Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

MIMORIADNY ONLINE Emmanuel Macron vyzval na rýchlu akciu v prospech Ukrajiny

Emmanuel Macron Zobraziť galériu (8)
Emmanuel Macron (Zdroj: TASR/Gonzalo Fuentes/Pool via AP)

KYJEV/MOSKVA - Francúzsky prezident Emmanuel Macron vyzval v pondelok pri otvorení konferencie na posilnenie západnej pomoci v Paríži na rýchlu akciu v prospech Ukrajiny. Situáciu na Ukrajine sledujeme online.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 732

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 732 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:40 Syrskyi pripravuje dva vojnové plány podmienené pomocou USA, hovorí Zelenskyj.

21:08 Ukrajina dobehne Rusko vo výrobe bezpilotných lietadiel typu Shahed v roku 2024.

20:38 Ruský útok na Dnepropetrovskú oblasť zranil jedného muža.

19:50 Spojenci Ukrajiny musia znovu naštartovať svoju podporu, uviedol Macron na stretnutí predstaviteľov vyše 20 krajín v Elyzejskom paláci. Podľa Macrona je potrebné mobilizovať vojenskú i finančnú pomoc pre Ukrajinu, a to v rámci spoločnej pomoci i jednotlivo na úrovni štátov."Sme svedkami pritvrdzovania Ruska, najmä v uplynulých mesiacoch," povedal a poukázal na nedávne úmrtie opozičného lídra Alexeja Navaľného vo väzení. Zároveň upozornil, že Rusko sa správa čoraz agresívnejšie na politickej úrovni i na frontovej línii na Ukrajine.

19:25 Ukrajina dostala menej ako tretinu z milióna kusov delostreleckej munície, ktoré prisľúbila dodať Európska únia, uviedol v pondelok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

19:17 Zelenskyj sa v Kyjeve stretol s bulharským premiérom.

19:05 Zelenskyj podpisuje zákon o podmienkach demobilizácie brancov.

18:50 Ruská invázia poškodila 1 zo 7 ukrajinských škôl.

18:35 Poľský premiér Donald Tusk a predseda kanadskej vlády Justin Trudeau rokovali v pondelok o podpore vývozu ukrajinského obilia do krajín tretieho sveta v snahe zmierniť protesty farmárov v Európe. Trudeau sa zastavil vo Varšave cestou z Ukrajiny. Tusk po ich stretnutí povedal, že rokovali aj o "radikálnom zvýšení" vývozu ukrajinského obilia do chudobnejších krajín, ktoré ho potrebujú. "Poľsko je pripravené sa do toho aktívne zapojiť a spolufinancovať takéto aktivity," povedal Tusk.

18:29 Nemecký kancelár Olaf Scholz v pondelok opätovne vylúčil dodanie riadených striel s plochou dráhu letu Taurus na Ukrajinu. Ako dôvod uviedol riziko zapojenia Nemecka do vojny.

17:49 Bulharsko zakázalo dvom ruským občanom vstup na územie Európskej únie pre ich údajné zapojenie do operácií ruskej zahraničnej tajnej služby SVR. V pondelok to oznámila bulharská Štátna agentúra pre národnú bezpečnosť (SANS).

17:14 Ruský prezident Vladimir Putin presunul plánované stretnutie s tureckým lídrom Recepom Tayyipom Erdoganom na obdobie po ruských prezidentských voľbách. Oznámil to v pondelok Kremeľ.

16:28 Rusko sústreďuje jednotky pri Kupiansku, Ukrajina buduje „mocné opevnenia“.

15:14 Kremeľ v pondelok označil za absurdné všetky tvrdenia, že na matku ruského opozičného politika Alexeja Navaľného údajne vyvíjal tlak, aby pohreb jej syna bol neverejný."Kremeľ s tým nemá nič spoločné. Kremeľ samozrejme nemôže vyvíjať nátlak. To sú ďalšie absurdné vyjadrenia (Navaľného) podporovateľov. Podľa mňa je takmer po všetkých (Navaľného kolegoch) vyhlásené pátranie a takmer všetci sú v zahraničí. Podľa toho treba pristupovať k ich vyjadreniam," vyhlásil hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

MIMORIADNY ONLINE Emmanuel Macron
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: TASR/AP/Alexander Zemlianichenko)

14:18 Zelenskyj odhaľuje novú ekonomickú platformu „Made in Ukraine“.

13:52  Ruská armáda na juhu Ukrajiny sa snaží nahradiť dronmi stratu druhého lietadla včasnej výstrahy a riadenia A-50. Podľa britskej stanice BBC to v pondelok uviedla hovorkyňa ukrajinskej armády pre sektor Juh Natalija Humeňuková. Ruské radarové lietadlo A-50 bolo zostrelené nad Krasnodarským krajom 23. februára - len 40 dní po tom, čo Rusko prišlo o prvý takýto stroj.

13:01 Tím spolupracovníkov ruského opozičného politika Alexeja Navaľného tvrdí, že v dňoch pred jeho smrťou bola dohoda o jeho výmene už v záverečnej fáze. Informovala o tom v pondelok agentúra AFP. Britská stanica BBC, ktorá túto správu priniesla tiež, poznamenala, že toto tvrdenie nateraz nedokáže potvrdiť z iných zdrojov.

12:01 Zvýšenie počtu ukrajinských dopravcov na trhu EÚ o 8000 subjektov, 46 % prázdnych ukrajinských kamiónov, ktoré vstupujú do Únie, a ich 40-dňový pobyt na území EÚ sú jasnými znakmi zle nastavených pravidiel súčasnej dohody medzi EÚ a Ukrajinou o cestnej nákladnej doprave. Upozornil na to prezident združenia ČESMAD Slovakia Pavol Piešťanský. Zmenu pravidiel preto podľa neho požaduje už 14 asociácií z EÚ a Nórska.

12:00 Ruská prokuratúra žiada pre popredného bojovníka za ľudské práva Olega Orlova trest odňatia slobody v trvaní takmer troch rokov. Súd v Moskve Orlova súdi za opakované odsudzovanie ruskej invázie na Ukrajinu.

Oleg Orlov
Zobraziť galériu (8)
Oleg Orlov  (Zdroj: SITA/AP Photo/Alexander Zemlianichenko)

11:59 Ukrajinská armáda v pondelok potvrdila svoj ústup z dediny Lastočkyne v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Lastočkyne sa nachádza v blízkosti mesta Avdijivka nedávno obsadeného ruskou armádou. Informovala o tom agentúra AFP.

11:56 Kremeľ v pondelok prostredníctvom svojho hovorcu Dmitrija Peskova kritizoval ukončenie dánskeho vyšetrovania sabotáže plynovodu Nord Stream v Baltskom mori. Informuje o tom správa z agentúry AFP.

11:22 Ukrajinská prokuratúra preveruje informácie o zastrelení siedmich ukrajinských zajatcov vojakmi ruskej armády, informovala v pondelok britská stanica BBC. Ukrajinské ministerstvo tvrdí, že ukrajinskí vojaci boli zabití po útoku ruskej armády na pozície ukrajinských ozbrojených síl v okolí Bachmutu v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny.

11:06 Ruskí predstavitelia a štátne médiá sa zdržali verejných diskusií o druhom výročí ruskej invázie na Ukrajinu, pravdepodobne v snahe vyhnúť sa preberaniu ruských zlyhaní pri dosahovaní vytýčených cieľov Moskvy v tejto vojne, upozornil dnes americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW). Ruský prezident Vladimi Putin a ďalší predstavitelia pravdepodobne nechceli narušiť apatiu ruskej verejnosti, ktorá im umožňuje pokračovať vo vojne.

10:25 Ukrajina v pondelok vyzvala Poľsko na vyvodenie zodpovednosti voči osobám, ktoré cez víkend vysypali ukrajinské obilie na spoločných hraniciach oboch krajín, kde protestujú poľskí poľnohospodári proti dovozu lacnejších výrobkov. Informuje o tom správa z agentúry Reuters.

9:31 Ukrajinské ozbrojené sily oznámili zničenie deviatich dronov, ktorými ruská armáda zaútočila na Ukrajinu v noci na pondelok. Celkovo ruská armáda zaútočila na Ukrajinu 14 útočnými bezpilotnými lietadlami typu Šáhid. Okrem toho bola z dočasne okupovaného ukrajinského polostrova Krym smerom na Ukrajinu vypálená strela Iskander-M.

9:11 Austrália v pondelok uvalila finančné sankcie a zákaz cestovania na siedmich dôstojníkov ruskej väzenskej služby, ktorých obviňuje zo zlého zaobchádzania s opozičným politikom Alexejom Navaľným v sibírskom väzenskom tábore, kde 16. februára zomrel.

7:59 Dvaja ľudia zomreli v noci na dnes pri ruskom bombardovaní v ukrajinskej Sumskej oblasti, uvádza na svojom telegramovom kanáli RBK Ukrajina. Štyroch zranených si v nedeľu večer vyžiadalo ruské ostreľovanie východoukrajinského mesta Dnipre. V noci na dnes Rusko na Ukrajinu znovu zaútočilo raketami a dronmi, uviedli ukrajinské vzdušné sily.

7:15 Slovenský premiér Robert Fico sa postavil na stranu ruského prezidenta Vladimira Putina. "Slovenský premiér si myslí, že vojna Ruska 'začala besnením ukrajinských neonacistov'," pozastavil sa v titulku na svojom webe denník Ukrajinska pravda. Premiér medzitým oznámil, že v pondelok pred svojím odchodom do Paríža na summit o pomoci Ukrajine zvolá bezpečnostnú radu štátu a vládu.

Ruský útok si vyžiadal štyroch zranených

"Zranení sú muži vo veku 41 a 49 rokov, a ženy (vo veku) 20 a 60 rokov. Všetci v nemocnici," uviedol na telegrame šéf tunajšej oblastnej správy Serhij Lysak. Napísal tiež, že protivzdušnej obrane sa podarilo zostreliť tri rakety a päť dronov.

Vojna na Ukrajine minulý týždeň vstúpila už do svojho tretieho roka. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nedeľu uviedol, že za dva roky od napadnutia Ruskom padlo 31-tisíc ukrajinských vojakov. Odhady západných médií sú však výrazne vyššie.

Dva roky vojny navyše pripravili o život či zmrzačili tisíce ukrajinských civilistov a milióny ukrajinských obyvateľov vyhnali z domovov. Úrad vysokého komisára OSN pre ľudské práva k záveru minulého roka evidoval najmenej 10-tisíc úmrtí civilistov a 18 500 zranených od začiatku vojny, skutočný počet obetí však bude oveľa vyšší.

V Paríži sa koná summit na pomoc Ukrajine

V Paríži sa dnes koná summit o pomoci Ukrajine, ktorý organizuje francúzsky prezident Emmanuel Macron. Podľa informácií zahraničných agentúr sa na rokovaniach zúčastní nemecký kancelár Olaf Scholz, britský minister zahraničia David Cameron, poľský prezident Andrzej Duda či holandský premiér Mark Rutte. Českú delegáciu povedie premiér Petr Fiala.

Podľa agentúry AFP sa neočakáva, že by na dnešnom summite bola ohlásená nová vojenská pomoc Ukrajine. Podľa francúzskych predstaviteľov sa bude rokovať o spôsoboch, ako napadnutej krajine pomáhať efektívnejšie a ráznejšie. Ukrajinskí predstavitelia poukázali v nedeľu, že zhruba polovica západnej vojenskej pomoci sa do krajiny dostáva s oneskorením.

Na rokovaniach by sa mala zúčastniť celkovo dvadsiatka prezidentov a premiérov predovšetkým európskych krajín. Nedorazí napríklad maďarský premiér Viktor Orbán, považovaný za hlavného európskeho spojenca ruského prezidenta Vladimira Putina. Na rozdiel od pôvodných informácií francúzskej tlače naproti tomu dorazí slovenský premiér Robert Fico, ktorý je kritický k ďalšej vojenskej pomoci Ukrajine. V nedeľu uviedol, že z agendy rokovania "behá mráz po chrbte" a na dnes kvôli summitu zvolal mimoriadne rokovanie vlády a zasadnutie bezpečnostnej rady štátu.

Rokovania sa konajú krátko po druhom výročí začiatku ruskej vojny na Ukrajine a v období, keď je pokračovanie americkej pomoci napadnutej európskej krajine neisté. "Chceme vyslať Putinovi jasný odkaz, že na Ukrajine nezvíťazí," uviedol Elysejský palác. Pojednávanie sa má začať o 17:00 a trvať niekoľko hodín.

Viac o téme: VojnaBojeútok RuskoUkrajina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu