Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Pilot amerického letectva sa podpálil, utrpel vážne zranenia: Toto je dôvod jeho činu!

Pilot amerického letectva sa podpálil pre budovou izraelského veľvyslanectva vo Washingtone. Zobraziť galériu (2)
Pilot amerického letectva sa podpálil pre budovou izraelského veľvyslanectva vo Washingtone. (Zdroj: Twitter/I Meme Therefore I Am )

WASHINGTON - Pilot amerického letectva v aktívnej službe utrpel v nedeľu vážne zranenia po tom, čo sa na protest proti vojne v Pásme Gazy podpálil pred izraelským veľvyslanectvom vo Washingtone. Informovala o tom agentúra AP.

Muž v armádnej uniforme, ktorého identita nebola bezprostredne známa, prišiel pred veľvyslanectvo krátko pred 13.00 h miestneho času (19.00 h SEČ). V ruke mal telefón, ktorým svoje počínanie začal vysielať naživo na streamovacej platforme Twitch.

archívne video

V Urjupinsku sa miestny obyvateľ na protest proti mobilizácii pokúsil podpáliť vojenskú kanceláriu (Zdroj: Facebook/ReviewNews)

"Už sa nebudem podieľať na genocíde," povedal muž podľa denníka New York Times. Potom sa polial sa čírou tekutinou a zapálil, pričom zakričal "Sloboda pre Palestínu". Video bolo neskôr z platformy odstránené, no vyšetrovatelia získali jeho kópiu.

Muža po uhasení previezli do miestnej nemocnice. Jeho zdravotný stav je naďalej vážny, uviedol policajný hovorca. Hovorca letectva potvrdil, že čin vykonal vojak v aktívnej službe. Prípad vyšetruje miestna polícia a tajná služba.

K incidentu došlo v čase, keď izraelská armáda pripravuje vpád do mesta Rafah na juhu Pásma Gazy, zatiaľ čo prebiehajú rokovania o dočasnej dohode o prímerí s palestínskymi militantmi z Hamasu. Podobný prípad sa stal vlani v decembri v Atlante, kde sa pred izraelským konzulátom podpálila žena. Na mieste činu sa našla palestínska vlajka.

Pilot amerického letectva v aktívnej službe sa podpálil pred budovou izraelského veľvyslanectva vo Washingtone.
Zobraziť galériu (2)
Pilot amerického letectva v aktívnej službe sa podpálil pred budovou izraelského veľvyslanectva vo Washingtone.  (Zdroj: SITA/WJLA via AP)

Viac o téme: PilotVojnaPodpálenýWashingtonPásmo GazyAmerické letectvoIzraelské veľvyslanectvo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu