Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

ŠOKUJÚCI prípad! Pavlína nechala svoju sestru vyhladovať na smrť: Ležala medzi odpadkami, mala iba 37 kíl

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Facebook/Policie ČR)

PODĚBRADY - Nepredstaviteľná krutosť. Takto možno označiť činy, ktorých sa dopustila Pavlína P. z českého mesta Poděbrady. Svoju postihnutú sestru Andreu P. nechala zomrieť hladom a to medzi odpadkami na chodbe. Ženu uznal český súd vinnou z vraždy spáchanej trýznivým spôsobom a odsúdil ju na 15 rokov väzenia so zvýšeným dohľadom. Verdikt nie je právoplatný. Obhajoba odmietala, že by sa žena úmyselne dopustila vraždy - pripúšťala však trestný čin týrania.

Postihnutá sestra zomrela krutým spôsobom, vážila iba 37 kíl

Päťdesiatštyriročná nepohyblivá žena so zníženým intelektom zomrela naozaj neľudským spôsobom - medzi odpadkami na matraci na chodbe rodinného domu, ktorý po smrti rodičov zdieľala len so svojou o dva roky staršou sestrou. V čase úmrtia vážila Andrea iba 37 kilogramov a mala preležaniny na 15 až 20 percentách tela, ktoré jej podľa obžaloby pôsobili trýznivú bolesť na hranici znesiteľnosti. V chodbe ležala najmenej niekoľko mesiacov.

Obžalovaná Pavlína tvrdí, že už sestru nedokázala prenášať cez schody. Na prízemí domu síce bola neobývaná miestnosť, podľa obžalovanej v nej ale sestra byť nemohla, pretože izba bola plná nábytku a ďalších vecí. Pavlína údajne nebola schopná po prekonaní covidu riadne odpadky vynášať von, preto jej najbližšia príbuzná ležala medzi odpadkami.

Otrasná starostlivosť

Pavlína, ktorá má nadpriemernú inteligenciu (IQ 122), uvádzala, že sa o sestru Andreu starala a že ju stanovená príčina smrti prekvapila. Starostlivosť o sestru popísala obžalovaná tak, že jej ráno pred odchodom do práce nechala v chodbe jedlo a večer po návrate z práce jej dala ďalšie. Umývala ju raz za dva týždne priamo na matraci, zuby jej nečistila. Tvrdí, že preležaniny sa snažila liečiť dezinfekciou a špeciálnymi náplasťami. Sestra podľa nej nenariekala a sťažovala sa iba na bolesti kolien.

Žena spomenula, že sa niekoľko týždňov pred úmrtím zoznámila s novým priateľom a trávila viac času mimo domu. Keď sa v nedeľu 19. júna 2022 vrátila domov, zistila, že sestra je mŕtva. V pondelok išla žena do práce na daňovom úrade a po návrate upokojila chodbu, mŕtvu sestru umyla, obliekla a premiestnila na pohovku. V utorok dopoludnia zavolala na záchrannú službu a oznámila úmrtie. 

ŠOKUJÚCI prípad! Pavlína nechala
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Facebook-Policie ČR)

Mladšia sestra sa narodila s mozgovou obrnou, neskôr trpela tiež chorobou tráviaceho traktu. Bola tak úplne závislá od rodiny, v posledných piatich rokoch života na staršej sestre, ktorá na zabezpečenie starostlivosti zdedila všetok majetok po rodičoch. Na otázku, či nezvažovala premiestnenie chorej sestry do opatrovateľského domu, obžalovaná odpovedala, že v období koronavírusovej pandémie boli uzavreté, takže to neriešila.

Dva týždne pred úmrtím jej vybrala z účte vyše milión korún

Pavlína si na starostlivosť o sestru nezažiadala o príspevok štátu. Mala ale prístup k jej bankovníctvu, kam sestre chodil invalidný dôchodok. Dva týždne pred úmrtím vybrala zo sestrinho bankového účtu vyše milión českých korún (približne 40-tisíc eur). Tvrdí, že im za ne chcela zaobstarať spoločný bezbariérový byt, žiadne konkrétne kroky na hľadanie bytu ale nepodnikla.

"Zištný motív sa ponúka, ale do obžaloby som ho nepremietol. Bola nedôsledná, ale nebola chamtivá," povedal k motívu obžalovanej český prokurátor Martin Suska. Keby išlo žene o peniaze, mohla sa k nim podľa neho dostať legálnou cestou.

ŠOKUJÚCI prípad! Pavlína nechala
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Suska pripustil, že žena bola v ťažkej životnej situácii. "Mala na krku postihnutú sestru a mala svoj vlastný život a pracovné povinnosti. Ale, preboha, predsa nie je možné riešiť tú situáciu tak, že starostlivosť o sestru úplne odloží. Degradáciu zdravotného stavu poškodenej mala obžalovaná priamo pred očami - zakaždým, keď jej ráno menila plienku. Teda ak ju naozaj vymieňala," podotkol.

Podľa prokurátora išlo o vraždu

Za vraždu hrozilo Pavlíne 15 až 20 rokov väzenia, za utýranie človeka žijúceho v spoločnom obydlí možno uložiť päť až 12 rokov odňatia slobody. Suska žiadal pätnásťročný trest, pretože žena podľa neho vraždila, a to v nepriamom úmysle. "Môže sa vám to zdať z všeobecného hľadiska prísne, ale znaky vraždy naplnené boli a zákon vám inú cestu neumožňuje," povedal súdu v záverečnej reči.

Stredočeský krajský súd mu dal zapravdu. “Obžalovaná od istého momentu rezignovala na dostatočnú starostlivosť a toto jej správanie svedčí o jej úplnej ľahostajnosti k zdravotnému stavu poškodenej,” uviedla predsedníčka senátu Jana Nováková. Upozornila, že žena mala dostatok finančných prostriedkov na to, aby sestre adekvátnu starostlivosť zabezpečila.

"Sestru som mala rada, určite som jej nechcela nejako ublížiť. Ale som si vedomá, že mojim konaním, respektíve nekonaním a nerozhodnosťou sestra zomrela," vyhlásila obžalovaná. 

Viac o téme: ČeskoVraždaVyhladovaniePoděbradyPostihnutá sestra
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu