Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Nikaragua na pôde Medzinárodného súdneho dvora obvinila Nemecko z napomáhaniu genocídy v Pásme Gazy

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP/Adel Hana)

HAAG - Vláda Nikaraguy v piatok na pôde Medzinárodného súdneho dvora (MSD) v Haagu obvinila Nemecko z údajného porušenia dohovorov o genocíde počas vojny v Pásme Gazy. Správu sme prevzali z agentúry AFP.

Nemecko sa týchto porušení malo dopustiť poskytovaním podpory Izraelu a pozastavením financovania Agentúry OSN pre palestínskych utečencov (UNRWA). "Nemecko tým uľahčuje páchanie genocídy a v každom prípade zlyháva vo svojej povinnosti urobiť všetko, čo je v jeho silách, na zabránenie páchaniu genocídy," uviedla Nikaragua v sťažnosti. Táto stredoamerická krajina súd žiada, aby voči Nemecku urýchlene zaujal dočasné stanovisko, kým sudcovia prípad podrobnejšie neposúdia.

MSD v januári Izraelu nariadil prijať okamžité opatrenia, ktoré umožnia prísun humanitárnej pomoci do Pásma Gazy a riešenie nepriaznivých životných podmienok Palestínčanov. Izrael musí tiež podniknúť opatrenia, ktorými zabráni a potrestá priame podnecovanie na páchanie genocídy vo vojne v Pásme Gazy. Súd reagoval na podanie Juhoafrickej republiky (JAR) z decembra 2023, keď na pôde MSD oficiálne obvinila Izrael z porušenia Dohovoru OSN o genocíde. Rozhodnutia MSD sú právne záväzné, tento súd však nemá mechanizmy na ich vynútenie.

Viac o téme: NemeckoNikaraguaMedzinárodného súdneho dvoraPásmo Gázy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu