Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

V Bruseli sa koná Týždeň občianskej spoločnosti: Upriami dôraz na eurovoľby

(Zdroj: SITA/Michael Kappeler/dpa +++ dpa-Bildfunk +++/dpa via AP)

BRUSEL - Viac ako 200 občianskych organizácií z celej Európy, vrátane mládežníckych organizácií, mimovládnych organizácií a novinárov sa od pondelka do štvrtka zúčastňuje v Bruseli na takzvanom Týždni občianskej spoločnosti, ktorý má toho roku názov "Postav sa za demokraciu!". Podujatie pripravil Európsky hospodársky a sociálny výbor (EHSV).

Účastníci podujatia budú diskutovať o stave demokracie, výzvach a o dôležitej úlohe, ktorú občianska spoločnosť zohráva pred voľbami do Európskeho parlamentu (EP) a pri zostavovaní požiadaviek pre budúcich lídrov EÚ. Do júnových eurovolieb zostáva menej ako 100 dní a Týždeň občianskej spoločnosti podľa EHSV predstavuje príležitosť znásobiť hlasy občanov a ich účasť na demokracii. Predseda EHSV Oliver Röpke v správe pre médiá uviedol, že európske demokracie sú "v záťažovej skúške". "Jediný spôsob, ako obstáť v tejto skúške, je rázna a jednotná reakcia. Od nás všetkých – občianskej spoločnosti a európskych inštitúcií," odkázal Röpke.

archívne video

SaS predstavila kandidátku do eurovolieb 2024 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel )

Týždeň občianskej spoločnosti má za cieľ umožniť občanom zapojiť sa do diania v EÚ a uplatňovať svoje demokratické práva, identifikovať a riešiť hrozby pre demokratické hodnoty, ako sú dezinformácie a apatia voličov. Jeho súčasťou je päť hlavných iniciatív - Dni občianskej spoločnosti, Deň európskej občianskej iniciatívy, Vaša Európa, váš názor! (YEYS), Cena občianskej spoločnosti a Novinársky seminár.

V rámci Týždňa občianskej spoločnosti bude už po 14-krát udelená Cena občianskej spoločnosti. Tohoročnými finalistami sú nominanti z Fínska, Írska, Slovenska a Talianska. Za Slovensko je na Cenu občianskej spoločnosti nominované občianske združenie Integra z Michaloviec, ktorého poslaním je podporovať dôstojný život ľudí s duševnými poruchami, nachádzať pre nich možnosti sebarealizácie v spoločnosti a zabezpečovať pre nich chýbajúce komunitné služby.

Viac o téme: EurovoľbyObčianska spoločnosťEHSVOliver Röpke
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu