu. Na sociálnej sieti X zdôraznila, že policajti nie sú účastníkmi prebiehajúceho sporu. "Správanie, ktoré ohrozuje bezpečnosť našich policajtov vrátane hádzania dlažobných kociek na nich, nemožno brať na ľahkú váhu a vyžaduje si tvrdú a rozhodnú reakciu," uviedli vo vyhlásení. 

archívne video

Pri protestoch farmárov proti nadmernej byrokracii je na ťahu EK, povedal Takáč (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Poľnohospodári na traktoroch v stredu zablokovali diaľnice vedúce do hlavného mesta a tisíce ich priaznivcov sa zhromaždili pred úradom premiéra. K poľnohospodárom sa pridali aj baníci, lesníci, poľovníci a ďalšie skupiny. Niektorí z demonštrantov pošliapali vlajku Európskej únie a spálili maketu rakvy s nápisom narážajúcim na 20. výročie vstupu Poľska do EÚ: "Roľník, žil 20 rokov, zabila ho (Európska) zelená dohoda".

Protestujúci poľnohospodári nesúhlasia s politikou Európskej únie a dovozom potravín z Ukrajiny, ktorý podľa nich ohrozuje ich živobytie. Zároveň požadujú odstúpenie od Európskej zelenej dohody určenej na boj proti zmene klímy. Zelenú politiku EÚ odsudzujú ako príliš nákladnú. Podobné protesty prebiehajú po celej Únii.

Nové protesty poľských poľnohospodárov
Zobraziť galériu (2)
Nové protesty poľských poľnohospodárov  (Zdroj: TASR/Michal Dyjuk)

Viac o téme: ProtestPolicajtiPoľsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu