Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Masívne protesty farmárov neutíchajú: VIDEO V Bruseli prelomili bariéry, zakladali ohne a hádzali hnoj!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: SITA/AP/Nicolas Landemard, Harry Nakos)

BRUSEL - Tlak nespokojných farmárov na Európsku komisiu pokračuje a vo viacerých krajinách neutíchajú masívne protesty. V pondelok počas mimoriadneho rokovania ministrov pôdohospodárstva krajín EÚ blokovalo dopravu v centre Bruselu približne 900 traktorov. Niektorým demonštrantom sa dokonca podarilo prelomiť policajné bariéry a začali po policajtoch hádzať hnoj, fľaše a vajcia.

Farmári čelia mnohým problémom: od výkyvov cien agropotravinárskych výrobkov na trhu, zvyšujúcich sa výrobných nákladov, nepriazni počasia či epidémiám, ktoré ovplyvňujú export agrokomodít do zahraničia. V posledných rokoch sa sťažujú aj na dôsledky tzv. Európskej zelenej dohody a protestujú aj proti obchodnej politike EÚ a prílevu lacnejších komodít na európsky trh.

archívne video

Protestujúci farmári sa vozia na traktoroch blízko budovy Národnej rady SR (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Viacero konvojov s traktormi smerovalo do Bruselu už uprostred noci a v skorých ranných hodinách spôsobili vážne zápchy na hlavných trasách vedúcich do hlavného mesta Belgicka. Početné dopravné problémy hlásila polícia aj v historickom centre Bruselu, traktory sa dokonca dostali aj na tamojšie Hlavné námestie, ktoré je bežne uzavreté pre dopravu.

Masívne protesty farmárov neutíchajú:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP/Nicolas Landemard, Harry Nakos)

Okolo budov inštitúcií Únie bolo v pondelok zaparkovaných stovky traktorov, a to len kúsok od miesta, kde ministri rokovali. Budovy obklopujú betónové bariéry a ostnatý drôt. Niektorým poľnohospodárom sa však podarilo preraziť barikády a začali na policajtov a ich vozidlá hádzať hnoj.

Niekoľko traktorov tiež podľa agentúry Belga rozdrvilo policajné auto. Farmári na ulici v tesnom susedstve euroinštitúcií vysypali ojazdené pneumatiky a zakladali tam menšie ohne. Na začiatku mesiaca sa podobná demonštrácia zvrhla do násilnosti, keď poľnohospodári zapálili balíky sena a hádzali na políciu vajíčka a petardy blízko summitu lídrov EÚ.

Protestovalo sa aj v Španielsku

Španielski poľnohospodári zablokovali v pondelok jeden z hlavným bulvárov v hlavnom meste Madrid. Ide o doposiaľ najväčšiu protestnú akciu španielskych farmárov. Demonštranti z celého Španielska sa zišli pred budovou zastupiteľského úradu Európskej komisie v Madride a vyzývali na spravodlivejšie ceny. Niekoľko traktorov zároveň blokovalo jednu z hlavných ulíc mesta, triedu Paseo de la Castellana.

Farmári protestovali aj v Španielsku.
Zobraziť galériu (3)
Farmári protestovali aj v Španielsku.  (Zdroj: SITA/AP Photo/Manu Fernandez)

Na pondelkových demonštráciách sa zúčastnilo podľa organizátorov zo združení poľnohospodárov a chovateľov hospodárskych zvierat asi 20-tisíc ľudí. Oficiálne úrady ich počet odhadli na 5-tisíc.      

Španielski poľnohospodári sa dožadujú silnejšej pozície vo výrobnom procese. Okrem iného žiadajú prísnejšie kontroly komodít dovážaných z krajín mimo EÚ a uvoľnenie niektorých poľnohospodárskych obmedzení a byrokracie pri získavaní pomoci od EÚ. Španielska vláda už prijala viacero ústupkov vrátane obmedzení na dovoz z vonkajších trhov. Mnohí poľnohospodári to však nepovažujú za dostatočné.

Viac o téme: ProtestFarmáriŠpanielskoBrusel
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu