Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Rumunsko chce mať v budúcom europarlamente silný hlas, uviedol Iohannis

Klaus Iohannis
Klaus Iohannis (Zdroj: SITA/AP Photo/Vadim Ghirda)

BUKUREŠŤ - Tohtoročné voľby do Európskeho parlamentu (EP) a dôležitosť zachovania pro-európskeho hlasu Rumunska v Bruseli boli témou stredajších rokovaní rumunského prezidenta Klausa Iohannisa s predsedníčkou EP Robertou Metsolovou v Bukurešti. Obaja sa neskôr zúčastnia kongresu Európskej ľudovej strany (EPP), ktorý sa v stredu a vo štvrtok koná v rumunskej metropole, informuje spravodajca.

Iohannis na sociálnej sieti X potvrdil, že s Metsolovou sa zhodli na tom, že je dôležité zachovať silný proeurópsky hlas Rumunska v europarlamente. Prezident zdôraznil, že je nevyhnutné, aby v eurovoľbách "opäť zvíťazila demokracia a nezosilneli hnutia, ktoré sú založené len na nostalgii minulosti a ponúkajú falošné riešenia pre ľudí".

archívne video

SaS predstavila kandidátku do eurovolieb 2024 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel )

Metsolová sa v Bukurešti stretla aj s predsedom rumunského Senátu Nicolaeom Ciucaom. Ten je šéfom Liberálno-národnej strany (PNL), do ktorej patrí aj Iohannis, a ktorá kongres ľudovcov v Bukurešti hostí.

Ciuca a Metsolová zdôraznili, že v júnových eurovoľbách bude dôležité zachovať vedúce postavenie proeurópskych síl, aby EÚ bola schopná pokračovať v európskych projektoch, čeliť nárastu populizmu a extrémizmu v Európe ako aj šíreniu dezinformácií a manipulácií na sociálnych sieťach.

Diskutovali o stratégii a volebných plánoch

"Diskutovali sme o stratégii a volebných plánoch Európskej ľudovej strany. Samozrejme, už teraz sa robia výpočty počtu kresiel v europarlamente pre každú politickú rodinu, aby bolo možné vytvoriť väčšinu na realizáciu európskych projektov, zachovanie hodnôt európskej demokracie a prinášať príbehy, prostredníctvom ktorým môžeme bojovať proti všetkému, čo v Európe znamená populizmus a extrémizmus," povedal Ciuca.

Predseda Senátu na svojej Facebookovej stránke pripomenul, že v posledných rokoch v Európe pribudol počet extrémistických politikov a hnutí s protieurópskym prejavom. "Zhodli sme sa, že proti nim môžeme bojovať tak, že občanom ukážeme výhody členstva v Európskej únii a riešenia na prekonanie súčasných ekonomických výziev," odkázal Ciuca.

Viac o téme: VoľbyEuroparlamentHlasRumunskoEurópsky parlamentKlaus Iohannis
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu