Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Katar verí, že k prímeriu v Pásme Gazy by mohlo dôjsť pred začiatkom ramadánu

Izraelská polícia bráni aktivistom blokovať kamióny s humanitárnou pomocou do pásma Gazy na hraničnom priechode Kerem Šalom medzi Izraelom a Gazou v pondelok 29. januára 2024 v južnom Izraeli.
Izraelská polícia bráni aktivistom blokovať kamióny s humanitárnou pomocou do pásma Gazy na hraničnom priechode Kerem Šalom medzi Izraelom a Gazou v pondelok 29. januára 2024 v južnom Izraeli. (Zdroj: SITA/AP Photo/Tsafrir Abayov)

DAUHA - Katar očakáva, že čoskoro sa podarí dosiahnuť dohodu o prímerí v Pásme Gazy. S odvolaním sa na utorkové vyjadrenie hovorcu katarského ministerstva zahraničných vecí informuje agentúra AFP.

Katar je kľúčovým sprostredkovateľom rozhovorov medzi palestínskym hnutím Hamas, Izraelom, Egyptom a Spojenými štátmi. "Máme nádej, aj keď nie nevyhnutne optimizmus, že zajtra alebo pozajtra budeme môcť niečo oznámiť. Dúfame, že sa nám podarí dosiahnuť nejakú dohodu," povedal hovorca Madžíd Ansárí.

archívne video

Počas operácií v Chán Júnise našli vojaci desiatky granátov a výbušnín používaných na streľbu z dronov (Zdroj: X/IDF)

Dohoda by sa mohla dosiahnuť podľa neho ešte pred začiatkom ramadánu. "Smerujeme k tomuto cieľu, ale situácia je na mieste ešte nestála" povedal Ansárí. Americký prezident Joe Biden v pondelok uviedol, že dúfa v dosiahnutie dohody, a že prímerie by mohlo vstúpiť do platnosti začiatkom budúceho týždňa. Moslimský pôstny mesiac ramadán sa začína 11. marca.

Boje v Pásme Gazy vyvolal útok Hamasu 7. októbra na Izrael, pri ktorom zahynulo najmenej 1160 ľudí. Militanti tiež uniesli približne 250 rukojemníkov, z ktorých asi 130 stále zadržiavajú v Pásme Gazy. Izraelská ofenzíva po útoku zo 7. októbra si v Pásme Gazy vyžiadali najmenej 29.878 ľudí, uvádza Hamasom ovládané ministerstvo zdravotníctva v Gaze. V novembri počas týždňového prímeria Hamas prepustil viac ako 100 rukojemníkov výmenou za približne 240 Palestínčanov, ktorí boli väznení v Izraeli.

Cez víkend sa v Paríži stretli zástupcovia niekoľkých strán bez Hamasu, a "dohodli sa na hrubých obrysoch dohody o zajatcoch pre dočasné prímerie", vyhlásil v nedeľu pre televíziu CNN poradca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan. Egyptskí, americkí a katarskí zástupcovia sa v nedeľu stretli na rokovaniach v Dauhe, na ktorých sa zúčastnili aj zástupcovia Hamasu a Izraela, uviedli egyptské štátne médiá.

Viac o téme: RamadánPrímerieRokovanie KatarIzraelPalestínčania
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu