Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

MIMORIADNY ONLINE Po útoku na bytový dom v Odese počet obetí stúpol na 12: V Rusku vybuchol most, železničná doprava je obmedzená

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Facebook/General Staff of Armed Forces of Ukraine)

KYJEV - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nedeľu vyzval západných partnerov, aby prejavili politickú vôľu a poskytli Kyjevu potrebnú vojenskú pomoc, inak bude svet čeliť "jednej z najhanebnejších stránok histórie". Informuje o tom správa z agentúry Reuters. Situáciu na Ukrajine sledujeme online.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 739

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 739 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:25 Ruský sekundárny útok zabil 2 záchranárov, ďalších 3 zranil.

20:12 Veliteľa podporných síl nahrádza Zelenskyj.

19:52 Ministerstvo zdravotníctva začína inšpekciu kyjevských vojenských lekárskych komisií.

18:39 Európska komisia chce, aby sa Ukrajina pripojila k systému podpory obranného priemyslu EÚ.

17:12 Útok ruského bezpilotného lietadla z 9. februára zasiahol čerpaciu stanicu v Charkove a spôsobil obrovský, zúrivý požiar, ktorý zachvátil 15 obytných domov – vrátane jedného, kde žila päťčlenná rodina.

16:46 Francúzsko v blízkej budúcnosti neplánuje vyslať svojich vojakov na Ukrajinu, povedal francúzsky prezident Emmanuel Macron v pondelok v rozhovore pre český spravodajský portál Novinky.cz a denník Právo.Macron tak vysvetľoval svoj minulotýždňový výrok, ktorý zaznel na záver summitu lídrov krajín EÚ a NATO v Paríži. Vtedy na novinársku otázku, ktorá sa týkala možnosti vyslania pozemných síl na Ukrajinu, reagoval, že nič nie je vylúčené.

Emmanuel Macron
Zobraziť galériu (3)
Emmanuel Macron  (Zdroj: SITA/Gonzalo Fuentes/Pool via AP)

16:00 Poľský premiér Donald Tusk v pondelok vyzval Európsku úniu, aby uvalila sankcie na potravinárske a poľnohospodárske produkty dovážané z Ruska a Bieloruska. Reaguje tak na protesty európskych farmárov

15:57 Na financovanie armády je potrebných 8 daňových poplatníkov na vojaka.

15:51 Viac než 40 krajín požiadalo v pondelok o nezávislé medzinárodné vyšetrovanie smrti ruského opozičného lídra Alexeja Navaľného a uviedlo, že konečnú zodpovednosť za ňu nesie ruský prezident Vladimir Putin.

15:13 Torpédoborec ruskej Tichomorskej flotily Maršal Šapošnikov vstúpil do katarského prístavu Hamad, kde sa zúčastní na výstave obrannej techniky DIMDEX-2024, informovala v pondelok agentúra Reuters.

15:02 Ukrajina v pondelok vyzvala Západ, aby na ňu previedol kontrolu nad zmrazenými ruskými aktívami, ktoré by mohli pomôcť pri obnove krajiny. "Konfiškácia ruských aktív by mala byť spoľahlivým zdrojom podpory nášho štátu a financovania našej obnovy," vyhlásil ukrajinský premiér Denys Šmyhal na tlačovej konferencii.

14:55 Poľský premiér Donald Tusk vyzval v pondelok Európsku úniu (EÚ), aby zaviedla embargo na dovoz potravín a poľnohospodárskych výrobkov z Ruska a Bieloruska.

14:40 Ukrajina má za cieľ znížiť počet ministerstiev o jednu tretinu.

14:23 Súd v meste Salechard na severe Ruska zamietol v pondelok sťažnosť matky zosnulého ruského opozičného lídra Alexeja Navaľného. Ľudmila Navaľná podala sťažnosť na Vyšetrovací výbor Ruskej federácie (Sledkom) za to, že odmietol vydať telo jej syna, ktorý zomrel vo februári trestaneckej kolónii.

13:21 Nemecké ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že pondelkové stretnutie nemeckého veľvyslanca na ruskom ministerstve zahraničných vecí bolo naplánované už vopred. Poprelo tým správy, že veľvyslanec bol predvolaný v reakcii na zverejnenie nahrávky vysokopostavených predstaviteľov nemeckej armády. Informuje o tom správa z agentúry AFP.

12:38 Vojna na Ukrajine vypukla v prvom rade preto, lebo bývalý prezident Spojených štátov Donald Trump nebol aktuálne pri moci. Podľa servera telex.hu to v pondelok vyhlásil predseda maďarskej vlády Viktor Orbán na výročnom podujatí Maďarskej obchodnej a priemyselnej komory (MKIK).

12:07 Ukrajina plánuje 4. marca vyviezť rekordných 13 gigawatthodín elektrickej energie na Slovensko, do Maďarska, Poľska, Rumunska a Moldavska, uviedla spoločnosť Ukrenergo. Informuje o tom portál The Kyiv Independent. 

11:39 Utorková návšteva francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona v Česku bude okrem iného príležitosťou na diskusiu o ďalšom postupe a konkrétnych iniciatívach k vojenskej pomoci Ukrajine. Okrem iného sa to týka českého plánu na nákup veľkorážovej munície v krajinách mimo Európskej únie. Novinárom to dnes povedali zástupcovia zahraničného odboru Kancelárie prezidenta republiky (KPR).

11:03 Publikovaný rozhovor dôstojníkov nemeckej armády o možnostiach Ukrajiny útočiť na ciele v Rusku ukazuje na priame zapojenie "kolektívneho Západu" do konfliktu, vyhlásil dnes podľa ruskej agentúry TASS hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

11:02 Ruské ministerstvo zahraničných vecí si v pondelok predvolalo nemeckého veľvyslanca v reakcii na zverejnenie nahrávky rozhovoru vysokopostavených predstaviteľov nemeckej armády. Dôstojníci na nej hovorili o možnom použití rakiet Taurus na Kryme. Informujú o tom správy agentúr AFP a Reuters, ktoré sa odvolávajú na ruské štátne médiá.

10:29 Podmienky na uskutočnenie stretnutia maďarského premiéra Viktora Orbána s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským zatiaľ ešte nie sú splnené. Pre tlačovú agentúru RIA Novosti to na treťom ročníku diplomatického fóra v tureckej Antalyi povedal šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó.

10:24 Turecko dúfa, že rozhovory o prímerí na Ukrajine sa začnú čoskoro, vyhlásil minister zahraničných vecí Hakan Fidan v nedeľu na konci diplomatického fóra v meste Antalya na juhu Turecka. Informuje o tom správa z tlačovej agentúry Reuters.

10:02 Železničný most cez rieku Čapajevka v juhoruskej Samarskej oblasti dnes poškodil výbuch, píše ruská tlač. Podľa telegramového kanála RBK Ukrajina explóziu na moste, po ktorom sa preváža vojenský materiál, potvrdila ukrajinská vojenská rozviedka HUR.

9:45 Útok ruského bezpilotného lietadla proti mestu Beryslav v Chersonskej oblasti 4. marca zranil 55-ročného muža, uviedla regionálna vojenská správa. Informuje o tom portál The Kyiv Independent.

8:44 Železničná doprava v ruskej Samarskej oblasti bola v pondelok po výbuchu na moste pozastavená, informovali ruské tlačové agentúry s odvolaním sa na záchranné služby. Informuje o tom správa z tlačovej agentúry AFP.

Incident spôsobil "zásah neoprávnených osôb", uviedla železničná spoločnosť v oznámení. Dodala, že pri výbuchu neutrpeli zranenia žiadne osoby. "Železničná doprava je v týchto chvíľach v tomto úseku pozastavená," napísala tiež spoločnosť.

8:15 Ukrajinskí záchranári ukončili v nedeľu operácie po útoku dronom na bytový dom v meste Odesa, pričom našli štyri ďalšie telá a celkový počet zabitých tak stúpol na 12. Informuje o tom správa z tlačovej agentúry Reuters.

8:12 Ruské ministerstvo zahraničia si predvolalo nemeckého veľvyslanca v Moskve Alexandra Grafa Lambsdorffa. Dnes o tom s odvolaním sa na nemenovaného činiteľa informuje agentúra TASS. Stalo sa tak po tom, ako Rusko v piatok zverejnilo interný rozhovor vysokopostavených predstaviteľov nemeckého letectva, počas ktorého preberajú, ako by ukrajinská armáda teoreticky mohla použiť nemecké strely s plochou dráhou letu Taurus. Moskva dala najavo, že bude od Nemecka žiadať vysvetlenie.

7:44 Rusko obviňuje Ukrajinu z nedostatku mierových rozhovorov s cieľom získať ústupky od Západu. Rusko vedie dezinformačnú kampaň týkajúcu sa mierových rokovaní, aby pred rokovaniami získalo preventívne ústupky od Západu, tvrdia analytici. Informuje o tom portál The Kyiv Independent.

7:43 Dron kamikadze zasiahol centrum mesta Nikopol v Dnepropetrovskej oblasti, informoval gubernátor Serhij Lysak. Útok poškodil miestnu poštu, auto a dom. Informuje o tom portál The Kyiv Independent.

6:22 Kanada v nedeľu oznámila, že v súvislosti s úmrtím ruského opozičného politika Alexeja Navaľného pridala na svoj sankčný zoznam šesť ruských predstaviteľov. Informuje o tom správa z agentúry AFP.

6:20 Okupačné orgány uzavreli most už druhú noc po sebe. Úradníci zablokovali dopravu v noci na 3. marca v súvislosti s hláseniami o výbuchoch. Informuje o tom portál The Kyiv Independent.

Zelenskyj opäť požiadal západných spojencov, aby poskytli Kyjevu vojenskú pomoc

Zelenskyj vo svojom pravidelnom večernom príhovore povedal, že svet musí "tvrdo reagovať", aby sa vojna stala "beznádejným" podnikom pre ruského prezidenta Vladimira Putina, ktorý chce len "vojnu a smrť".

"Musia maximálne pocítiť, že existuje sila, ktorá ničí tých, ktorí ničia životy. Môžeme to zabezpečiť. Každý z našich partnerov vie, čo je potrebné," dodal. Najdôležitejšou je podľa ukrajinského prezidenta politická vôľa "zabezpečiť úroveň dodávok, ktoré pomôžu". "Ak sa tak nestane, bude to jedna z najhanebnejších stránok histórie, ak Amerika alebo Európa prehrá s iránskymi (dronmi) šáhid alebo ruskými stíhačkami," upozornil.

Ukrajina, ktorá už viac ako dva roky čelí ruskej invázii, čaká na životne dôležité dodávky pomoci, predovšetkým na rozhodnutie Spojených štátov, uviedol. "Podpora je skutočne potrebná," povedal. Zelenskyj čoraz dôraznejšie žiada Kongres USA, aby schválil vojenskú pomoc pre Ukrajinu v hodnote 60 miliárd dolárov. Balík pomoci, ktorý zahŕňa aj podporu pre Izrael a Taiwan, vo februári odsúhlasil Senát amerického kongresu, no v Snemovni reprezentantov ho naďalej blokujú republikáni.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajinaVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu