Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Protestujúci roľníci, ktorí porušia zákon, budú potrestaní, uviedol poľský minister vnútra Kierwinski

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP/Alvaro Barrientos)

VARŠAVA - Poľský minister vnútra Marcin Kierwinski v stredu uviedol, že protestujúci poľnohospodári, ktorí "spáchajú trestné činy", budú podľa zákona potrestaní.

"To, čo sa stalo na viacerých miestach, napríklad vysypanie obilia z dopravných prostriedkov, je neprijateľné," uviedol v poľskom rozhlase Marcin Kierwinski. "Poľská polícia a vláda premiéra Donalda Tuska nedovolia takúto anarchiu vo verejnom živote," dodal.

archívne video

Celoslovenský protest farmárov a poľnohospodárov v Košiciach (Zdroj: TASR/František Iván)

Poľskí poľnohospodári už niekoľko týždňov protestujú naprieč Poľskom a na ukrajinských hraniciach proti údajne nespravodlivej konkurencii z Ukrajiny a environmentálnym predpisom Európskej únie. V utorok sa tisícky demonštrantov zhromaždili na hlavnej križovatke neďaleko varšavského Paláca kultúry a vedy a začali spoločne kráčať k budove parlamentu.

Protest farmárov v Bruseli
Zobraziť galériu (2)
Protest farmárov v Bruseli  (Zdroj: SITA/AP)

Ukrajinský vicepremiér a minister infraštruktúry Olexandr Kubrakov v pondelok na sociálnej sieti X vyzval Poľsko na potrestanie osôb, ktoré počas víkendu vysypali na poľskej železničnej stanici ukrajinskú kukuricu. Páchatelia otvorili osem vagónov, z ktorých sa vysypalo približne 160 až 180 ton kukurice, ktorá smerovala do Maroka.

Minister Kierwinski uviedol, že polícia považuje každé úmyselné vysypanie produktov z Ukrajiny za trestný čin. Napriek tomu, že utorkový protest poľnohospodárov bol pokojný, "v niekoľkých prípadoch budú podané oznámenia prokuratúre podľa určitých zákonov," povedal Kierwinski.

Viac o téme: ProtestZákonTrestFarmáriPoľsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu