Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Palestínsky predseda vlády podal demisiu! Zatiaľ však ostáva na čele dočasného kabinetu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Topky)

RAMALLÁH - Predseda vlády Palestínskej samosprávy v Predjordánsku Muhammad Štajja v pondelok podal demisiu do rúk najvyššieho predstaviteľa samosprávy Mahmúda Abbása. Informujú o tom správy z agentúr DPA a AFP.

Štajja bol vo funkcii predsedu 18. vlády Palestínskej samosprávy od marca 2019. Podľa palestínskej televízie Watan, ktorá sa odvolávala na vládnych predstaviteľov, si demisiu vlády vynútili svojím tlakom arabské krajiny a Spojené štáty. Cieľom Washingtonu je dosiahnuť hlbšiu reformu Palestínskej samosprávy ako súčasť plánov vzniku palestínskeho štátu. Izrael však tieto plány zásadne odmieta. V Gaze nechce pripustiť ani pokračovanie súčasnej vlády militantného hnutia Hamas, ani konkurenčného Fatahu, ktorý ovláda Palestínsku samosprávu v Predjordánsku.

archívne video

Juraj Blanár v Bruseli o mierovej iniciatíve EÚ pre Izrael a Palestínu (Zdroj: TASRP/Jaromír Novak)

Agentúra DPA označuje Štajju za Abbásovho lojálneho spolupracovníka, pričom pripomína, že ostane na čele dočasného kabinetu. Formovanie novej vlády národného porozumenia totiž môže trvať niekoľko týždňov alebo aj mesiacov.

Od 7. októbra, keď militanti z Pásma Gazy prepadli priľahlé izraelské územia a izraelská armáda následne spustila ofenzívu v tejto palestínskej enkláve, zahynulo pri potýčkach s izraelskou armádou v Predjordánsku podľa tamojšieho ministerstva zdravotníctva 388 Palestínčanov. Okrem toho sa zintenzívňuje aj násilie židovských osadníkov voči Palestínčanom, dodáva DPA.

Viac o téme: DemisiaPalestínsky premiérMuhammad Štajja
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu