Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

MIMORIADNY ONLINE Ukrajina uviedla, že dronmi zasiahla oceliareň v ruskej Lipeckej oblasti

Ilustračné foto Zobraziť galériu (6)
Ilustračné foto (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

KYJEV/MOSKVA - Ukrajina v sobotu uviedla, že počas nočného útoku dronmi zasiahla oceliareň v Lipeckej oblasti v západnej časti Ruska. Rusko hlásilo požiar v tomto zariadení. Situáciu sledujeme ONLINE.

Naživo z Ukrajiny

VIDEO Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 730

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 730 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE 

21:57 Český prezident Petr Pavel v sobotu vyzval českú verejnosť, aby vytrvala v podpore Ukrajiny a nenechala ju spadnúť do "pazúrov" Ruska. Pripomenul, že aj Česi boli v situácii, keď si želali, aby svet chápal ich potreby.

21:43 Prezident Volodymyr Zelenskyj a švédsky minister obrany Paul Johnson sa podľa Zelenského úradu stretli 24. februára a diskutovali o vyhliadkach spoločnej výroby zbraní a budúcich rokovaniach o podpísaní bilaterálnej dohody o záruke bezpečnosti.

21:08 Spojené kráľovstvo zvýši humanitárnu pomoc Ukrajine o viac ako 10 miliónov dolárov.

20:27 Stovky demonštrantov sa v sobotu zhromaždili v Budapešti, aby si pochodom k sídlu ruského veľvyslanectva pripomenuli druhé výročie invázie na Ukrajinu. Uviedol to server telex.hu, podľa ktorého demonštranti niesli transparent s nápisom "Rusi domov!".

20:13 Krajiny skupiny G7 budú posilňovať opatrenia voči Rusku v dôsledku jej invázie na Ukrajinu. Uviedli to ich lídri v sobotňajšom vyhlásení, vydanom na druhé výročie začiatku vojny. Moskvu tiež vyzvali, aby plne objasnila smrť väzneného opozičného politika Alexeja Navaľného.

20:00 Západné zbrane dlhého doletu sa nebudú používať mimo Ukrajiny.

19:18 EÚ pošle v marci Ukrajine 4,5 miliardy eur ako prvú platbu v rámci nového programu pomoci.

18:37 Európska únia otvorí kanceláriu pre inovácie v oblasti obrany v Kyjeve.

17:49 Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková pricestovala v sobotu do juhoukrajinského prístavného mesta Odesa, práve v deň, keď invázia Ruska na Ukrajinu vstupuje do tretieho roka.

17:07 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v sobotu v Kyjeve podpísal bilaterálne bezpečnostné dohody s kanadským premiérom Justinom Trudeauom a talianskou premiérkou Giorgiou Meloniovou. Kanada takisto oznámila, že Ukrajine v roku 2024 poskytne pomoc vo výške viac než dve miliardy eur.

16:25 Nemecký kancelár Olaf Scholz vyzval v sobotu Nemecko a ďalšie európske krajiny, aby vynakladali väčšie úsilie o zaistenie svojej účinnej obrany. Uviedol to vo vyhlásení pri príležitosti druhého výročia invázie Ruska na Ukrajinu.

15:54 Holandský premiér Mark Rutte v sobotu ubezpečil Kyjev, že Holandsko stále podporuje Ukrajinu. Pripojil sa tak k ďalším európskym lídrom, ktorí na druhé výročie ruskej invázie prejavili solidaritu s Ukrajinou. Podobne urobila aj slovinská prezidentka. "Nie ste sami. Stojíme pri vás," uviedol Rutte vo video odkaze zverejnenom na sociálnej sieti X, predtým Twitter.

15:20 Britský kráľ Karol III. v sobotu v posolstve pri príležitosti druhého výročia ruskej invázie na Ukrajinu ocenil "odhodlanie a silu" Ukrajincov. "Odhodlanie a sila Ukrajincov nás stále inšpirujú, aj keď nevyprovokovaný útok na ich krajinu, ich životy a celú existenciu vstupuje do tretieho, tragického roka," napísal kráľ.

15:03 Z vojny na Ukrajine jasne vyplýva, že Poľsko musí posilniť svoju armádu. Uviedol to v sobotu poľský prezident Andrzej Duda.

14:38 Ukrajina zvíťazí, vyhlásil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v prejave pri príležitosti dnešného druhého výročia začatia ruskej invázie na Ukrajinu. Zároveň zdôraznil, že vojnu je nutné ukončiť podľa ukrajinských podmienok, aby mier bol spravodlivý.

14:17 Ukrajina v sobotu uviedla, že počas nočného útoku dronmi zasiahla oceliareň v Lipeckej oblasti v západnej časti Ruska. Rusko hlásilo požiar v tomto zariadení.Požiar zasiahol oceliarne medzinárodnej spoločnosti Novolipetsk Steel (NLMK). Na fotografiách zverejnených na sociálnych sieťach boli pozorovateľné rozsiahle plamene. Ukrajinská bezpečnostná služba (SBU) útok potvrdila a uviedla, že závod vyrábal pre ruskú armádu zbrane na použitie na Ukrajine

14:11 Ukrajina je súčasťou nášho domova a my ju budeme brániť, vyhlásila v sobotu talianska premiérka Giorgia Meloniová na kyjevskom letisku Hostomeľ na druhé výročie ruskej invázie na Ukrajinu. Letisko pri ukrajinskej metropole sa na začiatku ruskej invázie stalo cieľom elitných ruských výsadkárov, ktorí ho mali obsadiť, ale stretli sa tam s nečakaným odporom Ukrajincov. Tí zabránili Moskve obsadiť kľúčové strategické miesto a prekazili jej plán na rýchlu kapituláciu Kyjeva.

Giorgia Meloniová
Zobraziť galériu (6)
Giorgia Meloniová  (Zdroj: SITA/Szilard Koszticsak/MTI via AP)

13:10 Vojna na Ukrajine spôsobila za dva roky obrovské škody v ekonomike aj na infraštruktúre. Zničené budovy bude potrebné nahradiť. Artem Sumara dohliadal na projekt recyklácie trosiek v nádeji na vybudovanie zelenšej Ukrajiny. 

Na stavenisku v Mykolajivskej oblasti vojenskí veteráni naverbovaní francúzskou spoločnosťou Neo-Eco starostlivo triedia trosky školy. Sumara pre agentúru AFP povedal, že hlavným cieľom je "znova použiť všetko, čo sa dá". Úloha je to ambiciózna, ale životne dôležitá, pretože Ukrajina musí zvládnuť obrovské množstvo odpadu a trosiek. Sumara dúfa, že aspoň 70 % z toho, čo zostalo zo školy, bude možné recyklovať. "Nie je to jednoduché. Recyklácia v akejkoľvek forme bude náročnejšia ako kúpa niečoho nového," povedal.

12:58 Ukrajina zvíťazí, vyhlásil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v prejave pri príležitosti dnešného druhého výročia začatia ruskej invázie na Ukrajinu. Zároveň zdôraznil, že vojnu je nutné ukončiť podľa ukrajinských podmienok, aby mier bol spravodlivý. "Každý normálny človek chce, aby sa vojna skončila. Ale nikto z nás nedovolí, aby skončila aj naša krajina. Preto k slovám o ukončení vojny vždy dodávame: za našich podmienok. Preto so slovom mier vždy znie: spravodlivý. Preto vždy v histórii bude popri Ukrajine aj výraz nezávislá. Poďme za to bojovať. Vyhráme. Bude to najlepší deň nášho života," povedal Zelenskyj.

12:30 Vo veku 80 rokov zomrel predseda ruského Najvyššieho súdu Viačeslav Lebedev, oznámil súd v sobotu. Lebedev, ktorého pokladali za vplyvného podporovateľa ruského prezidenta Vladimira Putina, prevzal riadenie tohto súdu v roku 1989 - pred pádom Sovietskeho zväzu.

12:02 Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg v sobotu vyjadril presvedčenie, že Ukrajina sa stane členskou krajinou Severoatlantickej aliancie. V deň druhého výročia ruskej invázie na Ukrajinu takisto prisľúbil ďalšiu podporu Kyjevu zo strany NATO. Správu sme prevzali z agentúry DPA. "Ukrajina vstúpi do NATO. Otázka nie je či, ale kedy," povedal Stoltenberg vo videozázname zverejnenom na sociálnej sieti X. NATO bude podľa neho aj naďalej stáť po boku Ukrajiny počas jej prípravy na vstup.

11:45 Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová odovzdala v sobotu v Kyjeve 50 vozidiel pre ukrajinskú políciu a ďalšie vyšetrujúce orgány. Urobila to v rámci podujatí pri príležitosti druhého výročia ruskej invázie na Ukrajinu. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry DPA.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajinaVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu