Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Pri raziách proti teroristom z RAF predbežne zadržali desať ľudí

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BERLÍN - Počas policajného zásahu v rámci pátrania po unikajúcich členoch extrémistickej krajne ľavicovej organizácie Frakcia Červenej armády (RAF) v nemeckej metropole Berlín v nedeľu predbežne zadržali dovedna desať osôb, uviedol Krajinský kriminálny úrad (LKA) v Dolnom Sasku. Informuje agentúra DPA.

Identita všetkých zadržaných bola potvrdená a pri zatýkaní nik z nich nekládol odpor. "Všetky osoby boli po ukončení potvrdzovania identity opäť prepustené na slobodu," dodal úrad. Dlhodobo hľadaní teroristi z RAF, Ernst-Volker Staub a Burkhard Garweg medzi zadržanými neboli a pátranie po nich pokračuje, vyplýva z vyhlásenia. LKA v súvislosti s informáciami, že počas razií bolo v Berlíne počuť aj výstrely, spresnil, že k nim došlo "v súvislosti s otváraním dverí" a nikto pritom neutrpel zranenia. Razia sa začala v nedeľu ráno o 7.30 h SEČ a zúčastnilo sa na nej dovedna 130 policajtov, píše DPA. Nemecké úrady pátrajú po unikajúcich členoch tejto teroristickej organizácie, známej tiež pod názvom skupina Baader-Meinhof, už viac než 30 rokov, pripomína DPA.

Na úteku bola 30 rokov

Nedeľňajšie zatýkanie prišlo po tom, čo sa polícii v Berlíne minulý týždeň podarilo zadržať podozrivú krajne ľavicovú teroristku Danielu Kletteovú. Kletteovú (65) zatkli v jej prenajatom berlínskom byte v pondelok večer. Na úteku bola 30 rokov, žila však pod falošnou identitou v centre nemeckej metropoly. Úrady v krajine spomenutú trojicu obviňujú z pokusu o vraždu a série lúpežných prepadnutí, ku ktorým došlo v období rokov 1999 až 2016. RAF bola založená v roku 1968 extrémistami Andreasom Baaderom, Gudrun Ensslinovou a Ulrike Meinhofovou. Jej členovia boli aktívni aj v 90. rokoch 20. storočia. Podobne ako Kletteová, aj Staub a Garweg patrili k tretej generácii bývalej RAF. Toto extrémistické zoskupenie počas svojej vlády teroru zavraždilo 30 ľudí, v roku 1998 však bolo rozpustené. Skupina svoje útoky ospravedlňovala zámerom zničiť kapitalistický spoločenský poriadok v Západnom Nemecku. Rozšírené sú špekulácie, že RAF bola sčasti dotovaná komunistickým Východným Nemeckom a jeho tajnou políciou Stasi, píše DPA.

Viac o téme: NemeckoTeroristiRAFRazie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu