Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Jordánsko uskutočnilo svoje najväčšie letecké zhadzovanie pomoci do Pásma Gazy

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: profimedia.sk)

AMMÁN/GAZA - Jordánsko v utorok oznámilo, že v spolupráci so Spojenými štátmi, Francúzskom a Egyptom uskutočnilo svoje najväčšie letecké zhadzovanie potravín a iných humanitárnych zásob do Pásma Gazy. Informuje o tom tlačová agentúra DPA.

archívne video

Fico kritizuje Európsku radu, že nemá postoj k situácii v Pásme Gazy (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

Na operácii sa podieľali tri lietadlá jordánskych ozbrojených síl, spoločne s troma lietadlami USA, jedným egyptským a jedným francúzskym. Cieľom zhadzovania pomoci bola severná časť Pásma Gazy. Medzi balíkmi pripevnenými k padákom bola aj pomoc poskytnutá Svetovým potravinovým programom OSN (WFP), uviedli jordánske ozbrojené sily. Jordánsko letecky zhadzuje potraviny a ďalšie zásoby do Pásma Gazy od novembra. Nedávno sa začali k týmto operáciám pridávať aj ďalšie krajiny.

Jordánsko a USA zhodili do Pásma Gazy vyše 36-tisíc dávok potravinovej pomoci

Americké a jordánske vojenské nákladné lietadlá zhodili v utorok do Pásma Gazy 36.800 dávok potravinovej pomoci. Oznámilo to Centrálne velenie ozbrojených síl USA (CENTCOM), informovala agentúra AFP. Zhodenie pomoci sa uskutočnilo o 14.30 h miestneho času (13.30 h SEČ) na severe Pásma Gazy. Centrálne velenie dodalo, že ďalšie letecké dodávky sa už plánujú. Spojené štáty začali v sobotu zhadzovať pomoc do Pásma Gazy, kde po vlaňajšom útoku militantov z Hamasu na Izrael zo 7. októbra prebieha rozsiahla operácia izraelskej armády. V jej dôsledku sa dramaticky znížilo množstvo humanitárnej pomoci privážanej kamiónmi. Sabrina Singhová z tlačového oddelenia Pentagónu v pondelok uviedla, že za posledný týždeň prišlo do Pásma Gazy 30 - 120 nákladných áut denne. Na margo zhadzovania pomoci z lietadiel poznamenala, že nemá nahradiť, ale iba doplniť pozemné dodávky.

Viac o téme: PomocUSAJordánskoIzraelGaza
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu