Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Poľskí farmári začali protest na hraniciach s Litvou: Nespokojnosť s prevozom ukrajinského obilia

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP/Czarek Sokolowski)

BIALYSTOK - Poľskí farmári začali v piatok protest na hraničnom priechode neďaleko hraníc s Litvou. Vyjadrujú nespokojnosť s prevozom ukrajinského obilia cez túto pobaltskú krajinu. Správu sme prevzali z agentúr PAP a Reuters.

Polícia uviedla, že pri obci Budzisko na severovýchode krajiny začalo demonštrovať takmer 30 ľudí, cestu však úplne nezablokovali. Organizátori oznámili, že blokovaný bude vjazd vozidiel s povolenou hmotnosťou nad 18 ton z Litvy do Poľska, ľavý cestný pruh však zostane prejazdný. Akcia je naplánovaná do 7. marca. Poľskí farmári tvrdia, že časť ukrajinského obilia vyvezeného do Litvy je neskôr distribuovaná do ďalších krajín s označením európske obilie. Jeden z organizátorov, Karol Pieczynski, pre Reuters uviedol, že cieľom protestu je upozorniť na tento nekontrolovaný dovoz obilia z Ukrajiny na európsky trh.

archívne video

Protestná jazda farmárov v Bratislave (Zdroj: TASR/Michal Svítok)

Poľnohospodári po celom Poľsku vyjadrujú nespokojnosť so Zelenou dohodu EÚ

Litovské úrady však takéto obvinenia odmietajú. Šéf litovského úradu pre krízové situácie Vilmantas Vitkauskas uviedol, že dovoz ukrajinského obilia do Litvy a jeho opätovný export do ďalších krajín nedáva zmysel. Poľskí farmári chcú, aby litovská strana zaviedla zákaz na dovoz obilia z Ukrajiny a tiež pravidlá, ktoré sú podobné pravidlám v Poľsku. Poľnohospodári po celom Poľsku vyjadrujú nespokojnosť so Zelenou dohodu EÚ, opatreniami EÚ v oblasti klímy a dovozom lacných poľnohospodárskych výrobkov z Ukrajiny, pripomína PAP.

Viac o téme: ObiliePoľskoUkrajinaLitva
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu